Terugblik net­werkbijeen­komst ondersteuners 11/​11

Geplaatst op 15 november 2022

Op 11 november kwamen ondersteuners van cliëntenraden bij elkaar in Amersfoort, op een locatie tegen het station aan. De dag stond in het teken van “adviseren en informeren versus professioneel en onafhankelijk en natuurlijk was er volop gelegenheid voor ontmoeting in uitwisseling. In dit bericht lees je een verslag. Noteer 30 maart alvast in je agenda: dan is de eerstvolgende netwerkbijeenkomst voor ondersteuners cliëntenraden.

Terugblik netwerkbijeenkomst ondersteuners cliëntenraden

Tijdens deze netwerkbijenkomst gingen we in gesprek over de aspecten “adviseren en informeren versus professioneel en onafhankelijk”.  Na uitleg over de methodiek gingen we in gesprek wat dat inhoudt voor je werk als ondersteuner. Daarna stonden we stil bij de plaats van de ondersteuner ten opzichte van de cliëntenraad: ben je onderdeel van de cliëntenraad, sta je naast of bijvoorbeeld boven de cliëntenraad? Vervolgens kwam aan de orde waar je staat ten opzichte van de gesprekspartner van de cliëntenraad. Sta je tussen de cliëntenraad en de bestuurder in? Of achter de cliëntenraad? Welke rol heb je: verbind je beide partijen of juist niet? En hoe verhoudt zich dat tot “professioneel onafhankelijk”?

Van zwart/ wit naar de grijstinten – het kwam allemaal aan bod. De conclusie was wel dat het van belang is om helder te zijn in je communicatie en helder te houden wat de verantwoordelijkheid is van de cliëntenraad en van de bestuurder. Dit om, om het met populaire termen te zeggen “de cliëntenraad en de bestuurder in hun kracht te zetten.” In de middag werd er stilgestaan bij informeren en adviseren: wat houdt dit in en wat doet het met de ander wanneer je adviseert of informeert. Ook maakten we ruimte om casuïstiek besproken: waar loop je tegenaan wanneer je naar het thema professioneel en onafhankelijk kijkt? 

Het een dag waar er voldoende ruimte was voor ontmoeting en uitwisseling. Een selectie met vragen om mee te nemen vanuit deze dag: 

  • wat is de visie op medezeggenschap en wat betekent dat voor het vormgeven van de medezeggenschap?
  • wie is er verantwoordelijk voor de medezeggenschap binnen de organisatie: is er een functionaris medezeggenschap?
  • waar ben jij als ondersteuner gepositioneerd in de organisatie: en kun je je functie professioneel onafhankelijk uitvoeren?

Volgende bijeenkomst

De eerstvolgende netwerkbijeenkomst staat gepland op 30 maart. Input voor deze netwerkdag ontvangen we graag van jullie! Heb je een vraag/dilemma of onderwerp dat je graag zou willen behandelen? Laat het weten via een reactie onderaan dit bericht of via vraagbaak@loc.nl. Dank je wel!

Leergang ondersteuners

Twee maal per jaar organiseert LOC de Leergang Ondersteuner cliëntenraad. In het voorjaar van 2023 organiseren we zelfs een extra leergang, vanwege de grote belangstelling. Deze staat deze gepland op 6 maart, 3 april, 15 mei en 12 juni, in Utrecht. Ben je geïnteresseerd, houd deze data dan vrij en meld je aan!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese