‘Echt doen wat nodig is. Pleidooi voor kleinschalige jeugdhulp’

Geplaatst op 20 juni 2019

Op 21 november verschijnt het nieuwste boek van Stichting Beroepseer: Echt doen wat nodig is. Pleidooi voor kleinschalige jeugdhulp. Een pleidooi dat we als LOC omarmen. Het ligt geheel in lijn met onze missie ‘werken aan waarde-volle zorg’: zorg die begint met wat van ‘waarde’ is voor mensen. Want zorg die mensen niet écht ondersteunt, schiet zijn doel voorbij. Én kost veel geld. 

Jeugdhulp met de focus op kwaliteit 

Nu veel gemeenten met forse tekorten op de jeugdhulp kampen, krijgen wachtlijsten, budgetplafonds en keukentafelgesprekken de sector in de greep. Daarmee stagneert de noodzakelijke vernieuwing. En dat terwijl er voldoende praktijken en inzichten van vernieuwers, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en professionals zijn, die bewijzen dat de jeugdhulp veel beter kan. Daar moet in geïnvesteerd worden. Dat is de kernboodschap van het boek Echt doen wat nodig is. Pleidooi voor kleinschalige jeugdhulp (Graas e.a., 2018).

Actueel: tekorten en de roep om meer geld

De jeugdhulp is vanaf 2015 in handen gelegd van de gemeenten. Effectieve kleinschalige hulp leek daar het best te realiseren. Nu veel gemeenten met forse tekorten op de jeugdhulp kampen, dreigen de voordelen van de menselijke maat onbenut te blijven. Gemeenten krijgen het financieel niet rond: in 2017 gaven gemeenten 605 miljoen euro meer uit aan jeugdhulp dan begroot. Driekwart van de gemeenten had in 2017 een wachtlijst voor de jeugdhulp. Dit beeld lijkt zich in 2018 te herhalen: steeds meer gemeenten melden sinds september enorme overschrijdingen. 

Focus op kwaliteit, investeer in vernieuwers

Om tot duurzame oplossingen te komen, moeten gemeenten op een andere manier gaan kijken en handelen, vertellen de auteurs. Laat de gemeenten de moed hebben om radicaal anders te denken: stop met het focussen op de kosten, want dan gaat de kwaliteit omlaag. Ga uitsluitend focussen op kwaliteit. Dát is het voornaamste middel om de kosten omlaag te krijgen. 

Experimenteer, leer en verbeter

Echt doen wat nodig is laat zien dat er pas iets zal veranderen als er een einde komt aan de vaste, diep ingesleten bureaucratische patronen bij de overheid, organisaties en jeugdhulpprofessionals, waardoor het jeugdhulpgebruik nog steeds blijft toenemen. Om te komen tot een jeugdhulp die substantieel beter is, moet er structureel geïnvesteerd worden in experimenteren, leren en verbeteren door de Rijksoverheid, gemeenten en jeugdhulporganisaties. En investeer daarbij in twee kernprincipes: écht doen wat nodig is en handelen alsof het je eigen kind of je eigen gezin betreft.

‘Echt doen wat nodig is’ bevat bijdragen van onder andere ervaringsdeskundigen, onderzoekers en professionals, onder wie: Jason Bhugwandass, Peer van der Helm, Arne Popma, Laura Batstra, Tom van Yperen, Wim Gorissen en Evalien Verschuren. Je kan het boek hier bestellen.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese