Ver­soepeling bezoek­regeling verpleeg­huizen

Geplaatst op 6 mei 2020

In de persconferentie van woensdag 6 mei heeft Minister De Jonge een toelichting gegeven om te komen tot een gefaseerde en gecontroleerde versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen. ActiZ , Alzheimer Nederland, LOC, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl werken samen aan een handreiking voor zorgorganisaties om deze versoepeling geleidelijk en op een verantwoorde manier op te starten. 

Minister De Jonge heeft aangegeven dat vanaf maandag 11 mei de eerste stap wordt gezet in de versoepeling van de bezoekregeling verpleeghuizen. Er wordt gestart met het openstellen van 25 geselecteerde verpleeghuizen. In deze locaties mag onder strikte voorwaarden, die volgen in een handreiking, één bezoeker per verpleeghuisbewoner komen. De GGD wijst per GGD-regio één verpleeghuislocatie aan. De directeur Publieke Gezondheid van de desbetreffende GGD-regio beslist welke verpleeghuislocatie mag beginnen met de aangepaste bezoekregeling. 

Strikte voorwaarden aan toegang bezoeker

Alleen verpleeghuizen die vrij zijn van besmettingen komen in aanmerking voor het versoepelen van de bezoekregeling. Een verpleeghuis waar nog bewoners met een besmetting zijn kan niet worden opengesteld voor bezoek. Andere voorwaarden waar verpleeghuizen aan moeten zijn o.a. strikte hygiënemaatregelen en voldoende testcapaciteit. De creatieve manieren waarop nu contact mogelijk wordt gemaakt tussen bewoners en hun naasten moeten ook worden voortgezet.   

Gezamenlijke handreiking

Elk verpleeghuis maakt zelf een plan voor de aangepaste bezoekregeling. Dit gebeurt in samenspraak met de cliëntenraad, de ondernemingsraad en de specialist ouderengeneeskunde. ActiZ , Alzheimer Nederland, LOC, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl werken aan een handreiking die verpleeghuizen helpt om tot dit plan te komen. De handreiking bevat ook de randvoorwaarden waaraan verpleeghuizen moeten voldoen. De handreiking zal vrijdag 8 mei gereed zijn. 

Monitoring en opvolging

De versoepeling van de bezoekregeling wordt nauwkeurig gemonitord. Mocht de bezoekregeling in de praktijk goed werken, dan is het de bedoeling dat vanaf 25 mei in meer verpleeghuizen beperkt bezoek mogelijk is – mits ook daar aan alle voorwaarden voldaan wordt. In de week voorafgaand aan 25 mei neemt het kabinet hier een besluit over. 

LOC en bezoekregeling

Bij LOC zijn de afgelopen weken honderden signalen binnengekomen over het bezoekverbod in verpleeghuizen. Cliëntenraden en mantelzorgers gaven aan dat het bezoekverbod tot schrijnende situaties heeft geleid. En vroegen daarom mogelijkheden te creëren om weer op bezoek te kunnen in verpleeghuizen. Andere cliëntenraden en mantelzorgers hebben juist gevraagd om het bezoekverbod te handhaven vanwege het gevaar voor besmetting met corona.

LOC heeft daarom steeds gepleit voor maatwerk. Juist omdat er zulke grote verschillen zijn: ieder gebouw is anders, de situatie rond de corona verschilt en de mensen hebben hun eigen gevoelens. Marthijn Laterveer maakte onderdeel uit van de adviesgroep die de minister adviseerde rondom dit besluit: bekijk het filmpje waarin Marthijn een toelichting geeft op de bezoekregeling en vertelt hoe het besluit tot stand is gekomen.

Ondersteuning

Er zijn strenge voorwaarden voor verpleeghuizen bij het maken van een bezoekregeling. Vervolgens kijken de cliëntenraad, de personeelsvertegenwoordiging, de specialist ouderengeneeskunde en het management samen wat mogelijk is. En er is een monitor of het goed gaat. We zullen de komende periode cliëntenraden helpen om daar in de praktijk vorm aan te geven. Onder andere door een webinar te organiseren en de gezamenlijke landelijke handreiking te verspreiden. Uiteraard is de vraagbaak bereikbaar voor vragen over de bezoekregeling.

Meer weten?

  • In dit filmpje geeft Marthijn Laterveer, coördinator van LOC, een toelichting op de bezoekregeling en het proces dat de afgelopen weken is doorlopen.
  • Lees verder over de rol van de cliëntenraad bij de lokale bezoekregeling van het verpleeghuis
  • Lees hier de informatie vanuit de Rijksoverheid: eerste stap nieuwe bezoekregeling verpleeghuizen
  • Heb je een vraag, neem dan contact op met de vraagbaak van LOC. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl 
Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gretha Roos 3 jaar geleden

Beste, alle begrip voor de maatregelen gehad….nu echter wordt de situatie schrijnend.
Het een weegt niet meer op tegen het ander.
Ik heb mijn moeder van 93 jaar nu al 8 weken niet mogen zien.
Het gaat niet goed met haar, ze eet bijna niet meer en is zeker 10 kilo afgevallen.
Heimwee naar haar naasten. 
Zo’n cabine met plexiglas er tussen is afschuwelijk. Mensonterend.
Meerweide Aafje Rotterdam heeft alle tijd gehad om alles te regelen.
Nu moeten de deuren weer open. Aks dit nog langer duurt, ga ik mijn moeder daar weghalen.
Dit is geen leven meer. Voor haar niet en voor ons niet.
Ik vindt dit niet meer kunnen zo.
Ik ben boos en heel verdrietig en met mij heel velen.
Mvg
 
 

Reageer op dit bericht
Geeske Olthuysen 3 jaar geleden

reactie op Gretha Roos, ook ik, mantelzorger die dagelijks mijn zorgpa kwam wassen, aankleden, kamer verzorgen en ons dagelijkse wandeling/uitje is nu al sinds de sluiting niet mogelijk. Hij zit tussen vier muren al die weken, eet slecht, is afgevallen en is alle lust om verder te leven ontnomen. Het is voor hem in zijn laatste levensfase zo moeilijk te verteren, voelt zich gegijzeld in zijn kamer en zou , mocht er weer Corona uitbreken op de afdeling nog liever euthanasie , hongerstaking of andere pogingen ondernemen  om dit niet mee te maken.De goedbedoelde actie vanuit het verpleeghuis om op afstand in een “praathuis”, of via een trap op afstand minimaal contact te onderhouden met familie is voor hem onverteerbaar.Ik vind het ook echt een gijzeling, eigenlijk ook strafbaar om mensen op te sluiten zonder familie te betrekken bij oplossingen, zoals het tijdelijk als familie voor hem uit huis te halen en te zorgen in deze crisis (terwijl de regering dit mogelijk heeft gemaakt met behoud van kamer /terugkeergarantie tijdelijk  uit huis te gaan( zie Actiz  en via www. nationaal zorgnummer tel 0900-2356780, we denken dus ook echt om stappen te ondernemen om het mogelijk te maken om hem uit het verpleeghuis te halen omdat het te lang gaat duren, en mogelijk nieuwe corona uitbraak weer opsluiting is en dat het dan überhaupt geen leven/overleven is, maar zijn dood zal bespoedigen .Mijn advies is aan alle verpleeghuizen, instellingen voor kwetsbare mensen om de familie te benaderen en de mogelijkheden te bieden om tijdens deze crisis de bewoners bij hun partners, kinderen , mantelzorgers uit  te  plaatsen , zich daar sterk voor te maken , ook om de zorgverleners in de verpleeghuizen te ontlasten, en de kans om besmet te worden verkleind , de familie heeft het er graag voor over om samen met  vader of moeder   in quarantaine te gaan als je ze in huis neemt, liever samen met je dierbare dan op de wijze zoals nu, hartverscheurend . 

Reageer op dit bericht

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese