Dat is toch iets dat iemand juist níet wil?!

Een ‘waarde-vol leven’ kan voor verschillende mensen iets heel anders betekenen. Bij sommige voorbeelden daarvan, zoals we die ook in deze rubriek ‘Waarde-vol leven in beeld’ laten zien, is het meteen duidelijk dat dat voorbeeld gaat over iets dat belangrijk voor iemand is. Maar waarden van mensen en de waarde van dingen of situaties in het leven van mensen zijn vaak ook niet meteen zichtbaar.

 

Één waarde, verschillende betekenissen

Zo is ‘vrijheid’ voor veel mensen een belangrijke waarde in het leven. Maar vrijheid kan in heel verschillende omstandigheden ook heel iets anders betekenen. En dan kan er vrijheid schuilen in dingen en situaties die niet vanzelfsprekend lijken. Als je vanuit je eigen ideeën over vrijheid iemand iets over vrijheid hoort zeggen, voor wie dat heel iets anders betekent, kun je niet altijd meteen zien hoe vrijheid voor dié mens eruit kan zien. Zo zegt Ricardo in onderstaande filmpje bijvoorbeeld:

“Ze gaven mij heel veel vrijheid, door tegen mij te zeggen: Ricardo, je mag een half uur zelfstandig naar buiten, we vertrouwen erop dat je je na een half uur komt melden.”

Leefomstandigheden

Veel mensen zouden een regel over hoe lang je zelfstandig naar buiten mag ervaren als een beperking in hun vrijheid. Maar voor Ricardo is dat anders. Hij zegt daarover:

“Dat heeft me enorm geholpen om ook mijn zelfstandigheid en mijn vrijheden te kunnen uitbreiden. Het is heel fijn dat de groepsleiding daarin heeft kunnen helpen.”

Uit het filmpje wordt duidelijk dat deze regel voor Ricardo belangrijk is, omdat op het moment dat hij die kan naleven, hij kan werken aan een nog weer grotere vrijheid. Namelijk dat hij zijn leven zelfstandig kan leiden. Iets dat nog lang niet voor alle jongeren vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld doordat zij te maken hebben (gehad) met problemen thuis, op school of op het werk. De omstandigheden waarin iemand verkeert, zijn dus cruciaal om bij stil te staan, als je nadenkt over wat voor iemand belangrijk is om hem daarbij te ondersteunen.

Deze film is gemaakt in het kader van het landelijk programma Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming (PJ&J), waaraan LOC bijdraagt.

Regels die vrijheid geven

Ricardo krijgt via de plek waar hij woont zelfstandigheidstraining, die voor hem dus heel waarde-vol is. Want die draagt eraan bij dat hij iemand kan zíjn in onze samenleving. En aan dat hij op eigen initiatief zijn bed uit weet te gaan, om op tijd op zijn werk te komen. Werk dat hem een inkomen verschaft om de rekeningen te betalen. Dat hij zelf zijn leven weet te rooien, doet er voor hem toe. Vanuit die situatie en blik op het leven zijn dus ook dagelijkse dingen leren zoals boodschappen doen, koken, schoonmaken (en soms wat hulp daarbij) dingen die hem kunnen helpen. Om zichzelf discipline aan te meten, minder afhankelijk van anderen te hoeven zijn en zo een waarde-vol leven te kunnen leiden.

Wat Ricardo hier zoal bij hielp?

“Respect hebben voor en luisteren naar groepsleiding. Mijn dingen leren, mijn taken doen.”

“Doordat groepsleiding, leerkrachten heel reëel naar mij waren, heeft dit me geholpen om een echt beeld van de wereld te schetsen.”

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese