Ver­soepeling bezoek­verbod in verpleeg­huizen zorgt voor spanningen

Geplaatst op 15 juni 2020

Verpleeghuizen mogen bezoek toestaan, maar doen dat niet altijd of slechts beperkt. Dat leidt geregeld tot emotionele botsingen tussen families en directies. Trouw schreef daarover onderstaand artikel met een bijdrage vanuit LOC. Ook NPO Radio 1 besteedde aandacht aan de oplopende emoties in het programma Spraakmakers. Thom van Woerkom, coördinator medezeggenschap, gaf namens LOC een reactie.

Artikel Trouw

Op de voorpagina van dagblad Trouw verscheen vanmorgen (15 juni) het volgende artikel:

“Versoepeling van bezoekregels in verpleeghuizen leidt tot grote spanningen tussen bewoners, hun familie, medewerkers, cliëntenraden en directies. De branchevereniging voor zorgorganisaties Actiz en de koepel Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) zien dat de emoties hoog kunnen oplopen nu het voor familie onduidelijk is waarom het ene verpleeghuis wel bezoek toestaat, terwijl een andere instelling strenger is dan de landelijke regels.

“Eerst was niets mogelijk”, zegt Thom van Woerkom, coördinator van de LOC. “Dat was pijnlijk, maar helder. Nu komt er ruimte, maar worden versoepelingen door sommige verpleeghuizen tegengehouden. Dan ontstaat frictie.”

Vanaf maandag is er nog meer ruimte. Dan gaat de nieuwe versoepelingsregel in voor verpleeghuizen. Die mogen, als het kan, meer bezoekers per bewoner toelaten. Opnieuw is het dan aan de verpleeghuizen om afspraken te maken met cliënten­raden en vertegenwoordigers van ­medewerkers over hoe om te gaan met de ruimere mogelijkheden.

Sinds 25 mei mogen verpleeghuizen beperkt bezoek toelaten. “In ­ongeveer 1500 verpleeghuizen is dat gebeurd, in 600 niet, omdat er coronabesmettingen zijn, en 500 mogen versoepelen, maar doen dat nog niet”, zegt Van Woerkom. “Daar zullen de spanningen zitten.”

Woedende dochter

Wat die spanningen zijn, bleek de afgelopen dagen uit de acties van familieleden die zich collectief tegen besturen keerden. In het Friese Ferwert schreven zestig families een brief aan de raad van bestuur, omdat bezoek slechts een half uur per week is toegestaan en bewoners alleen een paar stapjes in de tuin mogen zetten, iets dat de directeur overigens ontkent. De cliëntenraad in Ferwert is ondertussen opgestapt.

Voor het verpleeghuis Akropolis in Rotterdam protesteerden dertig familieleden van bewoners met spandoeken waarop stond ‘Meerdere keren bezoek, NU!’. Mantelzorgers van een verpleeg­huis in het Noord-Hollandse ’t Zand kwamen bij elkaar omdat het bestuur te strikt vasthoudt aan regels. Ergernis en woede is er ook bij familieleden over alleen op bezoek mogen onder toezicht van een medewerker, of geen bezoek mogen brengen aan een familielid dat in het ziekenhuis is beland na een val. In Schagen hield een 89-jarige man het in zijn kamer niet langer uit en hij besloot ’s ochtends vroeg te gaan fietsen. Bij thuiskomst wachtte hem direct twee weken quarantaine, tot woede van zijn dochter.

Ook de LOC merkt dat verpleeg­huizen soms strenger zijn dan nodig. “Sommige verpleeghuizen blijven bijvoorbeeld hangen in een keer per week een uur bezoek van een vaste bezoeker”, zegt Van Woerkom. “Dat is het minimale wat ze kunnen doen. In 5 procent van de huizen die open zijn gegaan is een wandeling mogelijk. Er kan echt meer. Je ziet dat daardoor de spanning heel erg toeneemt.” Eerder riep ook minister Hugo de Jonge van volksgezondheid de verpleeghuizen al op om durf te tonen.

Veiligheid vs kwaliteit van leven

Afwegen hoeveel vrijheid in een verpleeghuis verantwoord is, is voor bestuurders en cliëntenraden geen makkelijke opgave. Zij hebben niet alleen te maken met families en bewoners die meer vrijheid willen omdat zij de kwaliteit van leven voorop zetten, er zijn ook families die daar anders over denken. Zoals de discussie rond veiligheid versus kwaliteit van leven ook binnen families tot ruzie leidt, of binnen groepen medewerkers.

Ook persvoorlichter Olfert Koning van Actiz ziet de spanningen toenemen. “Wat er mogelijk is aan versoepelingen, heeft onder meer te maken met het gebouw. Kan je daar bezoekers goed in kwijt op anderhalve meter? En wat voor bewoners wonen er? Moet een medewerker mee als er bezoek is, of zijn bewoners zelfstandig? Zijn er voldoende medewerkers om de bezoekregeling in goede banen te leiden? Dat zorgt ervoor dat binnen zorgorganisaties het beleid per locatie verschillend kan zijn. We snappen dat dit voor familie ingewikkeld is maar vragen hiervoor begrip.”

Bron: Trouw.nl

LOC in Spraakmakers NPO Radio 1

Ook NPO Radio 1 besteedde vanmorgen tijdens het programma Spraakmakers aandacht aan de versoepeling van de bezoekregeling door verpleeghuizen en de soms hoog oplopende emoties. Thom van Woerkom, coördinator medezeggenschap, gaf namens LOC een reactie. Hij is aan het woord vanaf de 17e minuut van het fragment.

Reactie Thom van Woerkom vanaf de 17e minuut

“Er is al veel meer mogelijk dan wordt geschetst”

Meer weten?

  • Uit signalen en een inventarisatie onder cliëntenraden, ziet LOC dat verpleeghuizen nog weinig gebruik maken van de ruimere mogelijkheden in de bezoekregeling. In dit artikel beschrijft LOC op welke vlakken meer lokaal maatwerk mogelijk is en geeft daarbij tips en handvatten voor cliëntenraden.
  • Laat ons via deze vragenlijst weten in hoeverre je cliëntenraad betrokken is bij de bezoekregeling: Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.
  • Heb je vragen? Neem contact op de met de vraagbaak 030-2843200 of vraagbaak@loc.nl LOC kan ook op maat ondersteunen bij het gesprek over de bezoekersregeling.
  • Dinsdag 26 mei gaven Marthijn Laterveer en Tiske Boonstra een toelichting op de bezoekregeling verpleeghuizen en de rol van de cliëntenraad. Ook beantwoordden zij vragen van cliëntenraden. Wil je deze webinar terugkijken?
  • De handreiking voor bezoekbeleid verpleeghuizen. LOC heeft deze samen met ActiZ, Alzheimer Nederland, V&VN, Zorgthuis NL, Verenso en NIP opgesteld. Hier staat precies in waar verpleeghuizen allemaal aan moeten voldoen.
  • De theoretische achtergrond daarbij met in de bijlagen 9 t/m 11 informatie hoe je als cliëntenraad het gesprek goed voert.
  • Veelgestelde vragen over de bezoekregeling
  • Voorbeelden om contact te maken met bewoners
  • Deel graag je voorbeelden en ervaringsverhalen via dit platform: praat ook mee
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anja Marbus 3 jaar geleden

Zie hieronder…
www.parool.nl/…~bcf6a91b/

Reageer op dit bericht

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese