Een mijlpaal: ronde tafel over matjes

Afgelopen week is een mijlpaal bereikt toen 4 beroepsverenigingen van medisch specialisten hun medewerking toezegden aan een ronde tafel. Doel van de ronde tafel is betere zorg voor patiënten van de plaatsing van matjes. Deze matjes worden onder andere geplaatst bij liesbreuken en bekkenbodem verzakkingen. Vaak zijn patiënten zeer geholpen bij de relatief eenvoudige ingreep. In een klein aantal van de plaatsingen leidt het echter tot complicaties, waarvan patiënten veel last ondervinden. 

Tot voor kort was een open gesprek over de complicaties lastig. In Tros Radar waren de emoties over het onderwerp hoog opgelopen, toen patiënten hun ongenoegen uitten. Daardoor waren medisch specialisten huiverig geworden om over het onderwerp in gesprek te gaan. 
Toch is waarde-volle zorg voor LOC dat ook deze patiëntengroep gehoord en gezien wordt. Daarom hebben we de beroepsverenigingen van medisch specialisten benaderd voor een ronde tafel. Toen bleek dat we niet met emotie, maar op inhoud het gesprek willen voeren, bleek er wel degelijk bereidheid. De vier belangrijkste beroepsverenigingen betrokken bij de problematiek zegden dus hun medewerking toe. En dat is goed nieuws voor de 10.000 tot 15.000 patiënten die last hebben van complicaties. 

En dat was nog niet het laatste goede nieuws. Ook VWS heeft inmiddels inhoudelijke steun toegezegd aan de ronde tafel. Dit geeft extra vertrouwen in een goede uitkomst van het overleg. VWS onderkent het nut van de ronde tafel en het belang ervan voor de patiënten ten gevolge van matjes.
Nu is het nog zaak de zorgverzekeraars inhoudelijk betrokken te krijgen. Ook zij zijn van belang om patiënten beter te kunnen helpen. We zijn blij vanuit LOC een positieve bijdrage te leveren aan de problematiek en kijken uit naar een constructief vervolg!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese