Inspraak op wonen voor mensen die zorg ontvangen

Geplaatst op 18 november 2019

De afgelopen jaren vindt er een overgang plaats in het wonen van mensen die zorg ontvangen. Vroeger bouwden zorgorganisaties hun eigen gebouwen om daarin hun zorg te geven. Tegenwoordig zijn er veel andere soorten partijen, zoals woningbouwcoöperaties, die de verantwoordelijkheid voor de bouw op zich nemen. Tijdens de regionale bijeenkomst in Zuid-Holland werd uitgebreid stil gestaan bij deze ontwikkeling. Jan Meerpoel, vrijwilliger bij LOC en lid van de LOC Bouwpool, vertelde een boeiend verhaal over inspraak en rechtsmiddelen voor huurders. 

Inspraak

Goed om te weten is dat er op verschillende manieren inspraak is op de bouw of verkoop van gebouwen. Deze inspraak kan namelijk via de cliëntenraad of via een huurderscommissie lopen. Wanneer een gebouw in bezit is van een zorginstelling heeft de cliëntenraad inspraak. Wanneer een externe verhuurder de eigenaar is, loopt de inspraak via een huurderscommissie. 

Soms komt het voor dat in een gebouw zowel een verhuurder als een zorginstelling actief zijn en er dus een cliëntenraad èn een huurderscommissie is. Een goede tip die Jan Meerpoel in de regionale cliëntenraden bijeenkomst gaf, was om een gezamenlijke commissie in te richten vanuit de cliëntenraad en de huurderscommissie. Zo kunnen beide organen goed samenwerken om de belangen van de bewoners te behartigen. 

In een vroeg stadium betrokken zijn

Een andere belangrijke tip van Jan Meerpoel is om goed op te letten wanneer de bouw of verkoop van gebouwen wordt aangekondigd. Op dat moment worden belangrijke beslissingen gemaakt over de inspraak en inrichting van het gebouw. Als cliëntenraadslid is het dan van groot belang met de bestuurder om tafel te gaan. Bij nieuwbouw om goed met de bestuurder na te denken aan welke eisen de nieuwbouw moet voldoen. Bij verkoop van gebouwen is het belangrijk af te spreken dat bewoners ook in de toekomst inspraak op het gebouw houden.

De Bouwpool van LOC staat voor je klaar!
De cliëntenraad geeft advies aan de zorgorganisatie over de omgeving waar mensen zorg krijgen. LOC werkt
al meer dan 10 jaar samen met cliëntenraden aan een juiste omgeving voor zorg. LOC heeft een Bouwpool opgericht die cliëntenraden ondersteunt bij hun rol. In de loop der jaren heeft de Bouwpool veel kennis en ervaring opgedaan. De Bouwpool staat cliëntenraden graag met deze expertise bij tijdens bouwprocessen. Om in contact te komen met de Bouwpool, stuur je een mail naar vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 – 284 32 00.

Meer weten?


Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese