Serie mini-documen­taires ‘Vrij­heid, veiligheid en levensgeluk’ | Deel 1: Radicale ver­nieuwing zorg

Geplaatst op 3 augustus 2021

Acht zorgprofessionals over de nieuwe Wet zorg en dwang. Hoe maken zij de omslag van regels naar relaties?Daarover zijn zij met elkaar in gesprek in deze vierdelige documentaireserie vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg. De serie komt voor uit de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’. De komende weken delen we de verschillende afleveringen op clientenraad.nl. Deze week kun je de eerste mini-documentaire bekijken.

Mini-documentaire 1: Radicale vernieuwing zorg, met Saskia van Opijnen (bestuurder Avoord) en Caroline Beentjes (bestuurder Woonzorggroep Samen).

Vergroot het levensgeluk

14 deelnemende zorgorganisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg werken sinds eind 2019 samen aan de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’. Aanleiding voor de pilot was de introductie van de Wet zorg en dwang. Deze wet heeft als doel dat cliënten in de zorg zoveel mogelijk vrijheid en levensgeluk ervaren. Maar hoe borg je dat in de praktijk? Hoe zorg je ervoor dat de wensen en behoeften van cliënten in het verpleeghuis het uitgangspunt van handelen zijn?

In de pilot zijn veel inzichten opgedaan. Waar lopen we tegenaan, wat werkt wel en wat niet? In de mini-documentaires gaan acht medewerkers uit diverse geledingen van de zorg in koppels met elkaar in gesprek over deze inzichten. Het zijn krachtige verhalen geworden die de hoofdboodschap van de pilot ondersteunen:

‘Steek energie in het onderzoeken wat cliënten belangrijk vinden in hun leven. Kijk vervolgens hoe wetgeving, verantwoording en systemen daar het beste bij ondersteunen. Want het gaat niet primair over zorg en dwang, maar over vrijheid, veiligheid en levensgeluk.’  

Voer het gesprek

De afleveringen uit deze korte serie nodigen uit om met elkaar het gesprek te voeren over hoe je de cliënt daadwerkelijk centraal kunt stellen. Ze kunnen ingezet worden in zowel zorgorganisaties en het onderwijs als bij de wetgever en toezichthouder. Ook voor cliëntenraden biedt deze serie een mooie aanleiding om zelf het gesprek te voeren over vrijheid, veiligheid en levensgeluk. En daarover ook in gesprek te gaan met de zorgorganisatie. Komend najaar delen we suggesties die je kunt gebruiken als gespreksleidraad.

Adviezen vanuit de pilot

Naar aanleiding van de pilot deed de actiegroep van 14 zorginstellingen een aantal tussentijdse aanbevelingen, daarover deelden we eerder dit bericht op clientenraad.nl. Het complete rapport met tussentijdse adviezen kun je hier lezen. In oktober van dit jaar volgen de definitieve adviezen.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese