Zor­gorganisatie zet eerste stap naar bezoek ín verpleeg­huis

Geplaatst op 23 april 2020

Over het bezoekverbod in verpleeghuizen zijn verschillende meningen. LOC pleit op basis van signalen van naasten en cliëntenraden sinds twee maanden bij de minister voor ruimte voor maatwerk. Zodat bestuurders, cliëntenraden en personeelsvertegenwoordigers die op veilige wijze tot een alternatieve bezoekregeling willen komen, daar ruimte voor krijgen. Tegelijk blijft dan de mogelijkheid om in de situaties waar een alternatieve bezoekregeling nog niet kan, het bezoekverbod te handhaven.

Ondertussen verkennen verschillende organisaties mogelijkheden om op termijn weer bezoek mogelijk te maken in het verpleeghuis. Als het gaat om de mate waarin bewoners en bezoekers dicht bij elkaar kunnen komen, variëren hun wensen en ideeën. In Limburg zijn al concrete stappen gezet richting meer nabijheid in het verpleeghuis, door zorgorganisatie Envida. Eergisteren plaatste De Limburger hierover het artikel dat je hieronder kunt lezen.

Limburgse zorgkoepel laat bezoek in verpleeghuizen toch binnen, met dikke laag folie als scheidslijn

Bezoek in verpleeghuizen is en blijft voorlopig taboe. Zorgkoepel Envida wacht niet langer af en laat bezoek toch binnen, in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes. Met een dikke laag doorzichtige folie als scheidslijn, dat wel.

Heel strikt genomen is het tegen de voorschriften, erkent Roger Ruijters, bestuursvoorzitter van Envida in Maastricht. Dat voorschrift luidt: geen bezoekers in het verpleeghuis. Met de inrichting van ‘veilige’ huiskamers op alle vijftien locaties waar familie en bewoners elkaar toch kunnen ontmoeten en samen koffie kunnen drinken, komen er toch mensen ‘van buiten’ het verpleeghuis binnen. „Maar op een volledig afgeschermde plek, met aparte toegang voor bezoekers. En met inachtneming van alle voorschriften die er zijn.”

Voor de zekerheid heeft Envida het plan vooraf afgestemd met de inspectie en de GGD, zegt Ruijters. „Die verwijzen naar de voorschriften en daar voldoen we aan.”

Al ruim een maand mag er geen bezoek meer komen in de verpleeghuizen. „Zeker in het begin was daar enorm veel begrip voor. Iedereen paste zich snel aan. En er ontstonden al snel andere manieren om elkaar toch even te spreken of zien. Beeldbellen natuurlijk. Soms komt familie voor aan de gevel even een praatje maken met vader of moeder door het open raam. Hier en daar zijn er raambezoeken met geluidsverbinding. Allemaal heel creatief bedacht, maar nu het langer duurt, wordt het steeds zwaarder. Bewoners en familie missen elkaar enorm.”

Afspraak

Omdat de lockdown voorlopig nog wel even gaat duren, besloot Envida op alle vijftien locaties op zoek te gaan naar een ruimte die ingericht kon worden als huiskamer, en waarbij bezoek via een strikt gescheiden ingang naar binnen kan. Bewoner en familie zijn door een wand van dikke plastic folie of door glas van elkaar gescheiden. Er wordt koffie geserveerd, de ruimtes zijn sfeervol aangekleed. Eind deze week gaan de eerste proefdraaien. Vaste zorgmedewerkers begeleiden de bewoners (zowel mensen met als zonder coronabesmetting), ondersteunend personeel of vrijwilligers begeleiden de familie. Wie op bezoek wil komen, moet vooraf een afspraak inplannen. „We gaan op deze manier van een hermetische lockdown naar een slimme lockdown”, vat Ruijters samen.

Niet alle bewoners zullen op deze manier regelmatig hun dierbaren kunnen zien. „Zo’n bezoekmoment kan ook onrust veroorzaken bij de bewoner. Een groot deel van onze bewoners heeft dementie. Soms is het voor hen moeilijk te bevatten wat er allemaal gebeurt. Per bewoner zullen we moeten bekijken of het verstandig is, zo’n bezoek vanachter glas of folie.”

Laatste etappe

De nieuwe bezoekregeling levert de zorgkoepel behoorlijk wat extra werk op. Niet alleen in de planning en begeleiding, ook moeten beide zijden van de ruimtes na elk bezoek grondig worden schoongemaakt. Maar dat heeft de zorgaanbieder ervoor over, zegt Ruijters. „Onze bewoners zitten in de laatste etappe van hun leven. Ik voel het als onze plicht om na te denken hoe we hun leven zo aangenaam mogelijk kunnen maken zonder concessies te doen aan de veiligheid.”

Waarom niet meer aanbieders zulke afgeschermde bezoekruimtes inrichten in hun verpleeghuizen? Ruijters vermoedt dat dat te maken heeft met het strikte voorschrift dat bezoek ín een verpleeghuis nou eenmaal niet mag. „We hebben in de verpleeghuiszorg de afgelopen weken allemaal dezelfde, strikte lijn gevolgd. Dat was goed, want het was ook duidelijk voor de families. Maar we zullen nu echt een volgende stap moeten zetten. Dit virus is over een maand niet weg. Ook als, met de nadruk op als, er een situatie komt dat bijvoorbeeld een vaste bezoeker per bewoner met bescherming weer op de kamer van de bewoner mag, dan nog hebben we dit soort oplossingen nog lange tijd nodig. Denk eens aan kleinkinderen die dan op die manier toch even bij opa of oma langs kunnen gaan. Dat is nu nog niet aan de orde, maar dat is toch wat we het allerliefste willen? We moeten elkaar weer heel snel allemaal in de ogen kunnen kijken.”

Bron

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese