Terugblik regionale bijeen­komst Gelderland

Geplaatst op 8 mei 2023

Op woensdag 11 april kwamen ongeveer 25 cliëntenraadsleden en ondersteuners bij elkaar in Apeldoorn om samen ‘Anders te kijken naar samen leven en werken in de zorg van morgen en om te leren van lessen uit de praktijk’. Achtergrond van dit onderwerp is de zorg van cliëntenraden over de personeelstekorten die er in onze branche zijn en wat dat betekent voor de zorg van morgen. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie aantrekkelijk blijft voor medewerkers? En hoe ga je als cliëntenraad hierover in gesprek met de andere overlegpartners in je organisatie?

Voorbeeld uit de ‘Beweging van de Radicale Vernieuwing’

Om anders naar dit onderwerp te kijken is aansluiting gezocht bij de denkwijzen van de Beweging van de Radicale Vernieuwing waarbij het leven van de cliënt centraal staat en hoe dat leven waardevol kan blijven voor deze cliënt. Dit leidt tot een andere manier van organiseren: relaties zijn belangrijker dan regels en systemen zijn ondersteunend in plaats van leidend. Coördinator Radicale Vernieuwing in de zorg, Isabelle van der Wijk nam de aanwezigen mee in de beginselen van de Beweging.

Andere kijk op inzetbaarheid

Daarna kwamen Jos Otter, Manager Mens, Organisatie & Kwaliteit bij Viattence en Anneke Burger, (onafhankelijk) voorzitter van de Centrale Cliëntenraad (CCR) van Viattence aan het woord. Viattence is deelnemer in de Radicale Vernieuwing. Ook Viattence heeft te maken met dezelfde uitdagingen op het gebied van de personeelsbezetting als alle andere zorgaanbieders.

Bij Viattence wordt anders gekeken naar inzetbaarheid van medewerkers, vrijwilligers en contactpersonen: van ‘opleiden naar leren en ontwikkelen’ en van ‘kwaliteit naar goed werk en waardevol leven’. Er wordt gekeken naar hoeveel vakdeskundigheid je op een dag op een afdeling nodig hebt en hoe je vervolgens je medewerkers inzet.

Mooie tip is om mantelzorgers en vrijwilligers mee te nemen in de trainingen waarbij vaardigheden worden aangeleerd en vergroot. Hierdoor worden zij bekwaam en kunnen zij meehelpen in de zorg van alle dag. Daarnaast wordt de verbinding gezocht in de regio door samen met andere zorgorganisaties op te trekken richting financiers en samenwerking te onderzoeken met de mensen van het Leerwerkbedrijf.

In gesprek met andere medezeggenschapsorganen

Hans Jonkman, voorzitter van de CCR van Atlant nam de aanwezigen mee in de overleggen die de CCR van Atlant sinds 2022 heeft met de Ondernemingsraad (OR) en de Verpleegkundige- en Verzorgendenadviesraad (VVAR) van Atlant. Onderwerpen die meerdere raakvlakken hebben worden door deze medezeggenschapsorganen in verschillende samenstelling besproken Voordeel van deze samenwerking is dat de drie advies/medezeggenschapsraden elkaar versterken in het gesprek met een bestuurder als het over een bepaald onderwerp gaat.

In gesprek met elkaar

Hierna gingen de aanwezigen in groepjes met elkaar in gesprek over het onderwerp en wat je als cliëntenraad meeneemt aan tips om met de eigen organisatie in gesprek te gaan. Een greep uit de opbrengst:

 • Verbinding binnen de organisatie: met zijn allen 1 doel
 • Transparantie/transparant zijn
 • Pro actief / assertiever zijn
 • Familieparticipatie aan de voorkant
 • 10 punten van ActiZ: bekwaam = inzetbaar (Bekwaam is bevoegd: tien principes voor een toekomstige arbeidsmarkt in de ouderenzorg | ActiZ)
 • Voor ieder mens een waardevol leven. De maatschappij moet omzien naar elkaar, dat is waardevol.
 • Zo lang mogelijk eigen regie houden.
 • Zorgen voor een menswaardig bestaan.
 • Socialisering van iedereen, van kleuter tot oudere, iedereen is van waarde
 • Met je omgeving blijvend in gesprek
 • Andere woonvormen
 • Aan de voorkant in gesprek met de bestuurder
 • Medisch model loslaten: eerst kijken naar wonen (en welzijn) en wat gewenst is door de individu en daarna kijken wat aan zorg noodzakelijk is
 • Informatie en ervaringen ophalen bij bewoners zodat je als cliëntenraad is staat bent om te signaleren wat cliënten nodig hebben

Ook een regionaal Netwerk Cliëntenraden bijwonen?

Er staan de komende tijd nog een aantal bijeenkomsten op de agenda:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese