Het contact tussen CCR en lokale raden

Tijdens de training ‘Welkom in de cliëntenraad’ komt nogal eens de vraag: ‘Is er iets te zeggen over de afstemming tussen de verschillende raden’. De vraag ontstaat vaak omdat er een grote afstand wordt ervaren tussen de CCR en de lokale raden of omdat er een gevoel is van ‘grote broer en klein zusje’.

Het uitgangspunt van de WMCZ 2018 is dat de medezeggenschap zo dicht mogelijk bij de cliënt plaatsvindt en overstijgende onderwerpen worden voorgelegd aan de CCR. In de medezeggenschapregelingen is duidelijk aandacht voor de verschillen en taakverdeling tussen CCR en lokale cliëntenraad. 

Het is prettig en zinvol om goed vast te leggen wie waar zeggenschap over heeft. Maar los daarvan kan het prettig zijn om elkaar te informeren en dingen met elkaar af te stemmen. Een aantal tips die hierbij kan helpen:

Een smoelenboek
Zorg dat je elkaar kent en vertel elkaar welke vragen er voorliggen aan de raad. Dat kan op vele manieren. Een (online) ‘smoelenboek’ van alle raden helpt soms al. Naast foto’s van leden kun je ook een overzicht maken met de aandachtsgebieden en de expertise van die persoon. Wellicht kan de ondersteuner hierbij helpen.

Zorg voor een ‘linking pin’
Wanneer er vertegenwoordigers in de CCR zitten vanuit de lokale raden, dan is het makkelijk om te weten wat er wordt besproken in de CCR. Maar als dit minder of niet het geval is, dan is het wellicht mogelijk om te werken met ‘schakels’ die elkaar op de hoogte houden van wat er speelt en zo zorgen voor terugkoppeling in de verschillende raden.

Het is simpelweg zonde als informatie blijft ‘steken’ in de CCR wanneer deze informatie ook relevant en waardevol is voor de lokale cliëntenraad. Zoek hierbij naar een manier die past bij jullie situatie. Wat hierbij kan helpen:

  • Maak afspraken over communicatie: hoe informeren de CCR en lokale raden elkaar?
  • Staat het onderling uitwisselen van informatie ook op de agenda als terugkerend bespreekpunt?
  • Wie bepaalt of een onderwerp vanuit de CCR interessant is om te delen met de lokale raad en vice versa? Is dit de voorzitter, of kan dit ook een individueel lid zijn?
  • Worden notulen gedeeld tussen raden onderling? Worden deze gelezen en wordt hierop gereageerd?
  • Worden agenda’s en werkplannen gedeeld en kan je zo inhaken op gezamenlijke thema’s?

Organiseer een thema middag met alle raden
Een andere manier om van elkaar te horen waar je mee bezig bent, is een (online) themamiddag met alle raden samen. Een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten, te bevragen, elkaar te leren kennen en begrip te krijgen voor elkaars rol en taak.  

Er zijn vast nog veel meer manieren: Deel ze in deze Praat mee!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Klazien Teeuwissen 1 jaar geleden

Met hulp van Tiske 🙂

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Waardevolle zorg maak je samen !  🙂

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden

Hoi Klazien,

Interessant om weer te kunnen lezen welke actuele vragen je tegenkomt, en tips daaromtrent. Dat helpt mij ook weer verder in mijn werk! Dus dankjewel voor het delen.

Met hartelijke groeten

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.