Zicht op ver­nieuwing: bin­nenkij­ken bij ver­nieuwers van de zorg

Geplaatst op 22 februari 2022

“Waar muren staan, daar komen mensen elkaar niet tegen”

Binnenkijken bij vernieuwers van de zorg: de publicatie ‘Zicht op vernieuwing’ staat boordevol achtergronden, voorbeelden en reflecties op ontwikkelingen in de beweging Radicale vernieuwing zorg, geïnitieerd door LOC.

Samenwerken om samen muren te doorbreken

‘Samen muren doorbreken’ was het thema van de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november. Datzelfde ‘muren doorbreken’ is de rode draad in Zicht op vernieuwing 5. In zeer uiteenlopende artikelen vertellen mensen uit de beweging over de manier waarop zij de vernieuwing verder brengen, en hoe zij vormen van zorg en zorgonderwijs bieden die waardevol zijn voor de mensen om wie het gaat. Samenwerken met anderen blijkt daarvoor ontzettend belangrijk. Samenwerken met directe collega’s, met andere partijen in de (ouderen)zorg, met het onderwijs, maar vooral met de mensen die zorg nodig hebben, met naasten, wijkbewoners. De dialoog aangaan, het gesprek blijven voeren, aan gezamenlijke doelen werken; daar gaat het uiteindelijk om.

Lees: Zicht op vernieuwing – deel 5

Zicht op vernieuwing in beeld

Gedurende het jaar is vernieuwing ook in beeld gebracht. In Zicht op vernieuwing vind je daarom ook links naar video’s. In onderstaande video’s reflecteert coördinator Marthijn Laterveer op Radicale vernieuwing.

De beweging ‘Radicale vernieuwing zorg’ (geïnitieerd door LOC) droomt van zorg waarin mensen het belangrijkst zijn, en niet de regels, protocollen en gewoonten. Het gaat om wat er speelt in en tussen de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de mensen die zorg verlenen. Zowel in het verpleeghuis als bij zorg thuis. Wie zorg nodig heeft, moet binnen zijn eigen mogelijkheden een waardig leven kunnen leiden, met zorg die daarbij past. Naasten die een bijdrage willen leveren, houden daarvoor de ruimte en ontvangen waardering. En iedereen die in de zorg werkt moet verantwoordelijkheid durven nemen om zo de passie te kunnen ervaren die de reden is geweest om voor dit werk te kiezen. Meer info of ook deelnemen aan de beweging? www.radicalevernieuwing.nl

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Joop Giesendanner 2 jaar geleden

Hartelijk dank, Francis
Niet direct duidelijk is misschien wat kort door de bocht, het is niet duidelijk, maar…. het is verheugend om te zien dat jullie het ter harte nemen. Mijn volgende terugkoppeling (feedback?) zal dan misschien helemaal niet meer nodig zijn. Zoals Johan al zei: “Om het te zien, moet je eerst kijken” en het blijkt hardnekkig te zijn, want we schrijven en spreken eigenlijk zonder daar erg over na te denken. Blij dat jullie er nog meer aandacht aan gaan schenken.Met vriendelijk groetJoop

Reageer op dit bericht
Francis Meijners 2 jaar geleden

Beste Joop, 
Vanuit LOC Waardevolle zorg vinden we het belangrijk om toegankelijk te communiceren. Je hebt gelijk dat de term Reablement niet direct duidelijk is. We doen altijd ons best om beleidstermen te voorkomen, of anders op z’n minst goed uit te leggen. Dank voor je feedback, dit nemen we ter harte.

In het artikel wordt het kort toegelicht. Vilans omschrijft goed waar de term vandaan komt en wat het precies inhoud zie: www.vilans.nl/…orgvraag 

Groet, Francis

Reageer op dit bericht
Joop Giesendanner 2 jaar geleden

Langer thuis wonen: Reablement in de wijk
Wie verzint zo’n woord en vooral WAAROM, het begint een totale gekte te worden om alles zo te benoemen dat niemand meer weet waar het over gaat. “Mijn span of attention is vaak nog korter dan de opportunity om een dictionaire te implementeren die mij kan expliciteren wat de impact is van alle alteraties.”
En ja, al deze woorden komen uit de (beleids)stukken van de zorg en daar moeten we dan van mantelzorger tot minister mee omgaan, oh sorry, mee dealen.
Joop

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese