Terugblik regionale netwerkbijeenkomst Friesland
Het thema van de netwerkbijeenkomst voor cliëntenraden uit Friensland op maandag 18 november was het Generiek Kompas. Het nieuwe kwaliteitskader voor de ouderenzorg en de thuiszorg dat sinds juli dit jaar van kracht is.
Klazien Teeuwissen, adviseur bij het LOC, informeerde de aanwezigen over de inhoud van het Generiek Kompas en vooral ook wat de inzet van het Kompas is; het gesprek onderling en met de inwoner over de kwaliteit van bestaan. Het is dus geen vastomlijnd kader, maar een beweging, een dynamisch proces rondom kwaliteit van leven. Het gesprek met de bewoner is van groot belang. De mens staat centraal in het Generiek Kompas, gericht op verbinding en welbevinden.
Er zijn afspraken gemaakt over:
- Governance: kwaliteit van leven doen we samen met personeel, bewoners en cliëntenraad
- Open gesprek: veilig voelen, wederzijds begrip, op basis van vertrouwen, alles kunnen zeggen en inbrengen. En, wanneer vindt dit gesprek plaats? Wanneer ga je met wie praten?
Hoe worden de mantelzorgers hierin meegenomen? Goed om dit te bespreken bij het bespreken van ‘het open gesprek’ - Kwaliteit van bestaan: gaat over welbevinden en op de laatste plaats materieel
- Bekostiging. Er zal gewerkt worden met profielen in de thuiszorg, maar de bekostiging op basis van de profielen is uitgesteld
- Leren en ontwikkelen. 4% van de loonsom wordt besteed aan opleiding. wellicht een voorstel aan de bestuurder om meer aandacht aan gespreksvaardigheden te besteden.
Voor de cliëntenraad verandert er niet zoveel, maar voor de organisatie wel. Die moet de cliëntmedezeggenschap nog meer betrekken bij het maken van beleid.
Cliëntenraad moet in zijn rol goed contact hebben met de bewoners en zijn familie/sociaal netwerk.
Vrijwilligers worden niet expliciet genoemd in het Generiek Kompas, deze groep valt onder het informeel netwerk. Wat is de rol van de vrijwilligers en hoe worden die hierin meegenomen? Een cliëntenraad kan dit onder de aandacht te brengen van de bestuurder.


In de praktijk
Pim van der Geest en Trees Flapper, beide lid van de Centrale Cliëntenraad Noorderbreedte geven een toelichting op de praktijk. Bij Noorderbreedte is een eerste overleg geweest met VVAR en de cliëntenraden van Noorderbreedte en Thuiszorg Het Friese Land over de inhoud van het Generiek Kompas en een eerste brainstorm over de invulling van het verplichte kwaliteitsbeeld.
Na de pauze wordt er volop met elkaar uitgewisseld hoe de rol van de cliëntenraad er uit kan zien bij het invoeren van het Generiek Kompas in de organisatie. Bij de meeste zorgorganisaties is nog niet met de cliëntmedezeggenschap gesproken over het generiek kompas. Het zijn vooral lokale raden die nog niet geïnformeerd zijn. Deelnemers gaan het onderwerp Generiek Kompas op de agenda zetten.
Meer informatie
Voor het invoeren van het Generiek Kompas wordt allerlei materiaal ontwikkeld. Er komt ook nog materiaal voor de cliëntenraden beschikbaar. Houdt daarvoor de Nieuwsbrief van het LOC in de gaten.
Lees ook: Generiek kompas – Het gesprek over waardevolle zorg staat centraal – LOC Cliëntenraden
Download artikel als PDFLees meer artikelen over:
