Actueel

Presen­tatie brochure Ondersteuner cliënten­raad tijdens congres 4 dec

Geplaatst op 14 november 2019 - Thema's: Ondersteuners cliëntenraden
Rol van de ondersteuner In de nieuwe Wmcz 2018 is opgenomen dat iedere cliëntenraad recht heeft op onafhankelijke ondersteuning. Het is van belang dat we met elkaar een goed beeld…

lees verder

Meer invloed van cliënten­raden door nieuwe Wmcz

Geplaatst op 14 november 2019 - Thema's: Wet medezeggenschap (Wmcz)
Cliëntenraden krijgen meer invloed. Vanaf januari 2020 mogen ze over meer dingen meepraten en mogen of moeten zelfs meebeslissen. Daar zorgt de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) voor. Bij…

lees verder

Pub­licatie: ‘Wet zorg en dwang kan helpen bij realiseren droom verpleeg­huis­zorg’

Als je goed nagaat wat voor bewoners van betekenis is en daar ook naar handelt, helpt de nieuwe wet te komen tot persoonsgerichte zorg. Je hoeft dan bij veel minder verpleeghuisbewoners het Wzd-stappenplan te gebruiken, dan bij wie nu registraties voor de Wet bopz nodig zijn. Een beknopte publicatie met veel praktijkvoorbeelden.

lees verder

Week van reflectie maakt goede zorg zichtbaar met inspireren­de activiteiten in het hele land

Geplaatst op 11 november 2019 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad
Het belooft weer een inspirerende Week van reflectie in de zorg te worden met enthousiaste deelnemers en activiteiten in het hele land. Zorginstellingen, jeugdhulporganisaties, opleidingen en andere betrokkenen organiseren in de Week van reflectie inspirerende activiteiten. De twaalfde Week van reflectie gaat op maandag 25 november 2019 van start met het bijzondere congres ‘Toekomst van de zorg; Ruimte voor ethiek & reflectie’.

lees verder

NOS kopt: Ver­nietigend inspec­tierap­port over jeugdzorg; kabinet grijpt in

Geplaatst op 8 november 2019 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Rechten van mensen
Het kabinet gaat ingrijpen bij de jeugdzorg. LOC Jeugd pleit voor het betrekken van kinderen, jongeren en ouders daarbij.

lees verder

Met kennis van zaken aan tafel met bestuurder over de begroting van 2020

Geplaatst op 8 november 2019 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Begroting en jaarrekening
Het is november, dus de begroting voor komend jaar komt er weer aan. Heb je ook moeite met lezen van alle cijfertjes, posten en balansen en zou je graag meer zinnigs willen zeggen over de begroting? LOC helpt jou als cliëntenraadslid hierbij graag. Je kunt informatie vinden in de handreiking 'Adviseren over de begroting en jaarrekening'. Je kunt iemand van de expertpool Zorg en Geld vragen om met jou naar de begroting te kijken. In een kort gesprek neemt iemand dan vrijblijvend de belangrijkste thema’s in de begroting met je door. Om met iemand van de expertpool in contact te komen, bel of mail je met de vraagbaak van LOC.

lees verder

Terugblik net­werkmeeting ondersteuners 1/​​11

Geplaatst op 7 november 2019 - Thema's: Ondersteuners cliëntenraden
Op 1 november kwamen ondersteuners van cliëntenraden uit alle hoeken van het land bij elkaar om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen. De dag stond in het teken van “De betekenis van wijzigende wetgeving voor (invulling van) de rol ondersteuner”. Een volle zaal en een vol programma: de dag vloog voorbij. Lees verder voor een reflectie op deze dag door een van de deelnemers.

lees verder

LOC Jeugd: “Leg een stevige basis met een tweedaagse training over medezeg­genschap”

Geplaatst op 6 november 2019 - Thema's: Organiseren en vernieuwen medezeggenschap
De cliëntenraad van de Jeugdbescherming in Amsterdam volgde een tweedaagse training bij LOC Jeugd. “Door deze training hebben we eindelijk het gevoel dat we weten wat er van ons verwacht wordt en wat ons te doen staat.”

lees verder

Wonen en zorg in de pres­tatieafspraken tussen huur­der­sor­ganisaties en gemeente – een handreiking

Voor ieder mens, ook mensen die zorg nodig hebben, is prettig wonen ontzettend belangrijk. Huurdersorganisaties kunnen via zogenoemde prestatieafspraken invloed uitoefenen op het beleid rondom wonen en zorg van de gemeente en woningcorporaties. Cliëntenraden kunnen op hun beurt de huurdersorganisaties input geven over wat voor hun cliënten van belang is als het gaat om prettig kunnen wonen.

lees verder

In gesprek over de Wet zorg en dwang

Geplaatst op 4 november 2019 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Vrijheid en veiligheid
De nieuwe Wet zorg en dwang komt eraan. Vanaf 1 januari 2020 treedt deze wet in werking. Komende maand zijn er verschillende mogelijkheden om meer informatie in te winnen over de Wet zorg en dwang en de rol van de cliëntenraad. En volop gelegenheid om hier met adviseurs en elkaar over in gesprek te gaan. Je bent van harte uitgenodigd!

lees verder

Bijeenkomsten

Landelijke dag cliëntenraden Thuiszorg / Wijkverpleging (VOL) 15 november, Careyn, Rosendael, Indusdreef 5 3564 GV Utrecht
Basiscursus "De (nieuwe) Wmcz 2018" voor cliëntenraden in alle sectoren 20 november, Proteion RCG, Pollartstraat 6, 6041 GC Roermond
Workshop Zorg & Geld en zorginkoop en de rol van cliëntenraden 20 november, Proteion RCG, Pollartstraat 6, 6041 GC Roermond
Meer

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.