Tweede Kamer ontvangt verdiepend onderzoek jeugdhulp van minister

Geplaatst op 23 mei 2019

Minister de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft in april 2019 het verdiepend onderzoek jeugdhulp aangeboden aan de Tweede Kamer. Hij informeerde de Tweede Kamer onlangs via een brief over de stand van zaken van het overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de uitkomsten van het onderzoek. Op 13 juni 2019 voeren de Tweede Kamer en de minister een algemeen overleg over de brief.  

Verdiepend onderzoek jeugdhulp

In het najaar van 2018 werd door het ministerie van VWS en de VNG een verdiepend onderzoek naar jeugdhulp afgesproken. Het betreft een onderzoek naar de gemeentelijke tekorten op hun jeugdhulpbudgetten en bestaat uit drie onderdelen:

  1. een analyse van de volumeontwikkeling, die zichtbaar is in de beleidsinformatie Jeugd;
  2. een analyse van de aanvragen Fonds Tekort gemeenten;
  3. een benchmarkanalyse van de uitvoering van de Jeugdwet, in de context van het sociaal domein

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het aantal kinderen dat jeugdhulp ontvangt de afgelopen jaren is toegenomen. Het onderzoek laat ook zien dat gemeenten nog volop bezig zijn met de noodzakelijke transformatie van de jeugdhulp om de doelen van de Jeugdwet (onder andere meer preventie, meer maatwerk, meer integraal, meer ambulant en minder residentiële zorg en een efficiënter jeugdhulp- en jeugdbeschermingsstelsel) te behalen. Dit beeld spoort met de evaluatie van de Jeugdwet. Meer informatie over het Verdiepend onderzoek jeugdhulp

Kamerbrief

In de kamerbrief van 14 mei 2019 informeert de minister de Tweede Kamer over de stand van zaken van overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de uitkomsten van het verdiepend onderzoek jeugdhulp. In de kamerbrief zegt de minister toe dat er meer geld komt, maar nog niet hoeveel. In de brief komt een genuanceerd beeld naar voren over de aanpak van jeugdhulp door gemeenten. Dit is voor LOC herkenbaar. Meer jongeren bereiken kan ook positieve oorzaken hebben. En alleen meer geld lost de problemen onvoldoende op.

LOC

Ter voorbereiding op het algemeen overleg jeugdhulp van 13 juni schreef LOC een brief aan de Tweede Kamer met verbeterpunten voor de jeugdhulp.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese