Uitgebreid aanbod voor ondersteuners van cliënten­raden

Geplaatst op 20 december 2019

De ondersteuner cliëntenraad kwam afgelopen jaar veel aan bod: in de Wmcz 2018 is het recht op onafhankelijke ondersteuning expliciet opgenomen. Met de nieuwe brochure ondersteuner cliëntenraad biedt LOC handvatten om de de rol van ondersteuner (verder) in te vullen. Ook op andere vlakken organiseert LOC verdieping voor ondersteuners. Diverse keren per jaar is er een netwerkmeeting, waar ondersteuners actuele thema’s met elkaar bespreken. Ook komen meerdere groepen met ondersteuners bij elkaar voor regelmatige intervisie.

Ondersteuner cliëntenraad

De ondersteuner van de cliëntenraad speelt een belangrijke rol bij goede medezeggenschap. De ondersteuner neemt de cliëntenraad veel praktisch werk uit handen. En zorgt voor continuïteit zonder de taak van de cliëntenraad over te nemen. LOC ondersteunt ruim 40 jaar cliëntenraden en ondersteuners. In die jaren hebben we een speciaal aanbod ontwikkeld voor ondersteuners van cliëntenraden.

Dat aanbod bestaat uit een aantal onderdelen: een jaarlijkse leergang, netwerkbijeenkomsten, individuele begeleiding en informatiemateriaal.

Leergang ondersteuners

De jaarlijkse leergang richt zich op de rol van de ondersteuner. Op 12 februari start de leergang voorjaar 2020.

In 4 dagen behandelen we de volgende onderwerpen. 

  • Organiseren, administreren, basishouding, rol/positie en de achterban
  • Wet- en regelgeving (rechten van de cliëntenraad en rechten van cliënten)
  • Coachen van de cliëntenraad en het medezeggenschapsproces
  • Ontwikkelen van strategie. Denk aan interne/externe contacten, de relatie tot de zorgaanbieder, waardevolle zorg en de visie van de cliëntenraad.

Ondersteuners ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

De eerstvolgende leergang vindt plaats op 12 februari, 18 maart, 15 april en 6 mei 2020 in Utrecht. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden. Kijk voor meer informatie op www.clientenraad.nl of stuur een mail naar loc@loc.nl.

Netwerkbijeenkomsten

LOC Waardevolle zorg organiseert regelmatig interessante netwerkbijeenkomsten voor ondersteuners van cliëntenraden. Dit gebeurt samen met ondersteuners en ambtelijk secretarissen van cliëntenraden in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VV&T). Tijdens de bijeenkomsten leren, verdiepen en wisselen de deelnemers uit met collega’s. Cliëntenraad-ondersteuners uit andere sectoren zijn ook van harte welkom. 

Interesse om mee te doen? De eerstvolgende bijeenkomst wordt gepland in maart/april 2020. Houd voor meer informatie de wekelijkse nieuwsbrief van LOC in de gaten, of meld je aan via loc@loc.nl. Dan voegen we je toe aan de lijst met genodigden.

Intervisie en individuele coaching/begeleiding

Heb je behoefte aan meer verdieping dan alleen ontmoeten en uitwisselen? Dat kan. LOC faciliteert groepen ondersteuners in hun intervisie. En waar nodig bieden we coaching en begeleiding op maat aan. Ook komen meerdere groepen met ondersteuners bij elkaar voor regelmatige intervisie. Op basis van cases uit de eigen praktijk bespreken zij met elkaar de inhoud en taakinvulling van de functie ‘ondersteuner cliëntenraad’. En dilemma’s die je daarbij tegenkomt.

Voor 2020 zijn er nog een paar plekken vrij. Wil je meedoen? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200.

Brochure over de invulling van de rol van ondersteuner

In de brochure ondersteuner lees je de LOC-visie op de taak, positie en functie van de ondersteuner cliëntenraad. De brochure geeft handvatten hoe de ondersteuner zijn rol in kan vullen. De brochure ondersteuner cliëntenraad werd tijdens het landelijk congres cliëntenraden op 4 december gepresenteerd. Download hier de nieuwe brochure ondersteuner. Of bestel een gedrukt exemplaar via de vraagbaak van LOC.

LOC verbindt ondersteuners en cliëntenraden

Tot slot: LOC heeft een groot netwerk van ondersteuners die we verbinden aan cliëntenraden en zorgorganisaties die een ondersteuner zoeken. Ben jij een ondersteuner en wil je onderdeel worden van dit netwerk? Of ben je een cliëntenraad die een ondersteuner zoekt? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese