Zorgtechnologie en de cliënten­raad | Ontmoetingsdag zorg thuis & ambulante ondersteuning

Geplaatst op 24 maart 2022

“We zien dat er steeds meer zorg nodig is met minder mensen die het kunnen leveren. Technologie wordt dan genoemd om een deel van die taken op te kunnen vangen.” Zo vertelt Tiske Boonstra, LOC-adviseur. Samen met LOC-adviseurs Xandra van der Kruk-Ras, José Broers en Klazien Teeuwissen organiseert zij op 14 april aanstaande de landelijke ontmoetingsdag voor cliëntenraden die actief zijn in de zorg thuis en/of ambulante ondersteuning. Deze dag staat in het teken van zorgtechnologie.

Waarom het thema zorgtechnologie?

Tiske legt uit: “Zorgtechnologie doet er toe omdat we zien dat er steeds meer zorg nodig is met minder mensen die het kunnen leveren. Technologie wordt dan genoemd om een deel van die taken op te kunnen vangen. Maar in hoeverre is dat echt zo? In hoeverre kan technologie een menselijk aspect vervangen? Dat is denk ik een belangrijk onderdeel van een gesprek dat cliëntenraden met elkaar moeten hebben en natuurlijk met de zorgorganisatie.” Xandra merkt op: “Ik zou er nog aan toe willen voegen dat naast dat het taken kan opvangen, er ook technologie wordt ingezet als hulpmiddel in de zorg. En dat het ook het leven van mensen makkelijker kan maken waardoor ze zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen omgeving. Maar het heeft zeker ook die andere kant, want technologie wordt ook ingezet om zo personeel te ontzien.”

Waarom is dit thema belangrijk voor cliëntenraden?

Tiske gaat verder: “We ontkomen niet aan techniek wellicht, maar hoe we het inzetten daar moeten we samen beslissingen voor maken. De inbreng van cliëntenraden is daarbij onmisbaar” Klazien vult aan: “Het perspectief van de mensen zelf mag in dat gesprek absoluut niet ontbreken. Als cliëntenraad ben je de vertegenwoordiger van deze belangrijke stem. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn, zodat je ook proactief aan de slag kunt met dit onderwerp. Daarnaast loont het om alvast na te denken welke vragen je kunt stellen, zowel aan de achterban als aan de organisatie. Zo kom je goed beslagen ten ijs.”

Hoe ziet de ontmoetingsdag eruit op 14 april?

Tiske: “Op deze dag krijg je inspiratie over hoe je als cliëntenraad dat gesprek aangaat welke rol je daarbij hebt, en wat voor soort aspecten je moet denken en wat er al is en handige voorbeelden. En natuurlijk is jouw eigen bijdrage daarbij niet te missen, kom deel ervaar en leer.” Lees verder voor meer informatie over het programma en om je aan te melden.

De Landelijke ontmoetingsdag cliëntenraden zorg thuis is op 14 april van 10.30u – 16.00u. De dag vindt plaats in Den Bosch, maar het is ook om online deel te nemen. Er is volop ruimte om ervaringen met zorgtechnologie en dilemma’s te delen en met elkaar te bespreken. Deze ontmoetingsdag gaat de cliëntenraad helpen om het gesprek aan te gaan met cliënten, naasten en organisatie als het gaat om inzet van zorgtechnologie. Meer informatie en aanmelden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese