Het contact tussen CCR en lokale raden

Tijdens de training ‘Welkom in de cliëntenraad’ komt nogal eens de vraag: ‘Is er iets te zeggen over de afstemming tussen de verschillende raden’. De vraag ontstaat vaak omdat er een grote afstand wordt ervaren tussen de CCR en de lokale raden of omdat er een gevoel is van ‘grote broer en klein zusje’.

Het uitgangspunt van de WMCZ 2018 is dat de medezeggenschap zo dicht mogelijk bij de cliënt plaatsvindt en overstijgende onderwerpen worden voorgelegd aan de CCR. In de medezeggenschapregelingen is duidelijk aandacht voor de verschillen en taakverdeling tussen CCR en lokale cliëntenraad. 

Het is prettig en zinvol om goed vast te leggen wie waar zeggenschap over heeft. Maar los daarvan kan het prettig zijn om elkaar te informeren en dingen met elkaar af te stemmen. Een aantal tips die hierbij kan helpen:

Een smoelenboek
Zorg dat je elkaar kent en vertel elkaar welke vragen er voorliggen aan de raad. Dat kan op vele manieren. Een (online) ‘smoelenboek’ van alle raden helpt soms al. Naast foto’s van leden kun je ook een overzicht maken met de aandachtsgebieden en de expertise van die persoon. Wellicht kan de ondersteuner hierbij helpen.

Zorg voor een ‘linking pin’
Wanneer er vertegenwoordigers in de CCR zitten vanuit de lokale raden, dan is het makkelijk om te weten wat er wordt besproken in de CCR. Maar als dit minder of niet het geval is, dan is het wellicht mogelijk om te werken met ‘schakels’ die elkaar op de hoogte houden van wat er speelt en zo zorgen voor terugkoppeling in de verschillende raden.

Het is simpelweg zonde als informatie blijft ‘steken’ in de CCR wanneer deze informatie ook relevant en waardevol is voor de lokale cliëntenraad. Zoek hierbij naar een manier die past bij jullie situatie. Wat hierbij kan helpen:

  • Maak afspraken over communicatie: hoe informeren de CCR en lokale raden elkaar?
  • Staat het onderling uitwisselen van informatie ook op de agenda als terugkerend bespreekpunt?
  • Wie bepaalt of een onderwerp vanuit de CCR interessant is om te delen met de lokale raad en vice versa? Is dit de voorzitter, of kan dit ook een individueel lid zijn?
  • Worden notulen gedeeld tussen raden onderling? Worden deze gelezen en wordt hierop gereageerd?
  • Worden agenda’s en werkplannen gedeeld en kan je zo inhaken op gezamenlijke thema’s?

Organiseer een thema middag met alle raden
Een andere manier om van elkaar te horen waar je mee bezig bent, is een (online) themamiddag met alle raden samen. Een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten, te bevragen, elkaar te leren kennen en begrip te krijgen voor elkaars rol en taak.  

Er zijn vast nog veel meer manieren: Deel ze in deze Praat mee!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (9)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Ik heb net een boeiende sparsessie gehad waarin we deze relatie aan bod lieten komen. Een deelnemer van de sparsessie vroeg zich af hoe het zit met de verdeling van bevoegdheden. De wet stelt dat je daar samen afspraken over moet maken in de medezeggenschapsregeling. Maar wat zet je daar dan in?
Ik ken een raad die heeft een tabel gemaakt. Alle thema’s van de wet onder elkaar en kolommen erachter met kruisjes. Een kruisje waar je als lokale raad over gaat en waar als CCR (bv bij thema’s die meer dan de helft van de locaties betreffen, gaat het naar de CCR, of bij al bij meer dan 2 of juist alleen als het alle locaties aangaat). Maar er waren meer kolommen, namelijk info-plicht (de CCR moet de CR informeren) en ook ophaalplicht (de CCR moet input van de CR’en vragen voor er advies gegeven mag worden).
Een ander voorbeeld is een CCR die op een heidag op de conclusie kwam; onze rol is niet het geven van overkoepelend advies, maar het organiseren van beleidsvrije ruimte, een advies waarin nog lokale mogelijkheden zijn om aan te passen op lokale contexten, wensen en behoeften.
Hoe hebben jullie dat geregeld die samenwerking tussen de CR en CCR?? 

Reageer op dit bericht
Ilja, CR Schoterhof Haarlem 1 jaar geleden

Ha Tiske,Binnen Kennemerhart zijn we druk bezig om de samenwerking tussen CCR en lokale raden te borgen omdat lang niet alle huizen een vertegenwoordiging hebben in de CCR. Helaas hoeft er maar íets te gebeuren (een andere ondersteuner, een wijziging in de bemensing anderzijds) of alle afspraken en intenties schuiven als vanzelf naar achteren. Vanmiddag weer een poging om de boel op de rit te krijgen. Dit kost helaas veel energie en dit knabbelt aan onze motivatie. Maar we moeten.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Ilja,
Wat is dat herkenbaar (uit het land)! Samen draagvlak hebben en creeren is hierbij belangrijk merken we. Als het team en de manager (en de baas :)) het ook belangrijk vindt, komt het mee in de overdracht. Hoe is de motivatie aan de organisatie kant en wat hebben zij nodig om samen met jullie WEL door te pakken. Nu weet ik toevallig dat dit al wat langer speelt. Het nu ombuigen ligt dan waarschijnlijk niet in afwachten maar inderdaad in die nieuwe poging, dat draagvlak, het samen. Dat is makkelijk gezegd, of getikt in dit geval. Mooi dat jullie die motivatie hebben. Benieuwd wat de organisatie diezelfde motivatie kan doen ontstaan!

Reageer op dit bericht
Claire 1 jaar geleden

Hoi Tiske, Ik kan zo nog een beetje weten hoe het bij de sparsessie is gegaan. Ben er hopelijk volgende keer weer bij. Lieve groet Claire

Reageer op dit bericht
Tine van der Veen 1 jaar geleden

Dag Tiske, heel mooi wat je noemt met zo’n tabel. En heel herkenbaar,  het is erg lastig om de communicatie tussen CCR-LCR goed te doen. Wij hebben een informatie- & communicatieprotocol gemaakt waarin we de afspraken vastleggen rond de onderlinge communicatie, maar het blijft een uitdaging!

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Tine,
Dank voor je reactie! En, ja het klopt het blijft zoeken en bijsturen in de praktijk. maar dat er aandacht voor is en dat er een plan is, dat is denk ik het allerbelangrijkste. Dan kan je vanaf daar doorontwikkelen, samen bijsturen en aanvullen waar nodig vanuit de praktijk ervaring en samen verder opbouwen. Ik ben heel benieuwd naar jullie plan. Laten we uitwisselen? hartelijke groet!

Reageer op dit bericht
Klazien Teeuwissen 3 jaar geleden

Met hulp van Tiske 🙂

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Waardevolle zorg maak je samen !  🙂

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Hoi Klazien,

Interessant om weer te kunnen lezen welke actuele vragen je tegenkomt, en tips daaromtrent. Dat helpt mij ook weer verder in mijn werk! Dus dankjewel voor het delen.

Met hartelijke groeten

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese