“Tijdens Rond-de-tafel gesprekken worden juist de kleine, dagelijkse dingen gedeeld”

Geplaatst op 3 december 2020

Tijdens de Late Nightshows Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in november werden er op verschillende avonden inspirerende voorbeelden gedeeld vanuit cliëntenraden. Kleine en grote voorbeelden die heel mooi laten zien dat mensen met elkaar leren om alles te richten op wat voor cliënten en hun naasten van waarde is. Zo deelde Josette v/d Houven, voorzitter van de cliëntenraad Woonzorgcentrum Stichting Sint Anna Boxmeer over de gespreksmethode Rond-de-tafel.

Josette v/d Houven: “In ons woonzorgcentrum vonden één keer per jaar huiskamergesprekken plaats. We hadden als cliëntenraad echter het gevoel dat we signalen misten. Daarbij was er een bewoner die graag in de cliëntenraad wilde, maar die het werk zoals het wordt ingericht te zwaar vond. Alles bij elkaar ontstond het idee om bewoners regelmatiger uit te nodigen om bij ons als cliëntenraad op de koffie te komen. Zo ontstonden dus de Rond-de-tafel gesprekken.”

Bekijk hier het video-interview met Josette v/d Houven

Kleinschalig

“De Rond-de-tafel gesprekken zijn kleinschalig. Ongeveer drie keer per jaar komen twaalf tot vijftien cliënten vertellen hoe het met ze gaat. Niet per se gebonden aan een bepaald thema, we kijken ter plekke hoe het gesprek verloopt. Hier komt echt van alles uit, vooral onderwerpen die we tijdens huiskamergesprekken niet eerder hoorden.”

De stem van bewoners

Het delen van deze signalen met de zorgorganisatie is een uitdaging. Het kan even duren voordat dingen opgepakt worden, maar er komt echt verandering in. Josette: “Het is hierbij vooral belangrijk om duidelijk te maken dat je geen kritiek komt leveren, maar dat je een stem wilt zijn voor de bewoner die zelf niet altijd de weg weet.” Het mooie van de Rond-de-tafel gesprekken is dat er juist kleine, dagelijkse dingen verteld worden. Josette: “Dat was bij de huiskamergesprekken minder het geval. Juist omdat die maar één keer per jaar plaatsvonden willen bewoners op dat moment niet ‘zeuren’ over kleine dingen. Tijdens de Rond-de-tafel gesprekken is hier wel ruimte voor.” 

Josette vertelt dat ze zo snel mogelijk na de tweede ‘corona golf’ weer wil starten met de Rond-de-tafel gesprekken. “De afgelopen maanden was dit niet mogelijk, maar we kunnen het hopelijk snel weer opstarten. Desnoods in kleine groepjes en met voldoende afstand natuurlijk. We hopen snel weer met elkaar om de tafel te zitten.”

Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg

De beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ droomt van verpleeghuiszorg waarin mensen het belangrijkst zijn, en niet de regels of protocollen. Het gaat om wat er speelt tussen de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de mensen die zorg verlenen. Wie zorg nodig heeft, moet binnen zijn eigen mogelijkheden een waardig leven kunnen leiden, met zorg die daarbij past. Naasten die een bijdrage willen leveren, mogen dat en worden daarvoor gewaardeerd. En iedereen die in de zorg werkt moet weer verantwoordelijkheid durven nemen om zo de passie te kunnen ervaren die de reden is geweest om voor dit werk te kiezen.

Deze droom vraagt om een ‘radicale’ vernieuwing van de huidige zorg, die begint bij de wortel en uitgroeit tot een zorgsysteem waarin iedereen tot bloei komt. Het initiatief voor deze beweging komt van LOC Waardevolle zorg, dat nauw samenwerkt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Maar de grote verandering komt vanuit bewoners en naasten, van zorgverleners en zorgorganisaties, van instituties en overheid. Want waardevolle zorg is van ons allemaal.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese