Tweede Kamer: zorg voor goede uitvoering Wmo-abon­nementstarief

Geplaatst op 25 maart 2019

De stapeling van zorgkosten is een groot probleem voor mensen met een beperking, chronische ziekte en veel senioren. Ieder(in), Per Saldo, Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB en LOC constateren al langere tijd – samen met andere maatschappelijke organisaties – dat zorg/ondersteuningskosten onbetaalbaar worden, terwijl tegemoetkomingen niet meestijgen of zijn wegbezuinigd. Donderdag 28 maart besprak de Tweede Kamer een wetsvoorstel om het Wmo-abonnementstarief ook voor de komende jaren in te voeren.

Brief Tweede Kamer

Dit jaar is het abonnementstarief nog tijdelijk geregeld met een bestuurlijke maatregel (amvb). Het abonnementstarief is een maximum van 17,50 euro per vier weken aan eigen bijdragen voor hulp- en ondersteuning vanuit de gemeente. De wettelijke invoering van het tarief mag niet leiden tot verslechtering van het zorgaanbod. Ieder(in), Per Saldo, Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB en LOC stuurden voorafgaand aan het debat een brief aan de Tweede Kamer met het verzoek om de onderstaande punten naar voren te brengen:

Positief

De organisaties zijn positief over het wetsvoorstel voor de invoering van het abonnementstarief. Wel benadrukken we dat deze niet mag leiden tot verslechtering van het zorgaanbod of financiële achteruitgang voor lagere inkomens. We vinden dat het kabinet scherp in de gaten moet houden of gemeenten het abonnementstarief goed uitvoeren, zonder dat mindere of slechtere zorg wordt geboden en zonder dat verschuiving van eigen bijdragen plaatsvindt. We vragen de Tweede Kamer en de minister om meer zekerheden op een aantal punten.

Discussie over geld

Het Rijk en gemeenten voeren discussie over de financiering van de Wmo en de bijdrage van het Rijk aan gemeenten voor de invoering van het abonnementstarief. Deze discussie mag niet leiden tot verslechtering van het zorgaanbod via de gemeenten.

De (minima)regelingen voor lagere inkomens moeten volledig overeind blijven. De lagere eigen bijdragen voor middeninkomens mogen er niet toe leiden dat lagere inkomensgroepen opeens meer moeten gaan betalen. De discussie tussen rijk en gemeenten over budgetten mag mensen niet raken.

Begeleiding

Mensen met een beperking, chronische ziekte en ouderen maken vaak gebruik van begeleiding, dagbesteding en respijtzorg. Voor het terugdringen van zorgkosten is het van groot belang dat in het wetsvoorstel wordt opgenomen dat deze voorzieningen altijd onder het abonnementstarief vallen, juist als mensen langdurig op die zorg of ondersteuning moeten kunnen vertrouwen.

Meer nodig

Om de stapeling van zorgkosten echt te verminderen, is meer nodig dan alleen het abonnementstarief. In de brief aan de Tweede Kamer vragen de organisaties onder meer om een lagere eigen bijdrage en lagere aanvullende betalingen voor de Wet langdurige zorg. Daarnaast vragen we aandacht voor het moeilijk op te brengen eigen risico zorgverzekering en de hoge woon- en leefkosten voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Lees de brief van de gezamenlijke cliëntenorganisaties van 25 maart 2019 aan de Tweede Kamer

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese