LOC-film over wat ‘vrij­heid en veilig­heid’ betekenen voor cliënten en hun zorg

Geplaatst op 21 december 2015

In 2014 ging het LOC-project ‘Zorg voor leven in vrijheid’ van start. LOC ontwikkelde samen met adviesbureau Artemea en Accolade Zorggroep instrumenten om heel concreet met cliënten, naasten en zorgmedewerkers in gesprek te gaan over wat ‘vrijheid’ en ‘veiligheid’ voor een cliënt betekent. En vooral ook wat dat betekent voor hoe je de zorg in dienst stelt van die wensen en behoeften.  

Themabijeenkomsten en een film

In januari organiseert LOC 5 bijeenkomsten over deze thema’s (wie meer wil weten of graag komen wil, vindt hier de informatie). Ook werd er van dit project een korte film gemaakt. Daarin vertellen verschillende mensen binnen Accolade Zorggroep over het project:

  • Waarom vinden medewerkers het belangrijk om in de zorg over deze thema’s te praten?
  • Wat betekent het volgens de directie voor de zorgorganisatie als je écht serieus neemt wat cliënten nodig hebben als het gaat om hun gevoel van vrijheid en veiligheid?
  • Hoe ervaren cliënten en leden van de cliëntenraad het als die aandacht er echt is?

“Ik voel me weer nuttig”

Zo vertelt bewoonster mevrouw Van Amerongen, hoe zij onverwacht in het verpleeghuis terecht kwam, nadat ze van de ene op de andere dag in een rolstoel belandde. Ze was haar vrijheid in een klap kwijt. “Ik werd er gek van. Van het piekeren en het verdriet. Ik ben altijd naaister geweest. Ze kwamen ervoor uit Limburg.
Ik heb veel gepraat met Mijnie en anderen. Zo kwamen we op het haken van deze katoenen gordijntjes. Nu ben ik de hele dag bezig en voel ik me weer nuttig en voldaan. Verdriet heb ik nog, maar niet meer continu. Ik ben heel dankbaar, anders was ik weggekwijnd.”

Een eigen atelier

En  voor kunstschilder en bewoner Willem Harberts is een voormalige kantoorruimte ingericht, omdat hij liever niet op een gewone kamer wilde. In het kantoor kan hij nu wonen en schilderen. De facilitaire dienst moest er wel even aan wennen dat een atelier niet altijd even vlekkeloos is, maar “ze doen er nu heel makkelijk over”, zegt Willem.

Je kunt hier de hele film bekijken (duur: 11 minuten).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese