Grootschalig luisteren

Geplaatst op 15 mei 2020

Aan de hand van de verhalen van mensen zicht krijgen op hoe zij hun kwaliteit van leven beoordelen. En hoe draagt ondersteuning daar al dan niet aan bij? Of kán die daar aan bijdragen, met aandacht voor ieders persoonlijke situatie en eigenheid? Om dat in beeld te brengen is ‘Grootschalig luisteren’ ontwikkeld: een slim en laagdrempelig onderzoeksinstrument.

Verhalen

Mensen delen ervaringen en kennis met elkaar door verhalen te vertellen. ‘Grootschalig Luisteren’ speelt in op deze gewoonte en bundelt de verhalen van grote groepen mensen op individueel niveau.

Zo is het mogelijk om hun ervaringen met bijvoorbeeld de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of zorg en zeggenschap te horen, te volgen en te analyseren. Of ervaringen met de transities, inclusie, of toegankelijkheid in de samenleving. Verhalenvertellers bepalen altijd zelf wat zij vertellen en welke onderwerpen belangrijk zijn.

Patronen én alle originele verhalen

Grootschalig Luisteren is een vernieuwende manier van verhalen verzamelen. Met Grootschalig Luisteren kun je patronen ontdekken in al die verhalen en veranderingen zien in de tijd, terwijl je tegelijkertijd de originele ervaringen en verhalen kunt blijven zien. Handig om je organisatie monitoren, de effecten van beleid te meten, kennis te laten stromen of een veranderproces sturen.

Analyse verhalen door vertellers zélf

Bijzonder aan ‘Grootschalig Luisteren’ is dat niet een expert de verhalen analyseert maar de persoon zelf. Mensen kunnen bij het verhaal aangeven welk gevolgen deze ervaring had op hun dagelijks leven en hoe zij zich er bij voelden. Hiervoor is een simpel systeem ontworpen waarin het verhaal en de betekenis die er aan gegeven wordt, wordt opgeslagen. De verhalen achter de betekenis zijn altijd weer op te roepen. Daardoor kunnen de verhalen gebruikt worden om te onderzoeken wat er precies gebeurt en welke veranderingen gewenst zijn. Op deze manier kan de echte vraag en de behoefte van de verteller ontdekt worden.

Ondersteuningsmogelijkheden

‘Grootschalig Luisteren’ zorgt op een creatieve manier dat iedereen deel kan nemen aan dit instrument. Mensen kunnen ook een mantelzorger of belangenbehartiger (iemand die hij/zij vertrouwt) vragen hen hierbij te ondersteunen. Grootschalig Luisteren faciliteert ook vertelpunten, waar ondersteuning geboden wordt bij het invullen om dat zo laagdrempelig mogelijk te maken. Nadat alle deelnemers één of meer verhalen hebben gedeeld en er betekenis aan hebben gegeven, worden de resultaten gebundeld.

Co-creatie traject

Hier is een verslag te lezen hoe Individuen en organisaties samen aan de slag gingen met Grootschalig Luisteren, en hoe de eerste fase van zo’n traject er uit kan zien. Als die eerste start gemaakt is, wordt via een workshop een vertelpunt gemaakt. Zie dit beeldverslag hoe dat werkt en hoe de laatste stappen er uit kunnen zien.

Meer weten?

  • Neem voor meer informatie en voor al je andere vragen contact op met de vraagbaak van LOC. Deze is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur op (030) 284 32 00. Je kunt ook mailen naar vraagbaak@loc.nl.
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese