Vrij­williger in beeld: Henk Neep

Geplaatst op 23 februari 2021

“Kruisbestuiving is waardevol: zowel binnen de LOC-Bouwpool als tussen cliëntenraden onderling”

De meeste vrijwilligers bij LOC zitten (of zaten) zelf ook in een cliëntenraad. Zo ook Henk Neep. Zestien jaar geleden startte hij als cliëntenraadslid. Hij werd niet veel later voorzitter. Een paar jaar later begon hij als vrijwilliger bij LOC, zowel in de Bouwpool als in de expertpool Zorg & Geld. Wat hem drijft? Henk: “Ik vind het belangrijk dat cliëntenraden volwaardig gesprekspartner kunnen zijn van de zorgmanager en bestuurders van de zorgorganisatie. Ik deel mijn kennis graag om hen hierbij te ondersteunen.”

Het proces

De Bouwpool kan op termijn nog wel wat nieuwe leden gebruiken. Henk legt daarom graag uit wat lid zijn inhoudt. “Als een zorgorganisatie plannen heeft voor ver- of nieuwbouw, dan heeft de cliëntenraad op een aantal onderdelen instemmingsrecht. Meelezen met bouwplannen vraagt echter wel wat kennis en ervaring. Als die intern niet aanwezig is, kan het LOC om advies gevraagd worden. Ik ga eerst het gesprek aan met de voorzitter of een vertegenwoordiger van de cliëntenraad. Soms volgt nog een gesprek met de hele raad. Meestal vertel ik eerst hoe een bouwproces doorgaans verloopt. Vaak is dat al een echte eyeopener. Logisch ook, als je hier niet eerder mee van doen hebt gehad. Regelmatig volgt dan de vraag of ik namens de cliëntenraad aanwezig wil zijn bij de bouwgadering en/of kennis maak met de bestuurder of bouwdirecteur. Soms neem ik zelfs deel aan een werkgroep waarin plannen, tekeningen en specificaties worden besproken.”

Meedenken vanuit gebruik

Ondanks dat de Bouwpool meedenkt en adviseert heeft de cliëntenraad zelf ook een hele belangrijke rol. “Vaak hebben zij goede ideeën over het inrichten van de badkamer, huiskamer, stilteruimte, over makkelijk schoon te houden vloerbedekking of over de breedte van deuren, zodat rolstoelen goed naar binnen kunnen. Juist meedenken vanuit gebruik en functionaliteit is de kracht van de cliëntenraad.”

Henk had lang een ingenieursbureau en zat in de Raad van Toezicht van de Rabobank Alkmaar en recentelijk van een zorgaanbieder in Noord-Holland. “Deze ervaring is handig in mijn vrijwilligerswerk bij het LOC. Ik weet veel over investeringen, over nieuwsbouw, maar ken ook het zorgproces. Zo kan ik in mijn advisering meegeven wat goed is voor de cliënten, maar houd ik ook het perspectief van de zorgaanbieder in gedachten.” Zo’n uitgebreide ervaring is niet per se een vereiste voor nieuwe vrijwilligers, vertelt Henk. “Als je toetreedt tot de expertpool Zorg & Geld is het wel handig als je weet hoe een begroting in elkaar zit. En affiniteit met bouw is nodig in de Bouwpool. Maar we begeleiden elkaar ook en delen ook onderling kennis en ervaring.”

Kennisuitwisseling

Als ingenieur heeft Henk heel wat bouwprojecten opgeleverd, ook binnen de zorg. “Maar toen ik eenmaal in de Bouwpool zat en echt zag hoe keuzes in de praktijk uitpakken, heb ik wel eens gedacht; ‘hoe heb ik het ooit kunnen bedenken om dat te ontwerpen?’ Mooi misschien, maar niet passend bij de behoefte van die specifieke bewoners. Ook buiten de Bouwpool stimuleert Henk kennisuitwisseling. “Anderhalf jaar geleden was de nieuwbouw van een zorglocatie in Alkmaar klaar. Ik heb de cliëntenraad uit Alkmaar gekoppeld aan een cliëntenraad in Amsterdam, die net aan het begin van een bouwtraject stonden. Kruisbestuiving dus, om van elkaars fouten en successen te leren.”                                                                                                                                 
Lees hier ook het interview met vrijwilliger Jan Meerpoel: “Meedenken hoe iets in de praktijk uitpakt: daar zijn cliëntenraden goed in” en met vrijwilliger Henk Smets: “We proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren”

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese