Vrij­williger in beeld: Jan Meerpoel

Geplaatst op 9 februari 2021

“Meedenken hoe iets in de praktijk uitpakt: daar zijn cliëntenraden goed in”

LOC is heel dankbaar voor de vrijwilligers die betrokken zijn. Die hun kennis en ervaring inzetten om cliëntenraden te ondersteunen. Dat hier soms best wat geduld voor nodig is bewijst Jan Meerpoel. Hij is sinds 2006 vrijwilliger bij de Bouwpool van LOC (en diens voorgangers). Jan: “Van een idee voor nieuw- of verbouw tot de uiteindelijke oplevering; daar zit soms wel zes – of zelfs meer – jaar tussen. Al die tijd denken wij mee met de cliëntenraad en adviseren we hen waar mogelijk en gewenst.”

Jan Meerpoel was jarenlang lid van een zelfstandig bestuursorgaan (een onderdeel van het Ministerie van VWS) dat de Rijksoverheid adviseerde over ver- en nieuwbouwplannen van ziekenhuizen en zorgorganisaties (VVT, VG en GGZ). Daarnaast was hij zijn werkende leven architect van beroep. Kortom: Jan heeft heel veel kennis over de bouw. Jan: “Naast het gewone adviesrecht van de lokale cliëntenraad bij renovatie, ver- en nieuwbouwplannen heeft de cliëntenraad sinds 2020 op bepaalde terreinen zelfs instemmingsrecht verkregen. De eerste reactie van cliëntenraadsleden is vaak: ‘maar ik weet toch niets van ver- of nieuwbouw?’ Als we met hen in gesprek gaan blijkt echter vaak dat ook zij goede ideeën hebben, juist vanuit het cliëntenperspectief. Bijvoorbeeld over de oppervlakte van badkamers (zodat verpleegkundigen ruimte hebben om te helpen met douchen), over de breedte van gangen (zodat rolstoelen elkaar kunnen passeren) of over de grootte van de lift (zodat er bedden in kunnen). Juist meedenken over hoe iets in de praktijk uitpakt voor bewoners, daar zijn cliëntenraden goed in.”

Samen en zelfstandig

De Bouwpool van LsOC kent momenteel acht leden. Meestal werken twee leden samen bij het ondersteunen en adviseren van raden. Jan: “We kunnen wel een aantal nieuwe leden gebruiken. Mensen die kennis en ervaring hebben in de bouw, van installaties, van keukens. Het leuke is dat iedereen in de Bouwpool zijn of haar eigen weg gaat, maar dat we tegelijk ook in gesprek blijven met elkaar. Om aanpak te toetsen, om visie en ontwikkelingen in de praktijk te bespreken. Vijf keer per jaar zien we elkaar, idealiter fysiek.

Dankbaar

Volgens Jan is het waardevol als je behalve een technische achtergrond ook een verpleeghuis van binnen kent. Jan: “Je moet vooral betrokken zijn bij de doelgroep. Echt denken hoe een bewoner woont en leeft en wat hiervoor belangrijk is.” Jan wordt dit jaar 80, maar stil zitten is niet voor hem weggelegd. “Ik ben graag bezig en mijn werk voor de Bouwpool doe ik met plezier. Ik geef ook cursussen aan cliëntenraden over ver- en nieuwbouw van locaties. Mijn kennis doorgeven, dat doe ik graag. Wat ik ervoor terugkrijg? Onze ondersteuning wordt door cliëntenraden heel positief ontvangen. Ze zijn blij en dankbaar dat we ze helpen. Soms horen we na de oplevering niets meer van de raad, omdat onze rol dan is ‘uitgespeeld’. Dat vind ik wel eens jammer, ik zou graag ook horen hoe de plannen en ons advies nu echt in de praktijk uitpakken.”

Commitment

Als je als vrijwilliger aan de slag wilt voor de Bouwpool, dan zijn er volgens Jan wel een aantal voorwaarden. “Behalve kennis van de bouw, moet je ook echt wel affiniteit hebben met de zorg. En het is belangrijk dat je je wilt inzetten voor de medemens, het is tenslotte een vrijwilligersfunctie. Daarnaast is het wel de bedoeling dat je je voor meerdere jaren wilt committeren. Bouwprocessen duren vaak jaren en het is fijn als je al die tijd betrokken kunt zijn. Ook is het voor de pool fijn dat er stabiliteit is in samenstelling.” 

Lees ook het interview met vrijwilliger Henk Smets: “We proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren” en vrijwilliger Henk Neep: “Kruisbestuiving is waardevol: zowel binnen de LOC-Bouwpool als tussen cliëntenraden onderling”

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese