Week van de Medezeg­genschap in het land

Geplaatst op 5 oktober 2023

Tijdens de Week van de Medezeggenschap staat het belang van (mede)zeggenschap centraal. Dat doet niet alleen LOC Waardevolle zorg middels een rijk programma van inspirerende bijeenkomsten en cursussen. Ook op locaties wordt er veel aandacht geschonken aan de Week van de Medezeggenschap. Het thema van 2023 is dan ook niet voor niets: ‘Lokaal organiseren van (mede)zeggenschap’. Een greep uit de Week.

Berichten op socials

Het thema ‘medezeggenschap’ leeft! Dat zagen we in de vele mooie posts die we tegenkwamen op de socials. Klik op de link om het bericht te bekijken:

Filmpjes

Op de socials worden een aantal filmpjes gedeeld over wat het werk van de cliëntenraad inhoudt en waarom medezeggenschap belangrijk is. Bijvoorbeeld door Florencezorg. Annemieke Hoonhout, lid en voorzitter van de locatie cliëntenraad van het woonzorgcentrum Steenvoorde: “Ik vind het belangrijk dat mensen die hun eigen stem niet meer zo goed kunnen laten horen, vertegenwoordigd worden. Lid zijn van de cliëntenraad is dankbaar werk en geeft heel veel voldoening.” Een kijkje achter de schermen bij de cliëntenraad:

Youké deelt het filmpje dat LOC samen met hen gemaakt heeft over de cliëntenraad YouSay: ‘Om passende jeugdhulp zo goed mogelijk te organiseren is cliëntenparticipatie onmisbaar. Bij Youké wordt onder andere uiting gegeven aan participatie van cliënten in de vorm van de cliëntenraad YouSay.

De raad is zo’n drie jaar geleden opgericht in samenwerking met ouders, jongeren, professionals en een bestuur. Dit vanuit de gedachte dat je alleen in co-creatie met ouders en jongeren medezeggenschap op een waardevolle manier kunt vormgeven.

YouSay is enthousiast en gedreven om bij te dragen aan het verbeteren van onze hulpverlening en het vertegenwoordigen van de achterban van cliënten. Youké en YouSay versterken elkaar en dat is één van de redenen waardoor de cliëntenraad standvastig bestaat.

YouSay bestaat uit zowel ouders als jongeren én er is sinds de oprichting weinig verloop in leden. Deze samenstelling en continuïteit is bijzonder in de Jeugdhulp en daarom heeft het de landelijke organisatie cliëntenraden (LOC) het verhaal van YouSay vertaald in een video ‘Goede voorbeelden van medezeggenschap in de Jeugdhulp’.

Bekijk ook de andere filmpjes in de serie ‘Goede voorbeelden medezeggenschap jeugdzorg’

Medewerkers van Bureau Medezeggenschap van Pluryn maakten een vlog over hun werk en plaatste de vlog op het intranet. En deelde het filmpje met LOC!

Uitgelicht

De cliëntenraad van Reinier van Arkel gaat de hele week on tour in de regio, met op vrijdag een afsluitend festival. De cliëntenraad doet dit om het contact met cliënten, naasten en samenwerkingspartners in de eigen leefomgeving te verstevigen en het werk van raad te promoten, onder andere door middel van een CR toolkit. Op locatie worden wandelingen, lunches en spellen georganiseerd, om zo op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan.

De cliëntenraad van ’s Heeren Loo stuurt in de Week van de Medezeggenschap alle cliënten een kaartje waarin ze uitnodigen tot contact, zodat de raad meer kan vertellen over het werk van de cliëntenraad.

Sint Jozef Wonen en Zorg organiseert in samenwerking met de Cliëntenraad, de Ondernemingsraad en de Professionele Adviesraad twee laagdrempelige ontmoetingsmiddagen om op een ludieke manier (met vragen en stellingen) in gesprek te gaan met bewoners, cliënten, gasten, contactpersonen, vrijwilligers en medewerkers.

Dinsdag 3 en donderdag 5 oktober tussen 13:30 uur en 16:30 uur op het Sint Jozefplein.

Patyna organiseert op 5 oktober een themabijeenkomst cliëntmedezeggenschap ‘Zorg van morgen’, met onder andere een bijdrage van LOC adviseur Tiske Boonstra. Daarnaast schenkt Patyna aandacht aan medezeggenschap en het werk van de cliëntenraad met de publicatie van interviews met cliëntenraadsleden Vera , Clasien en Jetske op hun website.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese