Handige toolkit voor werken aan kwaliteit ouderen­zorg vol voor­beelden uit Europa

In allerlei landen in Europa is het bevorderen van het welzijn van oudere mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben een belangrijk aandachtspunt. En daar worden allerlei mensen bij betrokken zoals ouderen zelf, naasten, zorgverleners en andere professionals, vrijwilligers maar ook bijvoorbeeld jongeren. LOC Waardevolle zorg ontwikkelde samen met betrokkenen uit andere Europese landen handige tools en een handreiking met allerlei werkvormen die je als cliëntenraad of bijvoorbeeld als zorgorganisatie in kunt zetten als je de kwaliteit van diensten voor ouderen wilt verbeteren. Of als je ouderenmis(be)handeling wilt bestrijden.

Ouder worden gaat niet gepaard met een vermindering van iemands rechten, plichten en verantwoordelijkheden. Maar kan wel gepaard gaan met situaties waarin je meer zorg nodig hebt en waarin je niet altijd in staat bent om je eigen rechten te beschermen. Naarmate we ouder worden, kunnen we afhankelijker worden van anderen voor ondersteuning en zorg. Maar we blijven altijd het recht hebben op respect voor onze menselijke waardigheid, lichamelijke- en geestelijke welzijn, vrijheid en veiligheid.

Voor wie?

Als hulp om ervoor te zorgen dat mensen in die situaties ook waardig behandeld kunnen blijven worden en bij kunnen blijven dragen aan hun omgeving, hebben we in Europees verband een toolkit ontwikkeld. Dit deden we alweer een paar jaren geleden maar hij blijkt in de praktijk nog even nuttig en relevant. De toolkit is voor iedereen bedoeld en kan ook goed door cliëntenraden ingezet worden. Het kan van bijzonder belang zijn voor diegenen die betrokken zijn bij het verlenen van diensten aan ouderen en voor wie zich inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen. Dit geldt ook voor familie en vrienden, kleine lokale verenigingen, regionale organisaties, nationale instellingen en Europese organisaties.

Foto’s, films, praktijkvoorbeelden

In de introductiegids en in de meer uitgebreide handleiding (onderaan dit bericht te downloaden) vind je allerlei handige voorbeelden uit Europa van vormen om heel praktisch aan de slag te kunnen met een paar vragen:

  • Visie: wat betekent ‘kwaliteit van zorg’ voor verschillende mensen?
  • Uitgangspunten: wat verstaan we onder ‘kwaliteit van zorg’ en wat zijn aandachtspunten hierbij?
  • Acties: Wat kunnen wij en anderen doen om die kwaliteit van zorg van mensen te verbeteren?

De handreiking laat zien dat je de vormen op veel manieren in kunt zetten, aan kunt passen en door kunt ontwikkelen. De vormen zijn zowel formeel als informeel te gebruiken.

Meer weten

Praat mee!

We zijn nieuwsgierig naar je ervaringen met deze toolkit. Heb je er iets aan?
Ken je andere hulpmiddelen die goed helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven en zorg van oudere mensen, laat ze ook graag weten via een reactie onderaan dit bericht. Wellicht hebben anderen die aan (mede)zeggenschap van ouderen werken daar ook iets aan.

Illustratie uit de toolkit:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese