‘Eye-openers’ tijdens de derde regiobijeen­komst Zeeland over vrijheid & veiligheid

Geplaatst op 16 mei 2022

Op 12 mei 2022 kwam in Heinkenszand het regionaal netwerk van LOC in Zeeland weer samen. Deze keer (laatste onderdeel van een drieluik) stonden we stil bij de invulling van de Wet Zorg en Dwang vanuit vrijheid, veiligheid en levensgeluk van cliënten. Aanwezige cliëntenraadsleden gaven aan met nieuwe inzichten naar huis te gaan. En zij gaven op hun beurt weer nieuwe input mee aan het actieteam ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’ van de Radicale vernieuwing zorg.

Na twee jaar kon het regioteam bestaande uit Cyriel de Block, Jan van Ginkel, Henk Smets, Wolter Koster en Jos van Heijst, weer doen waar ze zo voor staan: cliëntenraden bij elkaar brengen om samen kennis vergaren, kennis delen en uitwisselen van gedachten en ervaringen. Wil je meer weten over het regioteam in Zeeland en de rol van vrijwilligers? In dit artikel vertelt Jan van Ginkel over de bijeenkomsten van het regionetwerk Zeeland en zijn inzet daarbij als vrijwilliger: “Cliënten­raden weten dat ze bij ons terecht kunnen”

Eye-openers

Mw. Saskia van Opijnen, bestuurder van zorginstelling Avoord (en een van de deelnemers aan de beweging Radicale Vernieuwing Zorg) gaf een inspirerende aanzet om met elkaar in gesprek te gaan. In groepen werd gesproken over de begrippen keuze, voorwaarden en aannames. De deelnemers waren erg betrokken en enthousiast. Bij het verlaten van de zaal klonken onder andere de woorden : “Wat een inzichten (‘eye openers’)”, “hiermee kunnen we als CR het gesprek (opnieuw) aangaan met de bestuurder, de zorgverleners, maar ook met elkaar als cliëntenraad” en “Fijn om te weten dat er veel meer te zeggen is dan alleen het stappenplan volgen”. Saskia schreef veel mee en gaf aan de input van de cliëntenraden weer mee terug te nemen naar de beweging radicale vernieuwing. Het gesprek met elkaar doet ertoe!

  • Een paar van de eye-openers die tijdens de middag voorbij kwamen:
    • Vaak is de aanname is dat de ‘deur open zetten’ onveilig is, maar kan juist zo erg bijdragen aan levensgeluk.
    • Het ‘wegwerken van de buitendeur’ is ook een vorm van beperking.
    • In sommige huizen zitten zelfs de deuren naar de gesloten tuin op slot, want: ‘anders gaan mensen zonder jas naar buiten’. Denk creatief: misschien kan dit verholpen worden door een kapstok te maken bij deze buitendeur.

Verder lezen

Verder kijken

In een vierdelige documentaireserie vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg (geïnitieerd en ondersteund door LOC) gaan acht zorgprofessionals met elkaar in gesprek over de Wet zorg en dwang. Hoe maken zij de omslag van regels naar relaties? Daarover zijn zij met elkaar in gesprek. De serie komt voor uit de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’. Bekijk de serie en de samenvatting.

Meerpraten over de evaluatie van de Wet zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang (Wzd) wordt geëvalueerd. Het Amsterdam UMC en Trimbos instituut doen een onderzoek naar de effecten van deze wet om te kijken wat goed gaat en wat nog beter kan. De onderzoekers willen graag weten wat cliëntenraden hiervan vinden. Op 25 mei organiseren zij een online groepsgesprek voor cliëntenraden. Meer informatie en aanmelden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese