Adviesteam als aanvulling op cliënten­raden

Geplaatst op 26 januari 2021

Adviseurs medezeggenschap bij LOC zijn wekelijks in contact met (jeugd) cliëntenraden in het land. Dit levert heel regelmatig bijzondere ontmoetingen op. Bijzonder omdat de cliëntenraad een speciale samenstelling heeft, op een vernieuwende manier invulling geeft aan hun werk of een mooi praktijkvoorbeeld te delen heeft. De komende weken laten we drie LOC-ers aan het woord die een bijzondere ontmoeting met je delen.

Dennis van den Brink is adviseur medezeggenschap bij LOC Jeugd. Dennis: “In 2020 heb ik zorgorganisatie Pluryn mogen begeleiden. Pluryn ondersteunt jongeren en volwassenen met complexe problematiek. Op dit moment zijn er negen jongerenraden actief binnen Pluryn. Het ondersteuningsteam vroeg me om samen met hen te zoeken naar alternatieve vormen van jongerenmedezeggenschap. Naast de cliëntenraad dus.”

Drie bijeenkomsten

“Vanuit LOC hebben we drie bijeenkomsten geïnitieerd, waarvan 2 ook begeleid. Tijdens de eerste bijeenkomst keek Pluryn met mensen uit allerlei lagen van de organisatie naar ieders visie op medezeggenschap. Het is voor de organisatie heel belangrijk om dit eerst helder te hebben. De tweede bijeenkomst stond in het teken van het bedenken van allerlei vormen van medezeggenschap. Zonder kaders of voorwaarden, echt ‘vrij’ denken en brainstormen dus. We hebben dit gedaan aan de hand van thema’s gekozen door jongeren, namelijk: voeding, vrijheidsbeperkende maatregelen en regels. Tijdens de derde bijeenkomst kozen we voor de meest passende en geschikte vorm. We maakten ter plekke afspraken: welke taken en verantwoordelijkheden zijn er en bij wie liggen die?”

Adviesteam

“Het resultaat van deze drie bijeenkomsten was: een adviesteam. Dit team bestaat dus naast de huidige cliëntenraden. In dit adviesteam nemen jongeren plaats, bestuurders, begeleiders en beleidsmedewerkers. De samenstelling kan veranderen, afhankelijk van het onderwerp waarover advies wordt gegeven. Als voorbeeld: jongeren binnen Pluryn willen dat er verandering komt in de dagelijkse voeding. Het adviesteam gaat hier concreet mee aan de slag, hierin worden ze ondersteund door een ondersteuner. Samen gaan ze binnen de organisatie op zoek naar mensen die samen met hen met dit thema aan de slag kunnen: bijvoorbeeld een manager, een bestuurder, een kok of een groepsleider. Met elkaar maken ze een plan om te zorgen dat bijvoorbeeld de kwaliteit van het eten op de groep omhoog gaat.”

“Het adviesteam gaat dus echt aan de slag met korte projecten, met een duidelijk afgebakend doel. Ze betrekken mensen uit allerlei lagen van de organisatie, om samen tot een resultaat te komen. Dit kunnen onderwerpen zijn die vanuit één van de negen jongerenraden aangedragen worden. Maar dat hoeft niet per sé.”

Nieuwe vormen van medezeggenschap

Dennis vertelt dat hij het erg kan waarderen dat steeds meer (jeugdzorg)organisaties op zoek gaan naar nieuwe vormen van medezeggenschap. Of een vorm als dit adviesteam werkt, dat moet in de praktijk blijken. Het gaat over belastbaarheid en betrokkenheid van jongeren en medewerkers. Dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer. De rol van een ondersteuner is naar mijn idee erg belangrijk in dit soort processen. Bij Pluryn heeft het bestuur commitment gegeven om er serieus mee aan de slag te gaan. Vanuit het bestuur haakt er – indien nodig – ook altijd iemand aan bij een advies vanuit het adviesteam.”

“Het adviesteam vervangt de cliëntenraden niet. Het is een nieuwe, aanvullende vorm. In 2021 zal ik – samen met mijn collega’s Jeugd – meer Jeugdcliëntenraden begeleiden en ondersteunen om medezeggenschap in de jeugdzorg verder vorm te geven. Ook begeleiden we raden die moeite hebben om op sterkte te blijven of vragen hebben over contact met de achterban, het vinden van positie of samenwerken.” 

Meer lezen

In deze serie publiceerden we ook interviews met adviseurs medezeggenschap Theo van Ooi: ‘Humor, verbinding en elkaar écht zien’ en José Broers: ‘Je bent er als cliëntenraad om het bestuur een spiegel voor te houden’ .

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Dag Dennis,
Wat een gaaf voorbeeld, dank voor het delen! Daar komen vast mooie projecten en adviezen uit, zo dat er samen met de cliëntenraad echt veel voor de jongeren gedaan kan worden. Heel cool!!

Reageer op dit bericht

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese