Actueel

Elke week het laatste nieuws in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Net­werkbijeen­komst ondersteuner cliënten­raad: Save the date

28 november 2024

Als ondersteuner heb je geen directe collega’s waarmee je kunt overleggen of waarmee je kunt sparren over dilemma’s die je tegenkomt in je dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld over de vraag wat…

lees verder

Cliëntenor­ganisaties slaan handen ineen bij Evaluatie Wmcz2018

In 2025 wordt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz2018) geëvalueerd door het ministerie van VWS. Vooruitlopend op het onderzoek begon LOC Waardevolle zorg al een tijd geleden met het verzamelen van signalen vanuit cliëntenraden. Inmiddels trekken KansPlus, MIND, NCZ, het LSR en LOC samen op richting het ministerie met de boodschap: ‘Betrek cliëntenraden en cliëntenorganisaties bij het evaluatieonderzoek’.

lees verder (3)

Ver­beterin­gen Wet zorg en dwang

Omdat er voor cliënten, medewerkers en zorgorganisaties veel niet goed gaat met de uitvoering van de Wet zorg en dwang zijn begin dit jaar verbeteringen afgesproken. Deze bestuurlijke afspraken gelden als tussenoplossing tot de vernieuwde wet ingaat. LOC is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het akkoord dat de positie van mensen die onvrijwillig zorg krijgen, verbetert.

lees verder

Brief aan infor­mateurs: ‘Versterk eigenaarschap en zeg­genschap van inwoners over zorg’

Deze week ligt onder meer het thema 'zorg' op tafel bij de formerende politieke partijen. Nederland Zorgt Voor Elkaar, Espria Ledenvereniging en LOC Waardevolle zorg stuurden daarop voorafgaand een brief aan de nieuwe informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

lees verder

Onderzoek Radicale ver­nieuwing langdurige ggz – “Belangrij­ke rol cliënten­raden”

Geplaatst op 1 april 2024 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad
Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz, een initiatief van LOC Waardevolle zorg. Van 2021 tot en met 2023 is onderzocht hoe de deelnemende organisaties in de praktijk werken vanuit relaties (‘relationeel’ of ‘triadisch’) en hoe dit bijdraagt aan een betekenisvol leven voor cliënten, naasten en hulpverleners. "Ik zie een belangrijke rol weggelegd voor cliëntenraden", schrijft Ben Jansma, ervaringsdeskundige GGZ Friesland, in het voorwoord van het eindrapport.

lees verder

LOC Tijdschrift Zorg & Zeg­genschap | “Laat ouderen­zorg weer om mensen draaien”

De wintereditie van Zorg & Zeggenschap ligt weer bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen. De artikelen zijn binnenkort los te beluisteren via je favoriete podcastapp (Zoek op LOC Verhalen uit ons landelijke netwerk). Het voorwoord 'Vertrouwen in onzekere tijden' is van LOC-coördinator Marthijn Laterveer.

lees verder

Nieuw Generiek kompas verpleeg­huis­zorg en zorg thuis vertraagd: LOC teleur­ges­teld over oponthoud invoering

Negentien landelijke organisaties waaronder LOC hebben hard gewerkt aan de opvolger van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het nieuwe ‘Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ beschrijft voorwaarden en instrumenten die goede zorg thuis en in het verpleeghuis moeten garanderen. Zorginstituut Nederland heeft echter voorlopig de regie overgenomen.

lees verder

Waar hebben we invloed op?

De lente-editie van de Zorg & Zeggenschap is uit! Marthijn Laterveer, bestuurder LOC Waardevolle zorg, schreef het voorwoord: Waar hebben we invloed op? Beluister artikel “We leven in een tijd…

lees verder

Juist lokale cliënten­raden weten wat er leeft op locatie

Zeggenschap organiseren zo dicht mogelijk bij mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. En zo bijdragen aan waardevolle zorg zodat mensen het leven kunnen leiden dat bij hen past. Lokale cliëntenraden spelen daarbij een belangrijke rol. Om die rol nog beter te kunnen vervullen, biedt LOC een breed scala aan trainingen, scholing, trajecten en bijeenkomsten.

lees verder

Vrij­wil­ligers LOC-Bouw­pool geven stokje door: “Kwaliteit van wonen is zó belangrijk als je zorg nodig hebt”

De LOC-Bouwpool moet verjongen, vinden tachtigers Jan Meerpoel, Remmert Pels en Henk Neep. Daarom hebben zij na vele jaren intensieve begeleiding van cliëntenraden tijdens adviestrajecten bij (ver)bouw- en nieuwbouwprojecten, afscheid genomen van LOC. “Kwaliteit van wonen is een voorwaarde om een waardevol leven te kunnen leiden.”

lees verder

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese