Op zoek naar inspraak van cliënten

Zo tijdens de laatste loodjes van mijn deeltijd studie Social Work ben ik de afgelopen maanden actief bezig voor mijn onderzoek met het onderwerp inspraak van cliënten binnen het OMK. Binnen mijn werk bij SDW als ambulant begeleider bij gezinnen met ouders met een licht verstandelijke beperking willen wij graag ook horen wat er speelt bij onze cliënten. Door een brainstorm uurtje twee weken geleden met Theo van Ooi werd ik enorm geinspireerd en ik dacht; ik ga mijn collega’s eens warm maken om mij te helpen! Ik maakte een filmpje waarbij ik mijn collega’s motiveerde om met cliënten in gesprek te gaan over beeldbellen. Nu met de de maatregelen maken wij hier o.a. veel gebruik van, om zo goed in contact te blijven met onze gezinnen. Met een kleine knipoog naar het mooie Zeeland waar ik zelf vandaan kom en mijn werkzaamheden en mijn collega’s vooral in Brabant zijn hoop ik op mijn collega’s warm te maken om hier met cliënten over in gesprek te gaan.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Douwe Dronkert 1 jaar geleden

Beste Anky,

Ik was benieuwd of je onderzoek met het onderwerp inspraak van cliënten binnen het OMK intussen misschien al afgerond is. En of je er iets van zou kunnen delen voor anderen zoals mijzelf om van te leren?

Met hartelijke groet

Reageer op dit bericht
Henk Heikens 2 jaar geleden

Het deelnemen van cliënten aan medezeggenschap, dat wettelijk gereed wordt in de Wmcz, is voor mij een zeer centrale kwestie. Vanuit twee aspecten die met elkaar samenhangen. Ten eerste: De onderwerpen van de mede-zeggenschap zijn die van de zeggenschap, dus van het bestuur. Dat zijn vaak niet de eerste onderwerpen die een cliënt bezighouden (gevolg: weinig cliënten in cliëntenraden). Ten tweede: Medezeggenschap houdt de uitnodiging in van de cliënt naar de bestuurstafel. Zorg vraagt alleen om de omgekeerde richting: die naar de plek van de cliënt, met empathie voor wat deze bezighoudt. Oftewel: de relatie vraagt om samenspel, op een manier waarbij alle spelers het gevoel hebben dat ze tot hun recht komen. De coronacrisis wijst op de mogelijkheid van beeldbellen. Open vraag voor mij daarbij: In hoeverre beleeft de cliënt die als adequaat, passend? Alleen in bepaalde gevallen, bij  bepaalde onderwerpen misschien?

Reageer op dit bericht
Cor Noordzij 2 jaar geleden

Ik vind beeldbellen een bijzondere aanvulling, je ziet je partner weer in levende lijve en je kan een beetje met elkaar 
communiceren. Maar je ziet
ook de achteruitgang en dat moet je dan weer even verwerken. Maar toch positief dit initiatief

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese