Dag­besteding voor iedereen: indicatie niet meer nodig

Geplaatst op 10 juli 2019

Een cliëntenraad vroeg LOC dit bericht te plaatsen, als inspiratie voor anderen hoe je mensen beter kunt helpen met minder bureaucratisch gedoe. Een voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen zorgorganisatie en gemeente – uit Zeeland.

Een middagje samen bingoën of breien zonder bureaucratische rompslomp. In Yerseke, Kruiningen en Rilland kan het sinds een jaar. De proef is zo’n succes dat mensen voortaan niet meer door ambtelijke molens hoeven voordat ze kunnen aanschuiven bij de dagbesteding in het zorgcentrum.

Dat klinkt misschien heel logisch, maar is het zeker niet in de Nederlandse zorgwereld. Wie niet in een zorgcentrum woont, maar daar wel één of twee dagen per week gebruik wil maken van de dagbesteding, moet eerst een ‘indicatie’ krijgen. Dat kan maanden duren. Daarna volgt een zorgleefplan en moet bijgehouden worden hoe vaak die persoon komt en moet per individu een rekening worden gestuurd.

Iedereen welkom

De gemeente Reimerswaal en Zorggroep Ter Weel hebben een jaar geleden al die bureaucratie overboord gekieperd. Vanaf dat moment is iedere oudere welkom. ,,Als je oma morgen mee wil doen met de dagbesteding, mag dat. Aanmelden is niet nodig. We willen alleen even weten wie we in huis hebben en vragen contactgegevens van familieleden of mantelzorgers”, legt Mirjam Vreeke van Ter Weel uit.

De nieuwe aanpak werkt volgens haar perfect. Het aantal gasten van buiten Ter Weel is toegenomen en de uren dagbesteding flink uitgebreid. Door besparing op indicering en administratie zijn de totale kosten niet gestegen. Ambtenaar Ingrid Brilleman van de gemeente Reimerswaal: ,,Voorheen betaalden we maandelijks 615 euro per persoon aan Ter Weel voor dagbesteding. Nu betalen we één bedrag. Het was heel spannend of we het daar over eens konden worden.”

In onderstaande video van Ter Weel vertellen betrokkenen en deelnemers van het project over hun ervaringen:

Klik

Doordat volgens de betrokkenen Reimerswaal en Ter Weel een goede vertrouwensband hebben met elkaar, lukte het. ,,Heel mooi om te zien hoe er echt een klik is”, zegt burgemeester José van Egmond. Volgens directeur Coby Traas heeft het ook met de de cultuur in de gemeente te maken. ,,Gewoon je boerenverstand gebruiken.” Het biedt vooral de gasten – het woord cliënt is taboe verklaard – voordelen, aldus Traas. ,,Kwetsbare mensen worden niet op voorhand geconfronteerd met allerlei lastige bureaucratische hobbels.” Bovendien kunnen ze uit meer activiteiten dan voorheen kiezen.

Om te vieren dat de proef wordt omgezet in vast beleid, toerde Traas met Van Egmond langs de zorgcentra in de drie dorpen. Daar werd een evaluatie van het eerste jaar gepresenteerd. Geheel in de filosofie van het het project bestond die niet uit een doorwrocht rapport met allerlei cijfertjes, maar werd een video met tevreden gasten vertoond. Ook werd de nieuwe naam voor ‘indicatieloze dagbesteding’ bekendgemaakt: Gast&Hof. Een naam die niet doet denken aan procedures en geld, maar aan gastvrijheid.

Kans

De kans is groot dat Gast&Hof in meer (Zeeuwse) gemeenten van start gaat. Met Goes, de andere gemeente waar Ter Weel actief is, zijn al gesprekken. Ook delegaties uit Kapelle en Borsele zijn een kijkje komen nemen in Reimerswaal. Traas ziet de vraag naar dagbesteding alleen maar toenemen in een tijdperk waar mensen
steeds langer thuis blijven wonen en de aanwezigheid van mantelzorgers niet vanzelfsprekend is. ,,Tot 2040 komen er 14.000 alleenstaande ouderen tussen de 60 en 80 jaar bij in Zeeland.”

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese