Veel aandacht voor zesdelige serie #podcastsjeugdhulp
Hoe ziet goede jeugdhulp eruit?
Hoe help je jongeren en ouders goed op weg?
Wat werkt daarbij niet?
En, wat betekenen toch die veelbesproken woorden ‘de cliënt centraal stellen’?
6 mensen, 6 verhalen, 6 podcasts
Over deze vragen heeft LOC Jeugd zes mensen geïnterviewd. De geïnterviewden hebben allemaal met jeugdhulp te maken (gehad) en geven vanuit hun perspectief antwoord op bovenstaande vragen. Het zijn zes zeer persoonlijke, openhartige en vooral leerzame verhalen die we vanaf dinsdag 19 februari 2019 delen in de vorm van zes podcasts. We hopen dat deze verhalen door zoveel mogelijk mensen – die vanuit welke rol dan ook met jeugdhulp te maken hebben – gehoord worden. Van wethouders tot (jeugd)hulpverleners, politici, bestuurders, jongeren en ouders.
Beluisteren
Alle gesprekken zijn te beluisteren op het Soundcloud account van LOC Jeugd.
Delen
LOC Jeugd stuurde over de podcasts een brief naar de Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer. In de brief staat dat we ervan overtuigd zijn dat deze ervaringsverhalen helpen bij het leren en verbeteren binnen de jeugdhulp. En dat ze de Tweede Kamer kunnen helpen bij hun werk.
We vragen aan zoveel mogelijk partijen om de verhalen actief met ons te delen en onder de aandacht te brengen bij de eigen achterban. Van intranet tot website en sociale media. Daar is iedereen vrij in. De podcasts staan op www.soundcloud.com/user-794858112
De gasten
De volgende mensen doen hun verhaal:
- Narita Derks: ervaringsdeskundige en lid van de jongerentaskforce van Augeo.
- Robbin van der Zanden: werkzaam als ervaringsdeskundige bij jeugdhulpaanbieder Oosterpoort waar hij eerder zelf begeleiding kreeg.
- Oscar Rohde: vader van drie kinderen en lid van de cliëntenraad van Jeugdbescherming Amsterdam.
- Riska ter Haar: jeugdhulpverlener bij Het Dagelijks Bestaan.
- Marion Welling: zorgvernieuwer vanuit cliëntperspectief en schrijver van het boek: ‘Cliënt centraal in de jeugdhulp’.
- Mariënne Verhoef: bestuurder Spirit Jeugdhulp en de Bascule.
De interviewer
Et van Toorn interviewde deze zes mensen. Et is ervaringsdeskundige, interviewer én eigenaar van het platform Wijzijnspraakmakers. Een online platform waar jongeren hun verhalen delen over hun ervaring met (on)veiligheid. Om van te leren en daarmee bij te dragen aan een veilige jeugd voor ieder kind.
Vanuit zijn rol wist Et als geen ander aan te sluiten bij dit onderwerp en de gasten. Dank aan hem voor de mooie gesprekken die dat opleverde.
Waarom dit project?
‘De cliënt centraal stellen’ is dé visie op hoe we tegenwoordig zorg moeten organiseren. Maar wat betekenen die woorden? Hoe ziet dat er in de praktijk uit? En wat vraagt dit van alle betrokkenen? Deze verhalen geven daar antwoord op vanuit de mensen om wie het gaat en we willen dat deze verhalen door zoveel mogelijk mensen gehoord worden. We zullen binnenkort ter afronding van dit project een samenvattend artikel publiceren met de meest treffende en inspirerende uitspraken van alle zes geïnterviewden. Dit artikel zullen we ook weer delen. Hier via het platform en via onze sociale mediakanalen: Facebook, LinkedIn en Twitter onder #podcastsjeugdhulp.
Download artikel als PDF