Vlin­dertuin Vivent Mariaoord; belevenis voor bewoners!

Als adviseur in de medezeggenschap kom je van alles en nog wat tegen in de praktijk. Je ziet veel zorg organisaties van binnen, je ontmoet verschillende soorten cliëntenraden en de meest uiteenlopende mensen. En je ziet wat voor kracht en creativiteit mensen in zich hebben. Zo kwam ik op Mariooord, een locatie van VIvent. Na de vergadering liepen we door de gang. De voorzitter van de cliëntenraad ziet een, hem duidelijk bekende, medewerker lopen en ze raken aan de praat. Opeens wordt gezegd;  “je moet nog even meelopen om te kijken hoe het geworden is. Oh is het af??”. Ik ben nieuwsgierig aangelegd, dus ik vraag en loop mee. Wat blijkt?

Marioord heeft een VLINDERTUIN!! Het gaat om een soort semi omheinde, met netten overkapte binnentuin. Een prachtige oase van groen en met de meest uiteenlopende, prachtig mooie vlinders. We mogen naar binnen en krijgen een korte uitleg en toelichting van de vrijwilliger die de vlindertuin heeft opgezet, bij- en onderhoudt. Mevrouw Phil Duijze is de initiatiefnemer, geld komt van de zorgorganisatie, de vrienden van stichting en de gemeente. Want klein is het niet. Hier zitten uren, weken en maanden werk en passie in en dat zie je! De vlindertuin heet Philodila, leuk he. 

Tot in de gang zie je terug dat bij deze deur iets speciaals is. Een kastje met de poppen van de vlinders, een grote muurschildering, een pijlbordje met “vlindertuin”, alles wijst erop dat je hier moet zijn om je te verwonderen. En dat klopt ook echt! Wat een weelde, wat een geweldige belevenis voor bewoners. Hier kan je met rolstoel of rollator en al, met je familie of met een zorgmedewerker heerlijk ontspannen, kletsen en zijn. Even uit de waan van de dag, even geen “zorg” en even een vlinder op je schouder (Phil zei dat het bijzonder was dat er een midden op mijn hoofd kwam zitten). 

Zorgorganisaties doen natuurlijk hun uiterste best om belevenis en ontspanning voor de bewoners te organiseren. Kwaliteit van leven en welzijn staat vooroop op het netvlies. En dat lukt vaak goed, soms niet, maar veelal zien we dezelfde dingen; activiteiten, beweegtuin, etc. Alleen samen, met vrijwiligers, clientenraad, mensen met passie van buiten, gemeenten, vrienden van stichtingen (enzovoorts) kan je met elkaar net dat stapje extra zetten. Alleen samen maak je van een lege binnenplaats een wonderlijke gevleugelde wereld, waar je kan genieten, ontspannen en ontsnappen. 

DANK! Dank aan Phil, dank aan passie, dank aan zorgorganisaties die open staan voor creativiteit en welzijn. Alleen samen maken we zorg waardevol. En dat zie je terug in de vlindertuin van Mariaoord- Vivent!

IMG_0140.pdf - 3.07 Mb
Download artikel als PDF

Praat mee! (5)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Hoi Tiske,

Dankjewel voor het delen van dit prachtige voorbeeld van bijzondere manieren van verbindingen creëren, en je inspirerende uitleg erbij!

En hartelijke groeten

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dank Douwe, mooie dagen gewenst!

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Dankjewel en jij ook hele fijne eindejaarsdagen!

Reageer op dit bericht
Sanne Hekman 3 jaar geleden

Wat een mooi voorbeeld Tiske! Ik zie het helemaal voor me, deze speciale plek.

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Dankje Sanne, leuk om te horen!

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese