Zorgkan­toren lanceren landelijke website met informatie over langdurige zorg

Geplaatst op 16 februari 2022


Vanaf nu is er een nieuwe landelijke website met publieksinformatie over de langdurige zorg: www.zorgkantoor.nl. Deze website is gelanceerd door zorgkantoren. Zij willen met deze site mensen tijdig voorzien van begrijpelijke informatie. Voor mensen die zorg nodig hebben is het een zoektocht om alle relevante informatie te vinden. Zeker als zij nog aan het begin staan van het zorgtraject en zich willen oriënteren op langdurige zorg. De site leidt mensen ook door naar het zorgkantoor van hun regio zodat zij daar vervolgens verder geholpen kunnen worden.

Zorgkantoren en zorgverzekeraars willen iedereen die in aanmerking wil komen voor langdurige zorg tijdig informeren. Vooral als mensen nog niet de weg hebben gevonden naar het zorgkantoor van hun eigen regio. Nederland telt 31 zorgkantoren die de langdurige zorg uitvoeren voor cliënten in hun regio. In de praktijk blijkt dat lang niet iedereen direct de weg weet te vinden naar het zorgkantoor van zijn of haar regio. Daarom hebben de gezamenlijke zorgkantoren het initiatief genomen om een landelijke website te lanceren: www.zorgkantoor.nl

Algemene informatie langdurige zorg én cliëntondersteuning
De website biedt algemene informatie over het aanvragen van langdurige zorg en legt uit welke verschillende keuzes er gemaakt kunnen worden. De leveringsvormen zowel thuis als bij een zorgaanbieder of met een persoonsgebonden budget worden uitgelegd. Er is ook informatie te vinden over wie wat betaalt en welke kosten er zelf betaald moeten worden. Verder geeft de website informatie over waar mensen terecht kunnen voor cliëntondersteuning en informatie over de rol van zorgkantoren. De website leidt mensen, op basis van hun postcode, eenvoudig door naar het juiste zorgkantoor. Heeft men eenmaal de weg gevonden naar het juiste zorgkantoor, dan kan het desbetreffende zorgkantoor cliënten verder informeren en desgewenst helpen bij de diverse mogelijkheden.

Vervolg
Naast algemene informatie gaat de site verder in op verpleging & verzorging in de langdurige zorg. In een volgende fase wordt het platform verder uitgebreid met informatie over gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Op langere termijn willen de zorgkantoren via de site ook concrete keuzehulp bieden om mensen te ondersteunen in hun keuze voor een zorgaanbieder. 

Eigen regie
Zorgkantoren zijn ervoor verantwoordelijk dat iedereen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Ze willen hun cliënten voorzien van goede en toegankelijke langdurige zorg. Ook willen zij (potentiële) cliënten tijdig en helder informeren over alles wat erbij komt kijken om langdurige zorg te krijgen en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Met het nieuwe landelijke platform dragen zorgkantoren bij aan meer eigen regie bij cliënten en meer inzicht voor iedereen die zich in een vroeg stadium wil oriënteren op langdurige zorg. 

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Zorginkoop

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lizet 2 maanden geleden

Nee hoor. Ik heb hele slechte ervaringen met ook cliëntondersteuning. Heel verslag opgemaakt, bleek dat ik ’te goed’ benn tot 2x toe en buitenom ben ik te complex en dan staat het gauw stil.  Ook gebeurt hier grensoverschrijdend gedrag, negeren, leidinggevende die geen kritiek durft te geven, institutionele trauma’s ontwikkeld wat diepe sporen achterlaat naast al een hulpverleenster die mij mishandeld heeft. Niemand die je helpt ook al vraag je hierom, alles gezegd, concentratiegebrek, depressie, burn-out, geen netwerk, want kindermishandeling. Eerder dit ook bij GGZ aangegeven en is gezwegen ondanks heel verhaal, alleen sociale fobie en na 4x PMT al gestopt. Je komt steeds verder van de maatschappij te staan en nu sta ik overal buiten helemaal alleen. Blijkbaar is het normaal om iemand verwaarlozend achter te laten, maar alleen te laten zonder hulp. Ik heb recht op zorg heb ik gezegd, ook al is het maar iets. iedereen stuurt je er alleen op af.Jarenlang al gezegd dit niet aan te kunnen. 2017 al gezegd het overzicht niet te zien.  Inmiddels 2024 nog steeds niets en in een kleine stad kom je gauw klem te zitten. Zelf geen auto, ten tweede: het is überhaupt fijn om iemand te hebben, ook qua sociale contact. Daarnaast ook hormonaal vaak ziek. Laat staan dat ik een Wajong heb, jonge leeftijd nierziekte.Inmiddels hoge bloeddruk gecreëerd. Nog steeds vermoeid en passieve suïcidale gedachten ontwikkeld.
Hoe zeker zijn jullie echt dat het “binnenin’ deze instituties echt goed gaat? Want ik hoor vaker van mensen over ‘dominant’ gedrag en dan maar alleen verder.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese