Tools

Veilige principes in de medicatieketen

Voor een veilig medicatieproces moeten de activiteiten en verantwoordelijkheden van cliënt, arts, apotheker, zorgorganisatie en zorgmedewerker naadloos op elkaar aansluiten. De vele schakels maken het medicatieproces risicovol. Daarom hebben landelijke branche-, beroeps- en cliëntenorganisaties gezamenlijk de ‘Veilige principes in de medicatieketen voor verpleging, verzorging en thuiszorg’ opgesteld. Ook LOC heeft daaraan meegewerkt. De veilige principes zijn eind 2022 geactualiseerd. Er zijn onder andere nieuwe regels gekomen rondom het digitaal overdragen van medicatiegegevens. In dit bericht geven we informatie over de veilige principes en gaan we in op de rol van de cliëntenraad.

lees verder

Pleidooi voor een nieuwe psychiat­rie van samen­wer­king – Jim van Os en Myrrhe van Spronsen

Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager. We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.

lees verder

Modelovereen­komst ondersteuning cliënten­raad

In de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) staat dat de cliëntenraad recht heeft op onafhankelijke ondersteuning (artikel 6 lid 3). En dat de cliëntenraad instemmingsrecht heeft met betrekking…

lees verder

Opleidingsgids voor cliënten­raden

In deze opleidingsgids beschrijven we een groot aantal mogelijkheden voor ondersteuning op maat. Het is een hulpmiddel om zelf te bepalen waar jouw cliëntenraad behoefte aan heeft. Op basis van die behoeften kunnen we een aanbod op maat voorstellen. Medezeggenschap is altijd in beweging en dat maakt dat je samen vorm geeft aan wat nodig is om vooruit te blijven gaan.

lees verder (3)

Podcast #6 InCon­tactStaan

Mijmeren over medezeggenschap is een Podcast van LOC voor cliëntenraden. In deze podcast praten we over de wereld van cliëntenraden. Er komen allerlei onderwerpen voorbij waar je als cliëntenraad mee te maken krijgt.

lees verder

Methode Advies­van­gers voor cliënten­par­ticipatie in de jeugdzorg

Adviesvangers zijn mensen met ervaring in de zorg. Zij zijn getraind om in een brainstormsessie ideeën op te halen bij de doelgroep waar zijzelf toe behoren. Gemeenten en aanbieders van jeugdzorg kunnen met de Adviesvangers-methode kinderen, jongeren en ouders op een creatieve en laagdrempelige manier betrekken bij beleid, vragen of problemen.

lees verder

Podcast #5 Voorzitter van een cliënten­raad

Geplaatst op 9 februari 2021 - Thema's: Kwaliteit jeugdzorg, Voorzitters cliëntenraden
In deze vijfde podcast spreken we met Kees de Vaal. Tot 1 januari 2020 was hij voorzitter van de centrale cliëntenraad van Vitalis. In dit afscheidsinterview bespreekt Thom van Woerkom (LOC) samen met Kees hoe hij zijn tijd als voorzitter heeft ervaren, wat hij in het begin allemaal tegenkwam, over vertrouwen tussen bestuur en cliëntenraad en over wat hij zijn opvolger als tips heeft meegegeven.

lees verder

Podcast #4 Het bindend voordrachtsrecht

Geplaatst op 29 januari 2021 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Kwaliteit jeugdzorg
In deze vierde podcast gaat het over het bindend voordrachtsrecht. Eén van de meest belangrijke - en soms ook verwarrende - bevoegdheden van een cliëntenraad.

lees verder

Cliënten­raad en de Wet zorg en dwang

In de uitvoering van de Wet zorg en dwang, zijn cliëntenraden bij uitstek degene die in dit gesprek de ruimte kunnen zoeken om daadwerkelijk aan te sluiten bij wat voor mensen van waarde is. En te bewaken dat mensen zoveel mogelijk in vrijheid kunnen leven. In dit bericht achtergrondinformatie en hulpmiddelen daarbij.

lees verder

Alter­natieven­bun­del Vilans: vrij­wil­lige en passende zorg

Zorg die écht aansluit bij de waarde(n) van mensen voorkomt in veel gevallen onvrijwillige zorg. Mocht je in bepaalde situatie toch uitkomen bij onvrijwillige zorg, kan de (vernieuwde) alternatievenbundel van Vilans een helpende hand bieden. Om steeds te zoeken naar een alternatief waar de persoon die zorg ontvangt wél mee kan instemmen.

lees verder

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese