Actueel

Cliënt in beeld-prijs 2020 voor een meer menselijke dienstver­lening

Geplaatst op 17 januari 2020 - Thema's: Organiseren en vernieuwen medezeggenschap
Ook dit jaar weer kunnen aansprekende initiatieven van cliëntenraden of andere cliëntenorganisaties, die andere raden kunnen inspireren, voor de Cliënt in beeld-prijs in aanmerking komen. Iedereen kan zichzelf of anderen aanmelden. Het thema dat dit jaar centraal staat is: Mijn bijdrage aan een meer menselijke dienstverlening.

lees verder

Update model­regeling Wmcz 2018

LOC komt in het eerste kwartaal van 2020 samen met de branche-organisaties ActiZ, GGZ Nederland en Zorgthuisnl met een gezamenlijke modelregeling bij de Wmcz 2018.

lees verder

Hoe (bege)leid je de cliënten­raad en de ver­gadering?

Geplaatst op 15 januari 2020 - Thema's: Voorzitters cliëntenraden
Het gaat erom dat de stem van cliënten een plek krijgt in het beleid en uitvoering van de zorgorganisatie. Goede zorg gaat over de wensen en behoeften van de cliënt om het leven te kunnen leiden zoals hij dat wil. De voorzitter van de cliëntenraad begeleid de raad om hier een waardevolle bijdrage aan te leveren.

lees verder

Autoriteit per­soonsgegevens berispte Akwa GGZ na overnemen ROM-data

Geplaatst op 14 januari 2020 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Privacy
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg (Akwa GGZ) afgelopen najaar een berisping gegeven voor het verwerken van persoonsgegevens over de gezondheid.

lees verder

Totaalaan­pak nodig voor toenemende vraag naar verpleeg­huis­zorg

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de wachtlijsten in de verpleeghuiszorg. LOC, Patiëntenfederatie Nederland, MantelzorgNL, Ieder(in) en KBO-PCOB vinden dat mensen moeten kunnen kiezen voor een passende verpleeghuisplek en vervolgens…

lees verder

Nieuwe basis­cur­sus­sen medezeg­genschap (gratis voor leden LOC)

Dit voorjaar start opnieuw een reeks basiscursussen. Op verschillende plaatsen in het land staan de trainers van LOC klaar om je uitgebreid te informeren over de (nieuwe) Wet medezeggenschap cliënten…

lees verder (1)

Nieuwe handreiking: ‘Bouwstenen voor cliënten­raden’

Als zorginstellingen gaan renoveren of (ver)bouwen komt daar een hoop bij kijken. Zeker als bewoners ook moeten verhuizen. De cliëntenraad heeft bij zo’n proces wel het recht om te adviseren, maar niet altijd de ervaring met dit soort complexe trajecten. Daarom geeft LOC met de nieuwe handreiking 'Bouwstenen voor cliëntenraden' informatie over het bouwproces en tips en handvatten voor het invullen van de adviesrol. En: cliëntenraden die lid zijn van LOC kunnen kosteloos advies van de bouwpool van LOC inschakelen!

lees verder

“Ik leid de ver­gadering, maar ben niet ‘mis­ter cliënten­raad’”

Geplaatst op 6 januari 2020 - Thema's: Voorzitters cliëntenraden
De voorzitter van de cliëntenraad is ‘slechts een eerste onder gelijken’. Een belangrijk inzicht, maar hoe geef je daar handen en voeten aan? Wat komt er kijken bij die rol en welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? Voorzitter Edwin van Cromvoirt vertelt over zijn ervaringen.

lees verder

Kijk, luister, proef en voel mee

Geplaatst op 2 januari 2020 - Thema's: Hulpmiddelen voor de cliëntenraad
Om de belangen van mensen die zorg nodig hebben goed te kunnen behartigen moet je als cliëntenraad weten wat die belangen zijn. Welke wensen en behoeften leven er onder cliënten? Welke signalen zijn van belang om mee te nemen in overleg met de zorgorganisatie? En hoe doe je dat bij cliënten die zelf niet meer goed meer hun wensen en behoeften kunnen duidelijk maken?

lees verder

Win­ter­num­mer LOC-tijdschrift Zorg & Zeg­genschap

Het nieuwe LOC-tijdschrift is weer uit! Met achtergrondartikelen over veranderingen in zorg, welzijn en zorgonderwijs in 2020. En hoe we die steeds kunnen aangrijpen om meer mens-waardige zorg te realiseren. En zoals altijd natuurlijk nog veel meer.

lees verder

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.