Update stap­penplan Wet zorg en dwang

Geplaatst op 13 september 2019

Per 1 januari 2020 is de Wet Zorg en Dwang (WZD) van kracht. De Wzd is een belangrijke (nieuwe) wet voor de cliëntenraad. Deze wet regelt onvrijwillige zorg en vervangt (samen met de Wet verplichte ggz) de Bopz. Het uitgangspunt van deze wetten is: “nee, tenzij”. Vrijheid van mensen is het uitgangspunt en mag niet zomaar worden beperkt. Ook wanneer vrijheidsbeperking nodig lijkt, moet eerst naar alternatieven worden gezocht en moet een stappenplan worden doorlopen. Dit stappenplan is geactualiseerd.

De rol van de cliëntenraad en de Wzd

Wanneer we het hebben over vrijheid van mensen en onvrijwillige zorg, heeft de cliëntenraad een belangrijke rol. De cliëntenraad kan de rechten van mensen bewaken, kan vragen stellen en kan gevraagd en ongevraagd advies geven. De cliëntenraad heeft verzwaard adviesrecht op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) en krijgt instemmingsrecht op basis van de Wmcz 2018 over onder meer het beleidsplan Wzd van de zorginstelling over onvrijwillige zorg, de huisregels of het vaststellen van de klachtenregeling. 

Nu kan het nog best een uitdaging zijn om deze rol goed in te vullen: Hoe voer je als cliëntenraad een gesprek over dit onderwerp met de achterban of met de directie? Hoe kun je bewaken dat mensen belangrijker blijven dan alleen het volgen van regels en protocollen? Waarover en hoe kun je en mag je adviseren? 

Nieuwe handreiking

LOC ontwikkelt daarom een handreiking voor cliëntenraden over de Wzd (en ook over de Wvggz). Hierin staat beschreven wat de bedoeling is van de wet en hoe de cliëntenraden hun rol kunnen invullen. We publiceren deze binnenkort op www.clientenraad.nl. Houd daarvoor de nieuwsbrief in de gaten.

Ook organiseert LOC dialoogbijeenkomsten over de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte ggz. Tijdens deze dialoogbijeenkomsten zoeken en vinden we samen antwoorden op vragen waar het om gaat: het benutten van ieders afzonderlijke bijdrage is de kracht van de dialoog. 

Nu vast verder lezen?

Nu kun je voor meer informatie al terecht op de website www.dwangindezorg.nl van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het geactualiseerde stappenplan Wzd kun je hier downloaden.

Uiteraard helpen de experts van LOC je ook graag verder. Neem daarvoor contact op met de vraagbaak, via vraagbaak@loc.nl of (030) 284 32 00. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese