Wat kan de cliënten­raad doen bij gedwongen ver­huizin­gen? En bij sluiting van een locatie?

Allereerst: duidelijk maken aan de instelling hoe ingrijpend een overplaatsing is en hoe belangrijk het is dat de instelling daar zorgvuldig mee omgaat. Daarna kunnen cliëntenraad en instelling kijken hoe de verhuizingen geregeld worden. Is er een procedure, houdt men zich daaraan en zijn verbeteringen mogelijk.

Is er sprake van de verhuizing van een groep cliënten, dan is het goed dat de instelling een verhuisplan opstelt. LOC heeft een model sociaal plan/verhuisplan www.clientenraad.nl/publicaties/sociaal-plan-verhuisplan/

Verhuisprocedures en -regelingen vallen onder het instemmingsrecht. De Wmcz 2018 geeft cliëntenraden in de langdurige verblijfszorg een instemmingsrecht over het sociaal plan (artikel 8 lid 1g). Omdat het ook een voor cliënten geldende regeling is, hebben andere cliëntenraden ook een instemmingsrecht (artikel 8 lid 1a). De instelling kan alleen met de instemming van de cliëntenraad de procedures en regelingen vaststellen. Wanneer de raad niet instemt kan hij de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden vragen om toestemming.

Lees voor meer informatie de publicatie Sociaal Plan Verhuizingen.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

• * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese