Stand van zaken rondom de Wet zorg en dwang

Geplaatst op 17 april 2019

LOC hoopt dat er snel duidelijkheid komt rondom de nieuwe Wet zorg en dwang. Zodat zorgverleners, zorgorganisaties en cliëntenraden zich goed kunnen voorbereiden op de bedoeling van de nieuwe wet. Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) wil de Wet zorg en dwang met ingang van 1 januari 2020 laten ingaan. Deze wet regelt onder welke voorwaarden zorgverleners mensen in hun vrijheid mogen beperken. De wet kent een aantal verbeteringen ten opzichte van de huidige situatie en tegelijkertijd horen en zien we dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de nieuwe wet.

De Wet zorg en dwang

De wet is voor mensen die zorg krijgen in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Zowel mensen die in een instelling wonen als mensen die in hun eigen huis zorg ontvangen. Nu is dit geregeld via de Wet Bopz. Die wet is ooit gemaakt voor behandelingen in een psychiatrisch ziekenhuis. En deze sluit niet goed aan bij de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Het uitgangspunt van deze nieuwe wet is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat mensen in principe vrijheid hebben. Alleen als het echt niet anders kan, mogen zorgverleners hen in hun vrijheid beperken. Maar ook dan moeten zorgverleners blijven zoeken naar alternatieven.

Wijzigingsvoorstel

Uitgaan van vrijheid is een goed uitgangspunt. Het past bij de wens van veel mensen om hun eigen leven te kunnen blijven leiden. Ook als zij zorg nodig hebben. De nieuwe wet is daarin veel beter dan de bestaande wet. Ook een verbetering is dat de wet zowel in een instelling als thuis vrijheid regelt. Tegelijkertijd horen en zien we dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de nieuwe wet. Zo ligt er een wijzigingsvoorstel voor de wet in de Tweede Kamer. Kern van dit voorstel is dat er binnen een zorgorganisatie meer mensen toezicht kunnen houden op beperking van vrijheid. In het oude voorstel was dat alleen de arts, nu ook een psycholoog of orthopedagoog. De Tweede Kamer moet dit wijzigingsvoorstel nog goedkeuren.

Ook moet het Ministerie van VWS nog vaststellen voor welke ziekten en aandoeningen de nieuwe wet precies geldt.

Duidelijkheid

Voor LOC is het belangrijk dat er snel een einde aan deze onduidelijkheden komt. Zodat zorgverleners, zorgorganisaties en cliëntenraden zich goed kunnen voorbereiden op de bedoeling van de nieuwe wet. Namelijk: zorgen dat mensen zo vrij mogelijk blijven als zij zorg nodig hebben.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.