‘Cultuur van afrekenen aanpassen’ – in gesprek over afschaffing dubbele controle medicatie Carintreggeland
Na evaluatie van een uitgebreide pilot is Carintreggeland sinds juni 2021 gestopt met de verplichting tot dubbele controle bij risicovolle medicatie. Dit geldt voor heel Carintreggeland, voor de zorg in het verpleeghuis en thuis. Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing gingen vernieuwers bij Carintreggeland in gesprek met de inspectie, een vertegenwoordiger van een zorgkantoor en de directeur langdurige zorg bij VWS over het proces en de cultuurverandering die hieraan vooraf ging. Ook vaktijdschrift Zorgvisie besteedde aandacht aan dit gesprek.
Bekijk het gesprek
Betrokkenen in de beweging Radicale vernieuwing zorg organiseren zorg op nieuwe manieren die ook maken dat er meer tijd en ruimte ontstaat. Zo worden bijvoorbeeld administratie slimmer geregeld en regels afgeschaft. VWS en inspectie juichen dit toe. Een voorbeeld daarvan is de afschaffing van de verplichting tot dubbele medicatiecontrole door Carintreggeland. Vernieuwers van Carintreggeland, VWS-directeur langdurige zorg Michiel Geschiere, LOC-coördinator Marthijn Laterveer en vertegenwoordigers van het zorgkantoor en de inspectie gingen daarover in gesprek. Dat gesprek kun je hier terugkijken:
Fragment artikel in vaktijdschrift Zorgvisie naar aanleiding van dit gesprek:
“Die houding om regels te durven schrappen, getuigt volgens Michiel Geschiere , VWS-directeur langdurige zorg, van bestuurlijk lef. En dat is nodig, aldus de stakeholders. ‘We kunnen het systeem wel veranderen, maar als we de cultuur van afrekenen en geen risico’s willen lopen niet aanpassen, leidt een afgeschafte regel binnen no time na een incident tot een nieuwe regel erbij. Daarom moeten we het gesprek aangaan over welke risico’s we durven te lopen en hoe we handelen als het toch een keer fout gaat’, zegt Marthijn Laterveer, coördinator LOC Waardevolle zorg. Geschiere is het daarmee eens. ‘Vroeger hadden we bij VWS de neiging om er direct bovenop te springen bij fouten.’ Maar fouten maken is onvermijdelijk, aldus de topambtenaar. ‘Daarom bezien we een ontregelexperiment na een incident niet direct als een mislukking, maar steunen we zorgaanbieders zoals Carintreggeland die hun nek uitsteken.’ Lees hier het uitgebreide artikel op Zorgvisie.nl (voor gratis en betaalde abonnees).
Regels en protocollen op waarde toetsten
Vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg is enkele jaren geleden in samenwerking met VWS een publicatie gemaakt met als titel ‘Van regels naar relaties: Hoe kunnen regels bijdragen aan waarde-volle zorg?‘ Met daarin allerlei voorbeelden van afgeschafte regels. Mensen uit zorgorganisaties vertellen hoe zij regels, protocollen en structuren toetsen op hun waarde. En hoe ze die waar mogelijk en relevant inzetten, bijstellen of schrappen.
De publicatie gaat ook over de zoektocht hoe je om kunt gaan met regels als je wilt werken aan Waardevolle zorg/radicale vernieuwing. Zoals hierboven geschetst, is er namelijk ook de ervaring dat het afschaffen van een regel kan leiden tot weer nieuwe regels. En dat het dus niet zozeer om afschaffen alleen gaat, maar juist ook om de onderliggende cultuur.
Meer weten?
- Lees op radicalevernieuwing.nl verder over de ervaringen en opgedane inzichten bij het afschaffen van de verplichte medicatiecontrole.
- Lees het uitgebreide artikel dat Zorgvisie publiceerde ‘Michiel Geschiere: ‘Regels durven schrappen getuigt van leiderschap’
- Bekijk de publicatie: Van regels naar relaties: Hoe kunnen regels bijdragen aan waarde-volle zorg?