Stap­penplan voor nieuwe afspraken met de cliënten­raad

Geplaatst op 12 mei 2020

Ook bestuurders en management van jeugdzorgaanbieders krijgen te maken met de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Zij moeten met de cliëntenraad nieuwe afspraken maken over de medezeggenschap. Hoe je dat in 6 stappen doet, lees je in de brochure Stappenplan voor nieuwe afspraken met de cliëntenraad van LOC Jeugd.

In 6 stappen naar nieuwe afspraken over medezeggenschap

In de brochure Stappenplan voor nieuwe afspraken met de cliëntenraad, komen de volgende zes stappen aan de orde:

 1. Visie op medezeggenschap
 2. Inrichten van de medezeggenschap
 3. Medezeggenschapsregeling
 4. Faciliteren van de medezeggenschap
 5. Rechten en plichten van de instelling en de cliëntenraad
 6. Samenwerking tussen instelling en cliëntenraad

Meer weten?

 • Informatie over de Wmcz 2018 vind je in de brochure Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018.
 • Voordat je aan de slag gaat met het maken van afspraken is het goed om tot een gezamenlijke visie op medezeggenschap te komen. Om cliëntenraden daarbij te ondersteunen, heeft LOC een brochure gemaakt: Visie op medezeggenschap. Wijs je cliëntenraad hierop zodat ze zich goed kunnen voorbereiden.
 • LOC Waardevolle zorg in samenwerking met ActiZ, GGZ Nederland en Zorgthuisnl een model-medezeggenschapsregeling voor cliëntenraden en centrale cliëntenraden gemaakt.
 • LOC Jeugd biedt ondersteuning aan cliëntenraden in de jeugdzorg. We doen dat vanuit de visie Waardevolle zorg. Wijs je cliëntenraad op de informatie op onze website, de hulpmiddelen, publicaties en onze Vraagbaak, zodat de raad zijn werk nog beter kan doen en een gelijkwaardige gesprekspartner is. De Vraagbaak is bereikbaar via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00.
 • Heeft de instelling geen cliëntenraad of andere vorm van medezeggenschap van kinderen, jongeren en ouders, zoals Adviesvangers? De adviseurs van LOC Jeugd helpen bij het opzetten van de medezeggenschap.
 • Ben je lid van een cliëntenraad, wijs je bestuurder/management op het bestaan van deze brochure. De brochure Stappenplan voor nieuwe afspraken met de cliëntenraad is kosteloos te downloaden. Zo versterk je elkaar.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese