Resultaten onderzoek hulpmid­delen en farmacie van de Wet Langdurige Zorg naar de Zorgver­zekeringswet

Geplaatst op 30 januari 2023

LOC Waardevolle zorg heeft meegewerkt aan een onderzoek naar mogelijke gevolgen van het verplaatsen van farmacie en hulpmiddelenzorg van de Wet Langdurige Zorg naar de Zorgverzekeringswet. De uitkomsten van het onderzoek zijn nu bekend. Het onderzoek toonde aan dat de geplande overdracht meer risico’s dan voordelen oplevert. Mede op basis van deze inbreng heeft de minister voor Langdurige Zorg en Sport besloten om farmacie en hulpmiddelenzorg niet in 2025 over te hevelen, maar om de doelen op een andere manier te bereiken, samen met de sector.

Inbreng LOC Waardevolle Zorg

Samen met andere cliëntenorganisaties heeft LOC Waardevolle zorg inbreng gegeven voor het onderzoek. We hebben daarbij bekeken of het zinvol is om hulpmiddelen voor kwetsbare mensen die hulp en steun nodig hebben, onder een andere wet te brengen en de voor- en nadelen daarbij afgewogen. Als belangrijk nadeel kwam naar voren dat het aanvragen van hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet veel extra werk zou vragen, zowel van naasten en zorgmedewerkers. Het zou bijvoorbeeld betekenen dat per cliënt kathederzakjes zouden moeten worden aangevraagd. Naast extra rompslomp, zou dit ten koste gaan van de beschikbare persoonlijke tijd en dus aandacht in de zorgrelatie. Een positief gevolg van overheveling zou de verbeterde keuzevrijheid zijn. Die zou echter alleen van toepassing zijn voor mondige cliënten of naasten. Mensen die zorg ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg zijn afhankelijk van wie ze om hen heen hebben staan. Waar zij minder goed eigen regie kunnen voeren en er geen naasten betrokken zijn, is verbeterde keuzevrijheid daarom niet van toepassing. Na het opmaken van de balans, zagen we meer nadelen dan voordelen bij het overbrengen naar de Zorgverzekeringswet en adviseerden we dit niet te doen.

Uitkomsten van het onderzoek

De uitkomsten van het onderzoek kun je lezen in dit eindrapport:

In deze kamerbrief wordt verwezen naar dit onderzoek en duidelijk gemaak dat de farmacie en hulpmiddelenzorg nog niet worden overgeheveld.

Meer weten?

Heb je een vraag, neem dan contact op met de Vraagbaak van LOC: iedere werkdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur via 030 – 284 32 00 of stuur een e-mail naar vraagbaak@loc.nl

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese