Wat kan een cliënt­on­dersteuner (Co) voor je betekenen?

Geplaatst op 27 januari 2020

Veel mensen weten niet dat ze gebruik kunnen maken van een cliëntondersteuner bij het zoeken van passende zorg en ondersteuning. Daarom is een campagne gestart: de Co-campagne. Co staat voor cliëntondersteuner. 

Vindbaarheid cliëntondersteuning

Alle informatie rond cliëntondersteuning is nu op één website te vinden: www.clientondersteuning.co.nl. Op deze website staan video’s en artikelen waarin mensen over hun ervaringen met cliëntondersteuning vertellen. Daarnaast kun je eenvoudig zien waar in de buurt een cliëntondersteuner (Co) te vinden is.

De komende maanden wordt er veel aandacht besteed aan de vindbaarheid van de cliëntondersteuning. Het kan goed zijn ook als cliëntenraad hieraan aandacht te besteden. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen verdwalen in het woud van regelingen.

Jan is mantelzorger voor zijn zwager Frank, die een Wlz-indicatie heeft: “Een cliëntondersteuner geeft rust in alle regelgeving. We hadden er zeker een jaar langer over gedaan als cliëntondersteuner Wendy er niet was geweest.”

Jan is mantelzorger voor zijn zwager Frank, die een Wlz-indicatie heeft: “Een cliëntondersteuner geeft rust in alle regelgeving. We hadden er zeker een jaar langer over gedaan als cliëntondersteuner Wendy er niet was geweest.”

Co als persoonlijke gids

Co is je persoonlijke gids in de zorg. Een cliëntondersteuner stelt je wensen centraal, want het gaat erom hoe jij je leven wilt inrichten. Een cliëntondersteuner regelt zaken voor jou en je naasten als je dat niet (meer) lukt. Co oordeelt niet, is goed op de hoogte van de (lokale) mogelijkheden en ondersteunt je bij het vinden van passende zorg of ondersteuning.

Kortom: Co is iemand die je op weg helpt. De hulp van een cliëntondersteuner kost je niets. Wil je in contact komen met een cliëntondersteuner? Kijk dan hier.

Caspar zocht zorg voor zijn dochter met een autismespectrumstoornis: “Als cliëntondersteuner Regien er niet was geweest, acht ik de kans redelijk groot dat Juliëtte niet meer thuis zou wonen.Ik sluit ook niet uit dat ons gezin niet meer bij elkaar was, dat ik niet meer bij mijn vrouw was, omdat je elkaar volledig kwijtraakt in alleen maar zorg leveren.”

Cliëntondersteuning met en zonder Wlz-indicatie

Mensen met een Wlz-indicatie, die vanwege een ziekte, aandoening, stoornis of beperking blijvend 24 uur per dag zorg nodig hebben kunnen gebruik maken van cliëntondersteuning via het zorgkantoor. Of één van de gecontracteerde organisaties voor cliëntondersteuning in de regio.

Mensen zonder Wlz-indicatie kunnen via hun gemeente cliëntondersteuning krijgen.

Meer weten?

Deze berichten publiceerde LOC vorig jaar rondom onafhankelijke cliëntondersteuning.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese