Waar­devol­le zorg in de laatste levensfase – Marthijn Laterveer blogt voor Agora

Geplaatst op 8 april 2019

Agora en LOC werken beide aan zorg die aansluit bij behoeften van mensen. Agora is actief op het terrein van palliatieve zorg. Zorg voor mensen die het levenseinde onder ogen moeten zien. Wat vinden mensen dan belangrijk? Daarop moeten volgens Agora de zorg en ondersteuning zich richten. Dit sluit aan bij de visie op waardevolle zorg van LOC. LOC-coördinator Marthijn Laterveer schreef voor Agora een blog over waardevolle palliatieve zorg. Hij licht toe hoe de visie op waardevolle zorg bij LOC ontstond en waarom deze manier van kijken ook van belang is tijdens de laatste levensfase.

Niemand is alleen maar ziek

“Al dertig jaar ondersteunt LOC cliëntenraden. Via de cliëntenraden kwamen steeds weer diezelfde signalen binnen: de systemen winnen het van de mensen. Op basis van al die signalen besloot LOC in 2008 een visie te ontwikkelen: Waardevolle zorg. In de visie Waardevolle zorg zeggen we dat ieder mens een volwaardig mens is. Niemand is alleen maar ziek. Elk mens heeft waarde voor zichzelf en voor anderen. Daarom moet de zorg zich richten op de waarde van mensen. Waarbij mensen die zorg nodig hebben, van grote betekenis kunnen zijn en blijven voor hun omgeving. Al is het op een andere manier dan voorheen. Deze visie biedt een perspectief voor de toekomst van de zorg. LOC nodigt iedereen uit om ermee aan het werk te gaan. Zonder dat het een dogma of een blauwdruk wordt.”

Waardevolle palliatieve zorg“Juist in de laatste levensfase is waardevolle zorg enorm belangrijk. We hebben vaak de neiging om ook in die fase mensen op een medische manier te benaderen. Te focussen op een ziekte. Wat zouden we veel aan welbevinden winnen, als we daar anders naar kijken. Namelijk de persoon zien als een mens, die nog steeds van betekenis is voor zichzelf en voor anderen. Die op een waardevolle manier de laatste maanden van het leven wil doorbrengen. In een omgeving die goed voelt, met mensen die nabij zijn en met hulpverleners die daarbij naadloos aansluiten. Waardevolle palliatieve zorg dus. Dat gebeurt op steeds meer plekken, maar dat gun je iedereen.

Wat is het prachtig als we dat kunnen realiseren. Onafhankelijk van het feit of die laatste fase in het eigen huis, het verpleeghuis, een ziekenhuis of een hospice is. Dat het een plek is waar mensen zich thuis mogen voelen en kunnen doen wat zij belangrijk vinden. Ondanks alle pijn en verdriet die bij sterven hoort, kunnen we in de laatste levensfase veel voor mensen betekenen. Laten we dat nu eens niet in economische cijfers uitdrukken, maar in wat het voor mensen en voor ons als samenleving betekent. Ik geloof dat dat mogelijk is. Ook al kost het tijd en moeite. Onze samenleving wordt er mooier van!”

Lees de hele blog van Marthijn Laterveer op de website van Agora: Waardevolle zorg in de laatste levensfase.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese