Oproep: Geef prag­matisch advies tegen privacyschen­ding

Vanaf oktober wordt gedetailleerde informatie over het mentale welzijn van patiënten gedeeld met de NZA.  De patiënt hoeft geen toestemming te geven vooraf. Psychologen en psychiaters die de gegevens niet delen riskeren een dwangsom. 

Oproep

Ik wil alle cliëntenraden oproepen een pragmatisch advies te geven. Adviseer de instelling om te zorgen dat dit uitgelegd wordt aan alle cliënten, en daarbij de mogelijkheid te geven direct bezwaar te maken. Als de cliënt dat wil, kan de behandelaar samen met de cliënt bijgaand formulier invullen. Daarna moet het dossier op "Privacybezwaren" gezet, en het getekende formulier opgestuurd naar ee zorgverzekeraar –  zodat de factuur gematcht kan worden.

 

Achtergrond

Psychiaters en andere behandelaren komen momenteel in opstand omdat ze de privacy van hun cliënten moeten schenden. Dat zou bij moeten dragen aan meer inzicht in GGZ-behandelingen – en dus betere zorginkoop. Behandelaren worden daarom verplicht inhoudelijke gegevens over cliënten te delen met de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit). Het is een grove schending van privacy, die waarschijnlijk in de rechtbank aangevochten zal worden. 

Artikel in Volkskrant

Psychiater Jim van Os plaatste op LinkedIN een goede reactie over de nutteloosheud vd privacyschending en extra bureaucratie.
Ik citeer: "de NZA stelling dat een lineair algoritme de zorginkoop gaat ondersteunen in de ggz staat gelijk aan de bewering dat de uitkomst van kankerbehandeling het best kan worden voorspeld met een dobbelsteen."

Psycholoog Marco Kleen schree op LinkedIN: 
Er was ooit een hele goede reden om autoriteiten die gegevens verzamelden te wantrouwen. Veel beschermende wetten zijn voortgekomen uit misstanden in concentratiekampen, waar artsen zonder toestemming medische experimenten uitvoerden op gevangenen. Sinsdien is het verzamelen van mediache gegevens zonder toestemming een absolute no-go area en moeten wetenschappers en klinici zeer expliciet vooraf informatie verstrekken en schriftelijk toestemming vragen. Elk medisch onderzoek moet eerst getoetst worden door een Medisch Ethische Toetsingscommissie. 

Wetten zijn gevoelig voor verandering in tijdsgeest, kennelijk vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de pricacybescherming niet meer nodig is en de misstanden die tot de wetten leidden verjaard zijn. 
Veel mensen denken daar heel anders over, en met name hulpverleners zien de effecten van sociale misstanden (armoede, ongelijkheid, gecultiveerde prestatiedruk, overheidsdiscriminatie) en zullen dus beschermend optreden jegens de kwetsbaren in onze maatschappij. Dat is hun verantwoordelijkheid.
Ja, dat is principieel en ethisch een bizarre actie (want de NZA moet eigenlijk zelf toestemming vragen), maar het is de eerste concrete stap die we zelf kunnen

 

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Revenboer, Erik 1 jaar geleden

Het is wellicht een idee om een voorbeeldbrief te ontwerpen voor de cliëntenraden, deze centraal in te laten leveren en dan met veel media-aandacht aan de NZA aan te bieden en eventuele politieke verantwoordelijkheden.

Lijkt me dan een krachtiger signaal

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 1 jaar geleden

Dank je wel Trudy voor je bijdrage op dit platform. Je oproep sluit erg aan bij de info en oproep die we doen vanuit LOC, zie ook www.clientenraad.nl/…heidszorg/.

Eventueel kun je via een reactie onderaan dat artikel ook verwijzen naar je oproep in deze praat-mee voor een nog groter bereik :-).

 

Reageer op dit bericht
Trudy Jansen 1 jaar geleden

Aanvulling info van Radio 1www.nporadio1.nl/…-patienten

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese