Irene en Renée: twee jongeren in cliënten­raad verpleeg­huis Cederhof

Geplaatst op 2 september 2021

Irene Rozendaal (24) en Renée Joosen (24) zijn de nieuwe leden van de cliëntenraad van Cederhof. De dames zijn gemotiveerd om mee te denken met de ouderenzorg voor Kapelle.

Dit artikel verscheen 25 augustus 2021 in de Scheldepost, een lokaal huis-aan-huis blad van de gemeente Kapelle

Waarom zijn jullie toegetreden tot de cliëntenraad?

Irene: “Ik ben geboren en getogen in Kapelle. En Cederhof speelt in het dorp wel een grote rol. Mijn ouders en opa en oma wonen hier en die krijgen in de toekomst waarschijnlijk te maken met Cederhof. Via mijn bijbaan in een zorginstelling in Middelburg is mijn interesse voor de zorg ontstaan. Ik zag dit op Facebook voorbijkomen met de oproep dat ze op zoek waren naar jonge mensen. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn.” Renée: “Ik ben ook opgegroeid in Kapelle. Toen ik nog op de middelbare school zat, ben ik hier gestart met een bijbaan in de huishouding en toen ik zestien was ben ik in de keuken begonnen. Dat waren afwisselende werkzaamheden zoals de koffieronde en helpen met opscheppen voor de Tafeltje dekje-maaltijden. In de laatste jaren verzorgde ik vaak het ontbijt en middageten voor de bewoners. Dat ben ik ook naast mijn studie blijven doen. Inmiddels werk ik hier negen jaar en heb ik onlangs afscheid genomen van mijn collega’s in de keuken. Maar mijn leidinggevende tipte me dat ze jonge mensen zochten voor de cliëntenraad en ik vind het leuk om op deze manier betrokken te blijven bij Cederhof.”

Wat is nu het voornaamste wat jullie bereiken?

Irene: “Ik denk dat nieuwbouw nu vooral een belangrijke rol speelt. Dat is het hoofdonderwerp voor de komende
jaren. We zijn allebei jong, maar de nieuwbouw moet ook dertig, veertig jaar mee. Tegen die tijd zijn wij ook al wat ouder en ik denk dat onze generatie andere wensen heeft dan de generatie van nu. Neem bijvoorbeeld iets heel simpels als een laptop. Ik vind het belangrijk dat ook de stem van toekomstige generaties vertegenwoordigt word
en dat komt bij de nieuwbouw ook concreet naar voren. En dat dorpse willen we ook behouden. Want Kapelle groeit steeds meer en dan vind ik het van belang dat we kleinschalig en uniek blijven met onze zorg.” Renée: “Ik denk dat ze bij de nieuwbouw ook goed bezig zijn om rekening te houden met de kwaliteit van leven en het zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Je ziet vaak dat echtparen gescheiden worden van elkaar, omdat de een zorgbehoevend is en de ander niet, en daar willen we verandering in brengen door ze zolang mogelijk samen te laten wonen. Want we willen allemaal samen oud worden. Je ziet nu dat er goed naar de cliënten wordt geluisterd, naar wat zij willen en nodig hebben. Daar werken ze hard aan en dat kenmerkt Cederhof ook wel.”

Jullie zijn allebei 24 jaar en dat is, zeker als je kijkt naar de gemiddelde cliëntenraad, vrij jong natuurlijk. Hoe
kijken jullie daartegenaan?

Irene: “Ergens vind ik dat ook weer een uitdaging. De huidige leden hebben een bepaalde visie en veel levenservaring. Maar Renée en ik komen natuurlijk net kijken. Wij hebben in veel dingen een andere visie, maar ik vind het leuk om toch ergens in het midden uit te komen. Renée: “Ik denk juist dat het goed is dat het vanuit
verschillende invalshoeken wordt bekeken. Omdat we elkaar daar ook goed in kunnen aanvullen. Ik denk het een
toevoeging is en dat veel van hun kunnen leren.”

Jullie kennen elkaar ook, heeft dat meegeholpen om deze stap te zetten?

Irene: “We wisten het niet van elkaar. Dat was heel grappig, want ik had een gesprek met Inge (directeur van Cederhof) en toen had ze gezegd dat er nog iemand was van mijn leeftijd die hierop gereageerd had. Dus ik dacht dat het wel iemand was die ik ken. Maar het is gewoon leuk om als jonkie toch een maatje te hebben en dat je even met zijn tweeën op kan trekken. Renée: “We kennen elkaar van vroeger. Dus het is grappig om elkaar weer hier tegen te komen. Soms in je leven scheiden de wegen, maar dat is weer goed gekomen.” Jullie hebben allebei een achtergrond in de zorg.

Hoe belangrijk is deze functie met het oog op de toekomst?

Irene: “Ik vind het gewoon heel belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Als dit niet op pad was gekomen, was ik misschien bij de Voedselbank gaan werken. Het is daarnaast ook leuk om mijn mening te geven over onderwerpen waar ik ook interesse in heb.” Renée: “De organisatie is ook erg fijn en ik denk dat ik hier veel kan leren. Mijn studie heeft een iets andere invalshoek, maar het is juist leuk om meer organisatorisch en beleidsmatig te denken. Ik zie dat als een toevoeging aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Wil je ook aan de slag met werving van nieuwe leden voor je cliëntenraad?

6 september aanstaande is nog plek in de online cursus Werven van cliëntenraden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese