Inspiratiebijeen­komst Radicale ver­nieuwing zor­gonder­wijs ‘Tus­sen dromen en doen’ – deel 1

  • 14 september 2023
  • 13:30 - 16:30
  • Kanaal30 te Utrecht

De beweging Radicale vernieuwing zorg organiseert al enkele jaren ontmoetingen voor en door het actieteam Radicale vernieuwing zorgonderwijs. De laatste ontmoeting van dit actieteam was in september 2022 (ter inspiratie lees je hier het programma en in de wetenswaardigheden tref je een korte terugblik). Hoogste tijd voor nieuwe ontmoetingen, vooral omdat er vanuit de deelnemers zelf regelmatig vraag naar is. 

LOC Waardevolle zorg streeft ernaar om de verschillende vernieuwingsbewegingen (verpleeghuiszorg en thuiszorg, jeugdzorg, langdurige ggz en zorgonderwijs) met elkaar te verbinden en te inspireren om steeds meer en beter samen te werken over de sectoren heen. Daarom hebben de betrokken coördinatoren samen een reeks van drie bijeenkomsten bedacht met het thema “Tussen dromen en doen”.

Sinds 2017

Sinds 2017 organiseert ons actieteam Radicale vernieuwing zorgonderwijs allerlei activiteiten. Er blijken veel meer mogelijkheden te zijn om aan te sluiten bij de praktijk en wat voor elk individueel mens belangrijk is. En voor het benutten van motivatie en talenten van mensen die nu nog niet benut worden – maar wel hard nodig zijn. En het behouden daarvan. Regels, systemen en gewoontes zitten ook bij onderwijsvernieuwing vaak in de weg, maar kúnnen ook ondersteunend zijn. Als de waarden van mensen het uitgangspunt vormen.

Een greep uit vele concrete thema’s waaraan gewerkt wordt:

  • Inzet en het opleiden van mensen op basis van competenties in plaats van op basis van diploma’s
  • Werken aan professionele verantwoordelijkheid en het lef van medewerkers om ‘buiten de lijntjes te kleuren’, als dat nodig is voor het welzijn van cliënten
  • Leervragen van studenten centraal stellen in plaats van het onderwijs-aanbod, op basis van de ervaringen die studenten zelf opdoen in de praktijk. Het vraagt om rekening te houden met hun unieke levenservaring en waarden. Hoe zorg je ervoor dat ieder een eigen leerweg kan gaan en toch een diploma krijgt dat in heel Nederland geldig en bruikbaar is? 
  • De ervaring is dat leren en ontwikkelen uiteindelijk alleen lukt als iedereen in de zorgorganisatie daar betrokken bij raakt. Een zorgorganisatie wordt dan ook een lerende organisatie. Personeelsbeleid wordt dan ook een veranderkundig vraagstuk. Wat betekent dit in de praktijk?
  • En wat betekent het voor docenten en onderwijsorganisaties om te werken vanuit de praktijk, vanuit de behoeften van mensen? En bijvoorbeeld om ervaringsdeskundigen ook lessen te laten verzorgen?

In 2019 werkten deelnemers aan een publicatie: ‘Radicale vernieuwing zorgonderwijs. Binnenkijken bij vernieuwers: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.’ De publicatie met nog veel meer voorbeelden is destijds overhandigd aan de minister van Volksgezondheid en de directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs. Lees er hier meer over.

Programma

Lees hier de uitnodiging inclusief het programma:

Aanmelden

Aanmelden kan dit formulier, je ontvangt dan een vergaderverzoek als bevestiging van je deelname.

Je kunt kosteloos meedoen en je hoeft niet aan de hele serie deel te nemen. Je kunt je voor elke losse ontmoeting aanmelden. Graag tot binnenkort!

Vervolg

De eerstvolgende bijeenkomst is op 7 december: meer informatie.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese