Rust is nodig in de langdurige zorg: inkoop­kader en budget voor 2024

Geplaatst op 17 juli 2023

Zorgorganisaties in de langdurige zorg krijgen vanaf volgend jaar minder geld voor hetzelfde werk. Dat komt door een aantal maatregelen. Zoals het nieuwe inkoopkader van de zorgkantoren, een tariefkorting van het kabinet en verlaging van de huisvestingscomponent, waarmee zorgorganisaties bouw en onderhoud van gebouwen financieren. De maatregelen en vooral de combinatie daarvan zorgen voor veel onrust en onzekerheid.

LOC vindt de maatregelen zeer ongewenst en roept zorgkantoren en Tweede Kamer op nu niet te bezuinigen op de zorg. De maatschappelijke veranderingen vragen veel van iedereen in de zorg. Onzekerheid over het budget maakt dat alle gesprekken over (het gebrek aan) geld gaan. Juist nu is het hard nodig om alle aandacht aan vernieuwing te besteden.

Inkoopkader

De zorgkantoren beheren het geld voor de Wet langdurige zorg. Zorgorganisaties krijgen standaard een percentage van het maximale tarief en kunnen dan door aan een aantal eisen te voldoen er geld bij krijgen. Volgend jaar is het percentage dat organisaties standaard krijgen lager dan voorheen. Daardoor is de onzekerheid voor zorgorganisaties groter. LOC roept de zorgkantoren dringend op om een hoger percentage te betalen, omdat zorgorganisaties al met meer onzekerheden zitten (zoals inflatie, prijsstijgingen, personeelstekorten en minder budget voor de huisvestingscomponent).

Tariefkortingen

Het demissionaire kabinet heeft besloten de komende jaren de tarieven in de langdurige zorg te verlagen. LOC vindt dat een fout besluit en vraagt de Tweede Kamer met klem om de bezuinigingen controversieel te verklaren. Zodat er nu rust is om de zorg te verlenen en te werken aan uitdagingen voor de toekomst.

Toekomst

LOC wil graag met de aangesloten cliëntenraden en mensen uit de vernieuwingsbewegingen meewerken aan een toekomstperspectief. Waarin mensen en lokale gemeenschappen centraal staan. En waar we bouwen aan integrale oplossingen. Dat vraagt ruimte en dus zekerheid over tarieven en budgetten.

Petitie

https://kortnietopouderenzorg.petities.nl/

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese