Volwassen in één nacht: pod­castserie over jeugdhulp na 18 jaar (Jeugd)

Geplaatst op 24 januari 2023

Volwassen in één nacht is een podcastserie van vier afleveringen door ervaringsdeskundigen over jeugdhulp na 18 jaar. Ditty de Jong, Patricia Mourits en Noortje Beukeboom delen openhartig hun ervaringen in de jeugdzorg met LOC adviseur Tina Bakker. In de serie gaan ze in gesprek met Mascha Struijk, Sandrijn Peters en Lisa Westerveld. Wanneer je jeugdhulp krijgt en 18 jaar wordt, verandert er veel. Ze gaan in gesprek over hoe het beter kan. En doen een oproep: zorg dat jeugdhulp beschikbaar is voor iedereen tot in ieder geval 21 in plaats van 18 jaar en liever nog zonder harde leeftijdsgrens.

Tijdens de Week van Het Vergeten kind van 29 januari tot 4 februari vraagt ook stichting Het Vergeten Kind aandacht voor kinderen die 18 worden en hun thuis en/of begeleiding wegvalt, terwijl ze daar nog niet klaar voor zijn: “Wat als 18 worden betekent dat je je woonplek kwijtraakt, je hulp wegvalt, en je opeens helemaal voor jezelf moet zorgen? Terwijl je daar nog helemaal niet klaar voor bent…” Zij doen een pleidooi voor het loslaten van de leeftijdsgrens voor jeugdzorg en startten een petitie om zorg pas te stoppen wanneer jongeren daar klaar voor zijn. Ook Jeugdzorg Nederland steunt deze oproep. Meer informatie

In het bericht hieronder lees je meer achtergrondinfo, of beluister direct de podcast:

Podcastserie Volwassen in één nacht

Wanneer je jeugdhulp krijgt en je 18 jaar wordt, word je volwassen in één nacht. Je recht op jeugdhulp vervalt. Dit raakt jongeren met residentiële en ambulante hulp. Er is een mogelijkheid tot verlengde jeugdhulp. Dit kunnen hulpverleners aanvragen bij de gemeente. Dit gaat helaas niet vanzelf, het is een ingewikkeld proces voor jongeren en hulpverleners. In theorie is het geregeld vanuit de wet, verlengde jeugdhulp is mogelijk. Maar in de praktijk blijkt dit afhankelijk van waar je woont. Want de gemeente gaat over de financiering van jeugdzorg. En zo krijgt toch niet iedereen de kans op verlengde jeugdhulp.

Zodra je 18 wordt, verandert er veel. Jongeren geven aan dat ze niet zijn voorbereid, niet de tijd en de kans krijgen om aan hun problemen te werken omdat ze soms in korte tijd over hun toekomst na moeten denken. Kan dit niet anders? Waarom krijg je in de ene gemeente makkelijker jeugdhulp dan in de andere gemeente? En is het verhogen van de leeftijd nodig als er hulp op maat geboden wordt? Waarom kunnen jongeren in pleeggezinnen en gezinshuizen wel tot hun 21e aanspraak maken op jeugdhulp en andere jongeren niet?

Ditty, Noortje en Patricia zijn ervaringsdeskundigen en zochten dit uit. Ze lieten deze vragen aan bod komen in een podcastserie. Ze delen openhartig hun eigen ervaringen en gingen in gesprek met: Tina Bakker, Mascha Struijk, Sandrijn Peters en Lisa Westerveld.

Verlengde jeugdzorg: maak het verschil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

In ons land gaat de gemeente over de financiering van de (verlengde) jeugdhulp. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan je jouw stem laten horen. De jongeren van de projectgroep 18vs21 willen graag aandacht voor dit thema. Aandacht voor het feit dat je met 18 jaar nog niet volwassen bent! Dat je van de een op de andere dag het gevoel kunt hebben er alleen voor te staan. Dat jeugdhulp vaak ook na 18 jaar nodig is, maar dat dit niet vanzelfsprekend is. En dat het proces om dit te regelen, behoorlijk ingewikkeld is en beter geregeld moet zijn. 

Partijen die meedoen aan de verkiezingen, hebben plannen voor het jeugdbeleid in de gemeente. Ook voor jongeren van (bijna) 18 jaar met jeugdhulp. Een stem voor het recht op jeugdhulp tot 21 of ouder, een stem voor een toegankelijker systeem voor het recht op verlengde jeugdhulp na 18 jaar kan het verschil maken!

Aflevering 1: ‘Je bent nog niet jarig’ met Ditty de Jong en Patricia Mourits, Tina Bakker

Ditty en Patricia zijn ervaringsdeskundigen en weten als geen ander hoe het is om jeugdhulp te krijgen, 18 jaar te worden en dan het gevoel te hebben er alleen voor te staan. Het recht op jeugdhulp vervalt, je moet weg uit de instelling en je moet het maar zien te rooien. Deze meiden vertellen over hoe dat ging bij hen en wat er anders moet. Hun verhaal is een inleiding voor een drietal podcasts met gasten over het thema 18vs21.

Luister de podcast:

Aflevering 2: ‘Van 17 naar 18 jaar…..je leven blijft hetzelfde‘ met Mascha Struijk, Ditty de Jong en Noortje Beukeboom

Mascha Struijk is auteur van het boek ‘Professional vanuit je hart’, trainer, podcastmaker en winnaar van de BID (big improvement day) Positivity Award 2021. Volgens Mascha draagt het systeem van de hulpverlening bij aan het verwateren van het contact tussen jongeren en het netwerk. Een netwerk dat heel belangrijk is in het leven van jongeren ook in de weg naar volwassenheid. Hou het netwerk in beeld van jongeren, ondersteun dat want hulpverleners zijn maar tijdelijk in het leven van kinderen en jongeren, maar een ondersteunend netwerk is blijvend.

Luister de podcast:

Aflevering 3: ‘Waar je woont is heel belangrijk, het is net de Postcodeloterij’ met Sandrijn Peters en Patricia Mourits

Sandrijn is ambulant hulpverlener bij een kamertraining voor jongeren. Ze merkt dat gemeenten verschillend omgaan met jeugdhulp voor jongeren die dit nodig hebben. Patricia noemt dat het net de ‘Postcodeloterij’ is of je de hulp krijgt die je nodig hebt. Sandrijn vertelt dat jongeren met jeugdhulp stress ervaren omdat ze, zodra ze volwassen worden, in korte tijd heel veel moeten regelen om zelfstandig verder te gaan. En dat jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, vaak op een andere plek gaan wonen waardoor het netwerk wegvalt. Net als Mascha Struijk vindt Sandrijn dat de hulpverlening kinderen en jongeren moet ondersteunen om het netwerk in stand te houden. Dat is belangrijk voor het heden en voor de toekomst! Sandrijn gunt jongeren de rust en de tijd om aan problemen te werken zodat ze een stevig fundament én een ondersteunend netwerk hebben. 

Luister de podcast:

Aflevering 4: ‘Je bent het waard! met Lisa Westerveld en Noortje Beukeboom

Lisa Westerveld is politica en zit in de Tweede Kamer voor Groenlinks. Ze vertelt over de tijd dat ze 18 jaar was, over waar ze woonde en wat ze deed. Lisa vertelt over jongeren die ze kent of die haar schreven en die bijvoorbeeld schulden hebben en vastlopen. Ze is ervan overtuigd dat als we iemand helpen om weer verder te kunnen, op eigen benen te staan en zelfvertrouwen te krijgen, dan heeft die persoon er baat bij. Maar ook wij samen, als samenleving, hebben daar baat bij. Ze legt uit hoe de verlengde jeugdzorg nu precies is geregeld. En ze deelt eerlijk haar zorgen, want in theorie kan iedereen deze zorg aanvragen, maar in de praktijk krijgt niet iedereen dezelfde kansen. We moeten niet een leeftijds stempel op iemand drukken om hulp te bieden maar kijken naar wat een individu nodig heeft. Passende hulp draagt bij aan zelfvertrouwen, je bent het waard! 

Luister de podcast:


Over de serie: Volwassen in één nacht

Deze podcasts zijn ontwikkeld door jongeren die betrokken zijn bij het Jeugdwelzijnsberaad en de Nationale Jeugdraad. Zij werkten, samen met LOC mee in de werkgroep 18vs21. Jongeren kregen een podcast en interviewtraining en gingen in gesprek met gasten die zij zelf hebben benaderd. De opnames zijn begeleid door Studio Bold van de Nationale Jeugdraad.

Dit bericht werd eerste geplaatst in februari 2022, laatste update januari 2023

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese