Podcast: ‘De kracht van samen­werken met gezinnen in de jeugdbescher­ming’

Geplaatst op 1 december 2022

De jeugdbescherming is al geruime tijd onderwerp van gesprek in de media, de politiek en de samenleving. Een belangrijk geluid is dat gezinnen zich onvoldoende gezien en serieus genomen voelen. Omdat waardevolle zorg pas betekenis krijgt als dit wel gebeurt, ondersteunt LOC jeugdhulpaanbieders die aan de slag willen om de samenwerking met kinderen, jongeren en ouders vorm te geven. In deze podcast vertellen Densel (een vader die met zijn kind te maken heeft met jeugdbescherming) en Eric (voormalig beleidsmedewerker bij Jeugdbescherming regio Amsterdam) over het belang van goed contact met gezinnen en wat daarvoor nodig is.

Niet eenvoudig, maar zo hard nodig

In het voorjaar van 2022 startte Jeugdbescherming Regio Amsterdam een traject om de medezeggenschap van kinderen, jongeren en ouders te versterken. In een situatie waar zorg opgelegd wordt is dat niet eenvoudig en tegelijkertijd juíst dan hard nodig, zo vertelt Eric: “We zitten in een spagaat; als je te maken krijgt met jeugdbescherming dan krijg je hulp opgelegd. Daar móet je mee aan de gang. Je moet een resultaat halen. Maar dat haal je alleen maar door samen te werken. Daardoor zit er een ongelijkheid in vanaf het begin. Die moeten we overbruggen, anders dan dat we nu doen.“ 

Podcast

In deze podcast vertellen Densel en Eric over het belang van goed contact met gezinnen en wat daarvoor nodig is. En hoe zij de ondersteuning door LOC daarin hebben ervaren. Densel: “Het waren drie heel waardevolle bijeenkomsten. En hét moment dat ik me gehoord en gesteund voelde. Dat was helend. Ik pleit voor meer van dit soort gesprekken.” En over de crisis in de jeugdbescherming zegt Eric: “We moeten het nu anders doen. Hoe? Daarvoor moeten we in gesprek met gezinnen. Zij weten echt wel waar het over gaat.” 

De podcast kun je hier beluisteren

Ook aan de slag met effectieve medezeggenschap?

LOC biedt ondersteuning aan jeugdzorgpaanbieders die aan de slag willen om de samenwerking met jongeren en ouders (verder) vorm te geven. Ben je geïnteresseerd, laat dan hier je gegevens achter of stuur een mailtje naar vraagbaak@loc.nl. We nemen dan zsm contact met je op. Meer weten over deze ondersteuning? Kijk dan hier.

Meer inspiratie:

  • LOC Waardevolle zorg kaart al jaren aan dat de jeugdbescherming in ons land niet doet wat zij zou moeten doen. En dat ze dat ook niet kán doen door de huidige focus op kostenbeheersing, regels en systemen. Helaas blijven structurele oplossingen nog achterwege. Lees verder over oorzaken en oplossingsrichtingen die we samen met cliëntenraden in de jeugdbescherming aandroegen bij politiek en beleidsmakers. En hoe we samen met deelnemers aan de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg op zoek gaan naar alternatieven voor jeugdzorg, onder het mom: “Wat als…”
  • Luister deze podcast met Claire Vlug (bestuurder jeugdbescherming Amsterdam) over dilemma’s bij medezeggenschap
  • Bekijk deze animatie met belangrijke inzichten vanuit de trajecten die we tot nu toe deden.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese