Afscheid en ervaringen van Annet van der Zee – regioteam Friesland

Geplaatst op 10 juni 2022

Vorige maand nam Annet van der Zee na jarenlange betrokkenheid afscheid van het regioteam in Friesland. In dit interview vertelt zij over haar ervaringen als een van ‘De kartrekkers’: “een groep enthousiastelingen met medezeggenschap als verbindende factor”.

Hoe kwam je ertoe om je aan te sluiten als vrijwilliger voor een Regionaal Netwerk?

Toen de regiomedewerker van het LOC in de regio Friesland stopte, is mij gevraagd de organisatie van de netwerkbijeenkomsten samen met cliëntenraadsleden uit de regio op te pakken. Het kartrekkers-team wisselt regelmatig, doordat zittingstermijnen aflopen of omdat men weer eens wat anders wil gaan doen. Het is een groep enthousiastelingen met medezeggenschap als verbindende factor.

Heb je een leuke ervaring of anekdote van de bijeenkomsten?

Iedere keer was het weer spannend welk onderwerp we gaan behandelen. Heel theoretisch of juist heel praktisch? Wil je iets vertellen of juist de dialoog aangaan? Of misschien beide? Tijdens de bijeenkomst over het belang van bewegen vertelde dr Matthieu de Greef (bewegingswetenschapper) in eerste instantie hoe belangrijk het voor ouderen is in beweging te blijven. Daarna werd iedereen gevraagd mee te doen. Bewegen kan zitten in een stukje lopen, maar kan ook het eigen haar borstelen of een washandje om het gezicht zijn. Kleine oefeningen met veel effect… ook deze middag! Een onderwerp dat iedereen aangaat, op een laagdrempelig niveau gebracht werd én op een manier waardoor iedereen wel betrokken wìlde zijn.

Hoeveel tijd kostte het om twee keer per jaar een bijeenkomst te organiseren?

Het organiseren van de twee bijeenkomsten kost niet heel veel tijd. Wanneer je samen een onderwerp hebt bepaald, de taken goed hebt verdeeld en een locatie hebt geregeld, loopt het eigenlijk als vanzelf. Een indicatie van de tijd die ik per bijeenkomst hieraan besteed: 5 uren voorbereiding en 4 uren voor de bijeenkomst zelf.

Wat waren daarbij succesfactoren?

Een klik tussen de kartrekkers is van belang. En een verschillende achtergrond is ook heel fijn. Hierdoor kun je putten uit verschillende netwerken voor onderwerpen/sprekers en dergelijke.

Wat was van toegevoegde waarde voor je eigen rol in de cliëntenraad?

Voor mij betekende het organiseren van de netwerkbijeenkomsten een mogelijkheid om cliëntenraden van verschillende zorgaanbieders met elkaar in contact te brengen. Hen te informeren over landelijke ontwikkelingen of hen in de gelegenheid te stellen zelf iets te vertellen over hun succesfactoren. Daarnaast blijkt de onderlinge informatie-uitwisseling, het netwerken, iedere keer weer één van de redenen dat men deelneemt aan de regionale bijeenkomst. Als kartrekker mag je hier je steentje aan bijdragen. Heel fijn!

In verschillende regio’s ontmoeten cliëntenraden elkaar meerdere keren per jaar om onderwerpen uit te diepen met bijzondere sprekers, of praktijkervaringen uit te wisselen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door betrokken leden van cliëntenraden en – waar nodig – gefaciliteerd door LOC. Verschillende regionale netwerken zijn op zoek naar versterking om de komende jaren deze bijeenkomsten te blijven organiseren, zo ook Friesland. Wil je hier meer over weten? Lees graag verder.

Verder lezen?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese