‘Cultuur van afrekenen aan­passen’ – in gesprek over afschaf­fing dubbele controle medicatie Carintreg­geland

Geplaatst op 12 december 2022

Na evaluatie van een uitgebreide pilot is Carintreggeland sinds juni 2021 gestopt met de verplichting tot dubbele controle bij risicovolle medicatie. Dit geldt voor heel Carintreggeland, voor de zorg in het verpleeghuis en thuis. Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing gingen vernieuwers bij Carintreggeland in gesprek met de inspectie, een vertegenwoordiger van een zorgkantoor en de directeur langdurige zorg bij VWS over het proces en de cultuurverandering die hieraan vooraf ging. Ook vaktijdschrift Zorgvisie besteedde aandacht aan dit gesprek. 

Bekijk het gesprek

Betrokkenen in de beweging Radicale vernieuwing zorg organiseren zorg op nieuwe manieren die ook maken dat er meer tijd en ruimte ontstaat. Zo worden bijvoorbeeld administratie slimmer geregeld en regels afgeschaft. VWS en inspectie juichen dit toe. Een voorbeeld daarvan is de afschaffing van de verplichting tot dubbele medicatiecontrole door Carintreggeland. Vernieuwers van Carintreggeland, VWS-directeur langdurige zorg Michiel Geschiere, LOC-coördinator Marthijn Laterveer en vertegenwoordigers van het zorgkantoor en de inspectie gingen daarover in gesprek. Dat gesprek kun je hier terugkijken:

Fragment artikel in vaktijdschrift Zorgvisie naar aanleiding van dit gesprek:
“Die houding om regels te durven schrappen, getuigt volgens Michiel Geschiere , VWS-directeur langdurige zorg, van bestuurlijk lef. En dat is nodig, aldus de stakeholders. ‘We kunnen het systeem wel veranderen, maar als we de cultuur van afrekenen en geen risico’s willen lopen niet aanpassen, leidt een afgeschafte regel binnen no time na een incident tot een nieuwe regel erbij. Daarom moeten we het gesprek aangaan over welke risico’s we durven te lopen en hoe we handelen als het toch een keer fout gaat’, zegt Marthijn Laterveer, coördinator LOC Waardevolle zorg. Geschiere is het daarmee eens. ‘Vroeger hadden we bij VWS de neiging om er direct bovenop te springen bij fouten.’ Maar fouten maken is onvermijdelijk, aldus de topambtenaar. ‘Daarom bezien we een ontregelexperiment na een incident niet direct als een mislukking, maar steunen we zorgaanbieders zoals Carintreggeland die hun nek uitsteken.’ Lees hier het uitgebreide artikel op Zorgvisie.nl (voor gratis en betaalde abonnees).

Regels en protocollen op waarde toetsten

Vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg is enkele jaren geleden in samenwerking met VWS een publicatie gemaakt met als titel ‘Van regels naar relaties: Hoe kunnen regels bijdragen aan waar­de-vol­le zorg?‘ Met daarin allerlei voorbeelden van afgeschafte regels. Mensen uit zorgorganisaties vertellen hoe zij regels, protocollen en structuren toetsen op hun waarde. En hoe ze die waar mogelijk en relevant inzetten, bijstellen of schrappen.

De publicatie gaat ook over de zoektocht hoe je om kunt gaan met regels als je wilt werken aan Waardevolle zorg/radicale vernieuwing. Zoals hierboven geschetst, is er namelijk ook de ervaring dat het afschaffen van een regel kan leiden tot weer nieuwe regels. En dat het dus niet zozeer om afschaffen alleen gaat, maar juist ook om de onderliggende cultuur. 

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese