Actueel

‘Wat is het standpunt van LOC in deze situatie?’

Geplaatst op 26 februari 2021
LOC krijgt vaker vragen over situaties die in de samenleving spelen, die te maken hebben met zorg en die vragen bij mensen oproepen. LOC wordt dan regelmatig gevraagd wat ons standpunt is. Soms is dat eenvoudig te beantwoorden. Maar individuele situaties gaan vaak gepaard met een bepaalde complexiteit: er komt van alles bij kijken. Hoe gaat LOC daar dan mee om?

lees verder

Daniëlle – Medezeg­genschap en cliëntpar­ticipatie in de jeugdzorg

In de komende weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle bijt het spits af en vertelt waarom cliëntenparticipatie zo belangrijk is.

lees verder

Vrij­wil­liger in beeld: Henk Neep

De meeste vrijwilligers bij LOC zitten (of zaten) zelf ook in een cliëntenraad. Zo ook Henk Neep. Zestien jaar geleden startte hij als cliëntenraadslid. Hij werd niet veel later voorzitter. Een paar jaar later begon hij als vrijwilliger bij LOC, zowel in de Bouwpool als in de expertpool Zorg & Geld. Wat hem drijft? Henk: “Ik vind het belangrijk dat cliëntenraden volwaardig gesprekspartner kunnen zijn van de zorgmanager en bestuurders van de zorgorganisatie. Ik deel mijn kennis graag om hen hierbij te ondersteunen.”

lees verder

Online cursus | Welkom in de cliënten­raad

8 april 2021

In deze (digitale) training vertellen we beknopt over ‘het waarom, het wat en hoe’ van de medezeggenschap en de wettelijke basis. Er komen diverse aspecten aan bod van de praktijk van de cliëntenraad en is voldoende ruimte om je eigen vragen te stellen.

lees verder

Radicale ver­nieuwing langdurige ggz van start!

Geplaatst op 22 februari 2021 - Thema's: Kwaliteit wijkverpleging
Een landelijk netwerk van mensen die werken aan geestelijke gezondheidszorg waarin mensen het belangrijkst zijn. En niet de regels, protocollen of gewoontes. Radicale vernieuwing langdurige ggz is 26 januari officieel gestart. Vanuit de praktijk willen deelnemers het leven en werken in de langdurige ggz (verder) vernieuwen - mét alle betrokkenen. Een impressie van de startbijeenkomst met filmpjes.

lees verder

Verslag regionale bijeen­komst voor cliënten­raden in Gelderland

Geplaatst op 21 februari 2021 - Thema's: Regionale netwerken
Op dinsdag 3 februari 2021 vond er een regionale netwerkbijeenkomst plaats voor cliëntenraden in Gelderland. In dit verslag staan de belangrijkste tips en best practices uit deze bijeenkomst als het gaat om het functioneren van cliëntenraden in tijden van corona. Daarnaast lees je aandachtspunten die in de bijeenkomst zijn besproken.

lees verder

Nieuwe website voor Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Geplaatst op 21 februari 2021 - Thema's: Hulpmiddelen voor de cliëntenraad
De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) heeft een nieuwe website: vertrouwenslieden.nl. Op deze website vind je informatie over de LCcV en uitspraken uit het verleden. Dit is bruikbaar voor cliëntenraden wanneer je bijvoorbeeld een verschil van mening hebt met de zorginstelling, over een geldende regeling of het inroepen van de nietigheid, en wilt lezen hoe hier in vergelijkbare situaties eerder uitspraak over is gedaan. Op de nieuwe website zoek je op trefwoord binnen een overzicht van alle uitspraken van de LCvV en haar voorgangers de Landelijke Commissie Vertrouwenslieden en de Landelijke Geschillencommissie.

lees verder

LOC-bijdrage aan onderzoek Raad voor Veiligheid aanpak corona-crisis

Geplaatst op 19 februari 2021 - Thema's: Coronavirus, Rechten van mensen
Het onderzoek naar de aanpak van de corona-crisis richt zich op de voorbereiding op een pandemie, de crisisorganisatie en besluitvorming. Maar ook op de effecten van de aanpak op kwetsbare mensen. LOC heeft de Onderzoeksraad verzocht het onderzoek niet alleen te richten op de bezoekregeling voor verpleeghuizen, maar ook op het feit dat bewoners niet naar buiten mochten. Vooral omdat achteraf is gebleken dat het mensen juridisch niet verboden kan worden het verpleeghuis te verlaten.

lees verder (6)

Vrij­wil­liger in beeld: Henk Smets

Geplaatst op 18 februari 2021 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Begroting en jaarrekening
Er is een flink aantal vrijwilligers actief voor het LOC. Omdat we niet zonder hen kunnen en dankbaar zijn voor hun inzet, besteden we in een reeks artikelen aandacht aan hun inzet. Henk Smets is vrijwilliger bij de LOC-expertpool Zorg & Geld.

lees verder

Raadsleden gezocht die mee willen denken over kwaliteit in de verpleeg­huis­zorg en wijkverpleging

Onderzoeksbureau Significant Public doet onderzoek naar wat belangrijk is voor goede verpleeghuiszorg en wijkverpleging. Hiervoor zijn zij op zoek naar 6 leden van verschillende cliëntenraden die bereid zijn deel te nemen aan een online groepsbijeenkomst.

lees verder

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.