Terugblik regionale net­werkbijeen­komst cliënten­raden Noord-Hol­land: de ondersteuner

Geplaatst op 1 juni 2025

Op vrijdag 9 mei organiseerde het regioteam Noord-Holland een netwerkbijeenkomst voor cliëntenraden met als thema: ‘Hoe staat het met de onafhankelijke ondersteuning van de cliëntenraad?’ Duidelijk werd dat professionalisering van de cliëntenraad niet zonder de steun van een onafhankelijk ondersteuner kan. Versterking van de positie van ondersteuner versterkt de positie van de cliëntenraad; een noodzakelijk stap om de Wmcz verder op locatie vorm te geven/te laten groeien.

Wendela Coesel-Stam, ondersteuner centrale cliëntenraad van ViVa zorggroep, gaf een inkijkje in de ontwikkeling van de rol van de ondersteuner bij de invulling van medezeggenschap, mede gerealiseerd door een ongevraagd advies van de centrale cliëntenraad. Er zijn stappen gezet om professionalisering vorm te geven door een onafhankelijk ondersteuner met ook een coachende functie. Wendela raad aan de ‘Leergang ondersteuners’ van LOC te volgen en eens te kijken naar de “Brochure Ondersteuner cliëntenraad” en de “Checklist Evaluatiegesprek met de ondersteuner”. LOC omschrijft de coachende rol van de ondersteuner als onderdeel van de functie. In de leergang leer je hoe je deze taak in de praktijk vorm kunt geven.

Hoe versterk je de rol van de ondersteuner?

De paneldiscussie tussen cliëntenraadvoorzitters Betty van Dijk en Tineke de Groot en ondersteuners Branka de Jong en Wendela Coesel-Stam en de daarop volgende groepsgesprekken aan de thematafels leverden waardevolle conclusies en tips op:

  • Er is over het algemeen sprake van een goede wil bij zowel Raden van Bestuur, locatiemanagement en cliëntenraadsleden om een onafhankelijke ondersteuner te realiseren en dit verder organisatorisch en inhoudelijk vorm te geven.
  • Men doet er goed aan dit onderwerp gezamenlijk te bespreken, waarbij de cliëntenraad duidelijk maakt dat de Raad van Bestuur en locatiemanagement, conform de Wmcz 2018, de plicht heeft actief mee te werken en te denken.
  • Belangrijk bij de versterking van de functie ondersteuner is aandacht voor onder andere het aantal uren, de honorering (om er echt toe te doen) en het aanbieden van de LOC ‘leergang ondersteuners’. En om te kijken hoe de ondersteuner het Dagelijks Bestuur van de cliëntenraad kan ondersteunen.
  • Kijk jaarlijks samen naar de “Checklist Evaluatiegesprek met de ondersteuner”.

Samenvattend: Een goede ondersteuner kan een belangrijke rol spelen in de formele en informele contacten en de medezeggenschap faciliteren. Het ontlast de CR. Zet daarom de ondersteuner in de schijnwerper. De ondersteuner is geen lid van de CR en ondersteunt het medezeggenschapsproces. De raad zelf is verantwoordelijk voor de inhoud van het raadswerk. De raad heeft recht op onafhankelijke ondersteuning. Dat bepaalt de wet. De raad is inhoudelijk opdrachtgever.

Meer info

Brochure Ondersteuner cliëntenraad (inkijkexemplaar) – LOC Cliëntenraden

Checklist Evaluatiegesprek met de ondersteuner – LOC Cliëntenraden

Leergang ondersteuners (o.a.): Aanbod voor ondersteuners 2025 – LOC Cliëntenraden

Heb je een vraag over het aanbod van LOC of specifiek over de rol van de ondersteuner neem dan contact op met LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 3200.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Per 1 januari is LOC gefuseerd met Raad op Maat. Dat betekent méér kennis en expertise als het gaat om (mede)zeggenschap van mensen met een beperking. Wil je meer weten over Raad op Maat? Bekijk de website.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese