buurthuis­kamer alleen toegan­kelijk met WMO indicatie?

Een thuiswonende met een WMO indicatie gaat meerdere keren per week naar een buurthuiskamer , welke in een zorginstelling gevestigd is. Het bevalt goed, geeft structuur en sociale contacten. Op een gegeven moment kan deze persoon niet meer thuis wonen en verhuist naar de zorginstelling, waar ook de buurthuiskamer is. Tot groot verdriet mag hij (zij) geen gebruik meer maken van de buurthuiskamer, omdat de zorginstelling haar eigen dagbesteding heeft, welke gefinancieert wordt vanuit de WLZ.

Wie herkent dit probleem en is er een zorginstelling die hier een goede oplossing voor heeft gevonden? 

José de Heer

Download artikel als PDF

Praat mee! (6)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Willemien de Blauwe 3 jaar geleden

Dit is GEEN zorg op maat, niet CLIENTGERICHT, BUREAUCRATISCH en ONMENSELIJK!!!

Zolang dit soort regels nog gehanteerd worden, zijn we er nog lang niet!!!

Handelen vanuit je hart met aandacht voor het individu en samen naar een oplossing zoeken moet de drijfveer zijn.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Dag Willemien, inderdaad: helaas zijn in de praktijk vaak nog de financieringsstromen belangrijker dan de mensen om wie het gaat. Mooie tip dat dat samen naar een oplossing zoeken vanuit het hart het beginpunt is voor verandering!

Reageer op dit bericht
thea van Geleen Moers 3 jaar geleden

Nou dat is nu echt onzin alles heeft tegen wording een indicatie stikker.

het is toch het belangrijkste dat deze personen waar het omgaat een fijn oude dag heeft wat maak het nu uit.

ik ben zelf gehandicap draai al vier jaar een huiskamer zijn allemaal mensen met hun beperkingen het is het samen zijn voor senioren wat belangrijk is

stop deze onzin met jullie stickers plakken dit mag niet dat mag niet.

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Dag Thea

Zoals hieronder al gezegd, ben ik het helemaal met u eens! Het zou niet zo moeten zijn. Maar dan de praktijk nog. Hoe gaan we er nu mee om nu het wel zo is? De vraagsteller zoekt tips!

Heeft uw organisatie/buurtkamer een tip hoe je kan omgaan met dat scheiden van potjes? Heeft uw huiskamer ook mensen uit de Wlz en Wmo door elkaar?

wat zou u Jose de Heer als tip mee willen geven?

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dag Jose,

Goed dat u de vraag ook hier gedeeld heeft. Zo hoop ik dat u naast uw vraagbaak antwoord ook voorbeelden uit het land ter inspiratie kan gebruiken. Raden met soortgelijke situaties en ervaringen meldt u!

Voor diegenen die graag meelezen met het vraagbaak antwoord hier even een korte samenvatting van mijn antwoord aan Jose de Heer.

Het gaat hier om de verschillende lijnen en potjes met geld voor de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning uitgevoerd door gemeenten of via hen aanbesteedt) en de WLZ (wet langdurige zorg; met een indicatie in een zorgorganisatie). Dit zijn twee aparte financieringsstromen met aparte regelingen en faciliteiten zoals ook uit het voorbeeld van Jose de Heer te lezen valt. Nu is het natuurlijk in de zorg vooral van belang dat cliënten, gebruikers van de zorg, goed geholpen worden en dat zij een mooi leven kunnen leiden. Dat is ook waar de visie van LOC omtrent de waardevolle zorg om draait. Waar een voorziening zoveel goeds bracht, is dat wellicht niet alleen voor deze ene client het geval. Ga dus als cliëntenraad, zorgorganisatie en WMO gemeente met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van samenwerking. Valt er iets te regelen voor deze persoon, dan wel anderen die hier ook baar bij kunnen hebben? Waar kan het gedeelde voordeel gevonden worden?

 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Dag José,

Wat een schrale situatie. Ik ben hier verder niet inhoudelijk in thuis, maar ik ken wel een voorbeeld van een situatie waar een zorgorganisatie in samenwerking met de gemeente een dagbesteding voor iedereen (onafhankelijk van indicaties) gerealiseerd heeft. Dat voorbeeld kan misschien als punt op de horizon ook voor deze situatie dienen.

Zie verder dit artikel dat LOC eerder plaatste: www.clientenraad.nl/…eer-nodig/

Hartelijke groeten Douwe

 

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese